ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Συντάξεις: Μάρτιο και Απρίλιο οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον e-ΕΦΚΑ

Συντάξεις: Μάρτιο και Απρίλιο οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον e-ΕΦΚΑ

Newsroom

Προβλέπεται αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ενώ σχεδιάζεται να δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά και στους συνταξιουχους που εργάζονται

Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου σχεδιάζεται να καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον e-ΕΦΚΑ σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, ο οποίος προβλέπει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Παράλληλα τον Απρίλιο σχεδιάζεται να δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που εργάζονται.

Βάσει του νέου προγραμματισμού του υπουργείου Εργασίας οι αυξήσεις του νόμου Βρούτση με 30 συντάξιμα έτη και άνω, σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13/5/2016 θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις Μαρτίου, στο τέλος Φεβρουαρίου. 

Τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις στους παλιούς συνταξιούχους (πριν τον Μάιο του 2016) και στη συνέχεια θα καταβληθούν σε όλους τους δικαιούχους τα αναδρομικά, με ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019. Όλοι οι δικαιούχοι, δηλαδή περίπου 190.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά 17-18 μηνών τον Απρίλιο.

Ο νόμος Βρούτση προβλέπει αύξηση στις κύριες συντάξεις και αφορά τόσο «παλιές» όσο και τις «νέες» συντάξεις. Αυτό οδηγεί σε ονομαστικές-πραγματικές αυξήσεις κυρίως στις νέες κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλιση, δηλαδή για εκείνες τις οποίες αιτήθηκαν οι συνταξιούχοι μετά την 12η Μαΐου 2016. Επίσης, οδηγεί σε λογιστική αύξηση «παλιές» συντάξεις, πριν το Μάιο του 2016, αλλά όχι σε ονομαστική, καθώς οι καταβαλλόμενες παλιές συντάξεις παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις επανυπολογισθείσες με βάση το νόμο Βρούτση. Για να φανεί η αύξηση στην τσέπη των παλαιών συνταξιούχων θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ποσό της προσωπικής διαφοράς.

Επίσης, αυξήσεις και αναδρομικά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους που έχουν απασχόληση, καθώς η σχετική διάταξη για τους «εργαζόμενους συνταξιούχους» δίνει αύξηση στο 70% αντί 40% της σύνταξης.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις