ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σκόπελος: 5 συναρπαστικά μονοπάτια για να εξερευνήσεις

Σκόπελος: 5 συναρπαστικά μονοπάτια για να εξερευνήσεις

Κατερίνα Μπακρατσά

Αν είσαι λάτρης της φύσης και πάντα κυνηγάς την εξερεύνηση, τότε πρέπει να ακολουθήσεις αυτά τα μονοπάτια. Η εμπειρία είναι μοναδική!
Όσο για τη θέα, θα γεμίσεις το “είναι” σου με εικόνες από απέραντο γαλάζιο και πράσινο.

Ας ξεκινήσουμε παρέα την εξερεύνηση!

Χώρα – Αγία Μαρίνα – Μονή Σωτήρος – Χώρα

1. Χώρα – Αγία Μαρίνα – Μονή Σωτήρος – Χώρα

Έχει μήκος 5,8 χλμ., υψομετρική διαφορά (ανάβαση) 320 μέτρα, και περπατιέται άνετα σε 2 ώρες. Η διαδρομή αυτή έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές στη Σκόπελο. Η ευκολία που προσφέρει η κυκλική πορεία, με αφετηρία και τερματισμό τη Χώρα της Σκοπέλου, το «χορταστικό» μήκος της που ωστόσο περπατιέται με άνεση μέσα σε ένα δίωρο, τα γραφικά παλιά ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Μαρίνας (όπου υπάρχει και η πέτρινη κρήνη με δροσερό νερό όλο το χρόνο), η εξαιρετική θέα προς τον πανέμορφο οικισμό της Σκοπέλου από ψηλά, το ιδιαίτερα αξιοθέατο μοναστήρι του Σωτήρος, και τέλος τα τμήματα του μονοπατιού που διασχίζουν τα παλιά κτήματα στην περιοχή των Μύλων και το πευκοδάσος που σκεπάζει τη βουνοπλαγιά του Παλουκιού δυτικά από τη Μονή Σωτήρος, είναι χαρακτηριστικά που θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Μονή Σωτήρος – Κορυφή Παλούκι – Μονή Σωτήρος

2. Μονή Σωτήρος – Κορυφή Παλούκι – Μονή Σωτήρος

Μια θαυμάσια πεζοπορία-ανάβαση στην κορυφή του λόφου Παλούκι, εξ ολοκλήρου σε μονοπάτι. Έχει μήκος 4,6 χλμ., υψομετρική διαφορά (ανάβαση) 400 μέτρα, και περπατιέται άνετα σε 1 ώρα και 45 λεπτά. Απευθύνεται στους φυσιολάτρες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά μερικά εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Σκοπέλου όπως το πυκνό δάσος με τα πουρνάρια, το δάσος με τα μεγαλόκορμα πεύκα, και τα αμέτρητα αγριολούλουδα και τα μανιτάρια που στολίζουν το λόφο Παλούκι κάθε φθινόπωρο και κάθε άνοιξη. Σε πολλά σημεία της διαδρομής, τα ξέφωτα του δάσους προσφέρουν εκπληκτική θέα προς τη Χώρα της Σκοπέλου και τη θάλασσα. Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή, ο πεζοπόρος έχει την ευκολία να επιστρέψει στο όχημά του περπατώντας μια μικρή απόσταση 300 μέτρων στον ασφαλτόδρομο.

Χώρα – Κοιμησιά – Ψαλίδι – Χώρα

3. Χώρα – Κοιμησιά – Ψαλίδι – Χώρα

Μια απολαυστική πεζοπορία που προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον πεζοπόρο. Έχει μήκος 10 χλμ.υψομετρική διαφορά (ανάβαση) 380 μέτρα, και θα χρειαστείτε περίπου τρεισήμισι ώρες για να την ολοκληρώσετε. Στο ξεκίνημά της, διασχίζει τις γειτονιές της Χώρας μέσα από τα πλακοστρωμένα σοκάκια, δίπλα από παλιά πέτρινα σπίτια, αρχοντικά, αυλές με λεμονιές και βουκαμβίλιες. Η ερειπωμένη Μονή Επισκοπής και ο Άγιος Ιωάννης του Κάμπου είναι τα πρώτα δύο αξιοθέατα που θα συναντήσετε, καθώς περπατάτε στον αγροτικό δρόμο και στο παλιό μονοπάτι στην περιοχή του Κάμπου. Στη συνέχεια θα ανηφορίσετε μέσα στη ρεματιά της Κοιμησιάς, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν οι χωρικοί για να πάνε στα κτήματά τους που απλώνονται στις πλαγιές ανατολικά και δυτικά από τη ρεματιά. Στο νοτιότερο και ψηλότερο σημείο της διαδρομής, στην περιοχή Πετράκη, έχετε τη δυνατότητα να ακολουθήσετε έναν χωματόδρομο μέσα στο δάσος που θα σας βγάλει στην παραλία του Αγνώντα. Για να επιστρέψετε στη Χώρα, ακολουθείτε το πανέμορφο μονοπάτι που διασχίζει το πυκνό πευκοδάσος στη περιοχή Ψαλίδι, περνάει δίπλα από το παλιό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, και από εκεί κατηφορίζει προς τη Χώρα περπατώντας σε μονοπάτια και αγροτικούς δρόμους. Στον τερματισμό της διαδρομής, θα δείτε το μνημείο του Αγίου Ρηγίνου, το σημείο όπου μαρτύρησε και πέθανε το έτος 362 ο προστάτης άγιος του νησιού.

Παλιό Κλήμα- Άγιος Ιωάννης στο Καστρί- Παλιό Κλήμα

4. Παλιό Κλήμα – Άγιος Ιωάννης στο Καστρί – Παλιό Κλήμα

Αυτή η διαδρομή έχει ως αφετηρία/τερματισμό της τον γραφικό οικισμό Παλαιό Κλήμα. Το μήκος της είναι 6,4 χλμ., η υψομετρική διαφορά (ανάβαση) είναι 430 μέτρα, και θα χρειαστείτε περίπου δυόμιση ώρες για να την ολοκληρώσετε. Ακολουθείτε το παλιό καλντερίμι που ανηφορίζει στην ανατολική γειτονιά του χωριού και εν συνεχεία διασχίζει τα παλιά κτήματα με τις ελιές και τα αμπέλια. Στη συνέχεια, ακολουθώντας δασικούς και αγροτικούς δρόμους αλλά και τμήματα παλιών μονοπατιών μέσα από το πυκνό πευκοδάσος, καταλήγετε στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου στο Καστρί, χτισμένο πάνω στο ακρωτήριο-βράχο, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού ύστερα από την εμφάνισή του στη διάσημη κινηματογραφική ταινία Mamma Mia. Νότια από το ξωκλήσι υπάρχει μια υπέροχη βοτσαλένια παραλία για να δροσιστείτε και να πάρετε δυνάμεις για το δρόμο της επιστροφής.

Γλώσσα – Παραλία Κεραμώτο

5. Γλώσσα – Παραλία Κεραμωτό

Είναι σύντομη και ξεκούραστη διαδρομή μήκους 2,1 χλμ. που έχει ως προορισμό της μια ερημική παραλία που περιβάλλεται από μια εντυπωσιακή βραχώδη ακτογραμμή, διασχίζει μια δροσερή κατάφυτη ρεματιά γύρω από την οποία υπάρχουν παλιά κτήματα και πέτρινες καλύβες, και δεν έχει καμία δυσκολία σε κανένα σημείο της.

Ο Στέφανος Ψημένος είναι ο επικεφαλής χαρτογράφος της εταιρίας TERRAIN. Για τη Σκόπελο, η TERRAIN έχει δημιουργήσει έναν πεζοπορικό χάρτη στην κλίμακα 1:25.000, που αποτυπώνει με ακρίβεια όλα τα μονοπάτια, τις παραλίες και τα αξιοθέατα του νησιού, διαθέσιμο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που μπορείτε να τον βρείτε εδώ: http://www.terrainmaps.gr/#products

Πηγή: travel.gr

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις