Ακόμα και για όσους δεν έχουν βρεθεί ποτέ στο Πήλιο, η Τσαγκαράδα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα θέρετρα στις πλαγιές του «βουνού των Κενταύρων». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν διατηρεί και ορισμένες λιγότερο γνωστές γωνιές, που εξακολουθούν και παραμένουν μακριά από τον μαζικό τουρισμό της ευρύτερης περιοχής.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και το φαράγγι Φακίστρα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε απρόσμενο παράδεισο του canyoning στο Πήλιο, ανοιχτό στους επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια του έτους (αναλόγως και του καιρού, βεβαίως). Προσφέροντας μια μαγευτική διαδρομή μέσα σε εκπληκτικό φυσικό τοπίο, αρκετά προσβάσιμη στους περισσότερους, αφού θεωρείται μεσαίας δυσκολίας –αρκεί να είναι κανείς από 13 ετών και πάνω.
Ασφαλώς, η παρουσία ενός τέτοιου φαραγγιού δεν αποτελεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν ότι η ανατολική πλευρά του Πηλίου είναι πλούσια σε φυσικές πηγές και τρεχούμενα ύδατα. Άλλωστε σε αυτά οφείλεται η οργιώδης βλάστηση που διακρίνει την τοποθεσία: η Τσαγκαράδα, για παράδειγμα, είναι ένα χωριό το οποίο δείχνει «πνιγμένο» στα πλατάνια και στις καστανιές. Μάλιστα, ο πλάτανος στην πλατεία Αγίας Παρασκευής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από χιλίων ετών.
Για να διανύσετε το φαράγγι θα χρειαστούν αρκετά rappel από βράχους. Photo: Περικλής Μεράκος
Το φαράγγι διακρίνεται από εντυπωσιακούς, κάθετους βράχους. Photo: Περικλής Μεράκος
Διασχίζοντας καταρράκτες, φτάνεις σε μια παραλία με άγρια ομορφιά
Το φαράγγι έχει βαφτιστεί Φακίστρα από την παραλία στην οποία καταλήγει, γύρω στα 5 χιλιόμετρα από την Τσαγκαράδα· γι’ αυτό και μπορεί να το ακούσετε και ως «φαράγγι της Φακίστρας». Θα σας πάρει γύρω στις 3 ώρες να βγείτε σε αυτήν, πράγμα που σημαίνει ότι, παρά τη μεσαία δυσκολία της διαδρομής, απαιτείται καλή φυσική κατάσταση –μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως θα χρειαστούν κι άλλες 3 ώρες για την επιστροφή σας.
Η πορεία, πάντως, θα σας αποζημιώσει για κάθε κόπο που θα καταβάλλετε ερχόμενοι εδώ. Οι κάθετοι βράχοι ορθώνονται αρκετά επιβλητικοί, ενώ το πράσινο κυριαρχεί παντού τριγύρω, δημιουργώντας την εντύπωση μιας μικρής, πηλιορείτικης «ζούγκλας». Το δε φαράγγι είναι ανοιχτού τύπου και θα χρειαστεί να το διανύσετε με αρκετά rappel (κατάβαση από ύψος, δεμένοι με σχοινί), κάποια από τα οποία γίνονται και από δέντρα, πέρα από τους βράχους. Στη διαδρομή ενδέχεται να συναντήσετε και διάφορα αμφίβια που κατοικούν εδώ, τα οποία δείχνουν να μη φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία –εφόσον εξοικειωθούν λίγο μαζί της, βέβαια.
Οι αμφίβιοι κάτοικοι του φαραγγιού της Φακίστρας είναι εξοικειωμένοι με την ανθρώπινη παρουσία. Photo: Περικλής Μεράκος
Τα νερά, που ίσως τα βρείτε μειωμένα στις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, είναι αρκετά δροσερά (προς κρύα) και προσφέρονται για βουτιές σε όσους αγαπούν τα γάργαρα, βουνίσια ύδατα. Σε αρκετά σημεία, μάλιστα, θα τα δείτε να συγκροτούν εντυπωσιακούς καταρράκτες, οι οποίοι δεν συμβάλλουν μόνο στη γενικότερη σαγήνη του φαραγγιού, αλλά και στην αίσθηση περιπέτειας που δημιουργείται σε όσους το διασχίζουν. Συνολικά υπολογίζεται ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 16 καταρράκτες, με κυμαινόμενα ύψη.
Η άγρια ομορφιά της παραλίας Φακίστρα έχει επαινεθεί και από διεθνή δημοσιεύματα. Photo: Wikipedia Creative Commons
Φτάνοντας κατόπιν στην ακτή, θα βρείτε μια ειδυλλιακή παραλία (ανοργάνωτη, φυσικά), με άγρια, σχεδόν απάτητη ομορφιά: έναν προστατευμένο όρμο με άμμο, ψιλό βότσαλο και απίστευτα τιρκουάζ νερά, που περιβάλλεται από βράχους. Συστήνεται λοιπόν να έχετε μαζί σας και μαγιό, ώστε να μη χάσετε την ευκαιρία για ένα μπάνιο εδώ. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πριν κάποια χρόνια η Φακίστρα βρέθηκε σε μια λίστα με τις 50 καλύτερες παραλίες του κόσμου, όπως τις διάλεξαν οι ταξιδιωτικοί ρεπόρτερ της γνωστής βρετανικής εφημερίδας «Guardian». Για να φτάσετε ως εδώ, βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να διαβείτε το φαράγγι, αφού υπάρχει και μονοπάτι που διανύεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα –παρότι δύσβατο στα πρώτα του μέτρα. Η επιστροφή είναι δυσκολότερη, καθώς η κλίση θα γίνει ανηφορική.
Για όσους αγαπούν τα βουνίσια νερά, η διαδρομή από το φαράγγι Φακίστρα προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για καλοκαιρινές βουτιές. Photo: Περικλής Μεράκος
Πώς θα πάτε στο φαράγγι
Όπως προαναφέρθηκε, το φαράγγι ξεκινάει από το χωριό Τσαγκαράδα του Πηλίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Βόλου, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων. Αν έρθετε από την Αθήνα υπολογίστε 375 χιλιόμετρα, τα οποία θα διανύσετε μέσα σε 4 ώρες. Από τη Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι μικρότερη (255 χιλιόμετρα), οπότε θα χρειαστείτε 3 ώρες.
Η είσοδος στο φαράγγι γίνεται από τη συνοικία του Αγίου Στεφάνου, με την έξοδο να βγάζει στην προαναφερόμενη παραλία Φακίστρα. Αν έχετε εμπειρία από canyoning και γνωρίζετε καλά την τεχνική rappel, μπορείτε να επιχειρήσετε ατομική διαδρομή. Διαφορετικά θα πρέπει να μπείτε στο φαράγγι ως γκρουπ, συνοδεία ειδικών εκπαιδευτών, οι οποίοι θα σας προσφέρουν και τον απαραίτητο εξοπλισμό (εάν δεν έχετε δικό σας). Μπορείτε να αναζητήσετε ομάδες που ειδικεύονται σε τέτοιες εκδρομές, ώστε να κανονίσετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας, καθώς τέτοια γκρουπ τείνουν να είναι μικρά (συνήθως 4 ατόμων).
Σίγουρα πάντως πρέπει να προνοήσετε, μεταξύ άλλων, για δύο ξεχωριστά ζευγάρια παπούτσια, καθώς το ένα θα βραχεί καθώς θα διασχίζετε το φαράγγι και το άλλο θα φορεθεί μετά τη δραστηριότητα.
Πηγή: Travel.gr