ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι «πρωταθλητές» του καφέ: Παραγωγοί, καταναλωτές και ελληνικές αλυσίδες που μεγαλώνουν

Οι «πρωταθλητές» του καφέ: Παραγωγοί, καταναλωτές και ελληνικές αλυσίδες που μεγαλώνουν

Newsroom

Η κορυφαία συνήθεια, ο καφές, δεν είναι μόνο μια «ελληνική ιεροτελεστία». Αποτελεί βασικό στοιχείο της κουλτούρας των Ευρωπαίων, καθώς οι άνθρωποι στην Γηραιά Ήπειρο καταναλώνουν την μεγαλύτερη ποσότητα καφέ παγκοσμίως ξεπερνώντας τους 3.000.000 τόνους ετησίως. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που δεν έχουν και καμιά ιδιαίτερη συμβολή στην παραγωγή του!​

Συνολικά, η Ευρώπη καταναλώνει σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς και την ακολουθούν η Ασία με την Ωκεανία που καταναλώνουν το 1/5 της παγκόσμιας αγοράς καφέ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση παγκοσμίως ενώ για πρώτη φορά την πρωτιά δεν την έχουν οι Φινλανδοί.

Ναι, η χώρα του Βορρά με τις πολυάριθμες λίμνες χάνει για πρώτη φορά την παγκόσμια πρωτιά στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ. Στη φετινή κατάταξη οι πολίτες του Λουξεμβούργου κατακτούν την πρώτη θέση με κατανάλωση σχεδόν 10 κιλά καφέ ετησίως κατά κεφαλήν. Αντίθετα, οι Φινλανδοί βρίσκονται στα 6,6 κιλά καφέ.

Υψηλά στις προτιμήσεις είναι ο καφές κατά σειρά και για Σουηδία, Δανία, Ελβετία, Βραζιλία, Βέλγιο, Κύπρο, Κροατία κ.α

Στον τέλος της κατάταξης βρίσκεται η Ρωσία με την κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση καφέ να είναι κάτω από 1 κιλό, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το pricefox.gr για τις 37 κορυφαίες χώρες με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ.

Σε 10 χώρες σχεδόν η παγκόσμια παραγωγή – Η Βραζιλία στην κορυφή

Δέκα χώρες σε όλον τον κόσμο παράγουν το 90% της παγκόσμιας αγοράς κόκκων καφέ. Η Βραζιλία είναι με διαφορά η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ξεπερνώντας της επόμενες τέσσερις μαζί με ετήσια παραγωγή 3,804 χιλιάδων τόνων και με σχεδόν το 38% της αγοράς. Το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία είναι οι επόμενες τρεις μεγάλες χώρες-παραγωγοί με 3,318 χιλιάδες τόνους παραγωγής ετησίως.

Σύμφωνα με το pricefox, oι επόμενες 6 τροφοδοτούν λιγότερο από το 5% της αγοράς ως μεμονωμένοι παραγωγοί (20% αθροιστικά) με ετήσια παραγωγή μικρότερη των 500 χιλιάδων τόνων.

Συνολικά, η Νότια Αμερική προσφέρει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η Ασία το 28%. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ευρώπη έχει μηδενική προσφορά στην παραγωγή καφέ, παρά τις υψηλές καταναλωτικές της ανάγκες.

Οι μεγάλες αλυσίδες στην Ελλάδα

Στα καθ’ ημάς όλοι λίγο έχουμε παραγγείλει ή έχουμε κάποια προτίμηση σε κάποια αλυσίδα καφέ. Ο κλάδος παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και 5 μεγάλα ονόματα έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια με την σημαντική αύξηση των καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι πως 5 μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων καλύπτουν περίπου το 60% της ελληνικής αγοράς καφέ.

Το Coffee Island έχει τα περισσότερα καταστήματα και είναι το μόνο που ξεπερνάει τα 400, ενώ ακολουθούν το Γρηγόρης και το Mikel με 348 και 269 καταστήματα αντιστοίχως.

Αν και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κι άλλες επιτυχημένες αλυσίδες με πολλά καταστήματα, οι μεγαλύτερες έχουν παρουσία και στην Αθήνα, την επαρχία και σε επιλεγμένα νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του pricefox.

Για παράδειγμα, η παγκόσμιας αμερικανική αλυσίδα Starbucks με περισσότερα από 18 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και μόλις 28 καταστήματα, δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις