ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Όλα τα «ανοικτά» προγράμματα για επιχορήγηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Όλα τα «ανοικτά» προγράμματα για επιχορήγηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Newsroom

Το epixeiro.gr σε συνεργασία με την HFT Consultants σας παρουσιάζει όλα τα ανοικτά χρηματοδοτικά προγράμματα για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που παρέχονται από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ»

Η Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.

Αποτελείται από τις εξής δύο Δράσεις:

Δράση 1 – Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ

Η Δράση αφορά υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων θα πρέπει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης να έχουν τουλάχιστον μία πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση και να έχουν 3 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται σε 300.000.000€ (Δημόσια Δαπάνη), ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 200.001€ έως και 1.000.000€.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δράση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δράση 2 – Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ

Η Δράση αφορά υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων θα πρέπει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης να έχουν τουλάχιστον μία πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση και να έχουν 2 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται σε 400.000.000€ (Δημόσια Δαπάνη), ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 30.000€ έως και 200.000€.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δράση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και για τις δύο Δράσεις έχει οριστεί σε 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης, ενώ η έναρξη Υποβολής Αιτήσεων η 22/3/2023 (ώρα 12:00).

Χρηματοδοτούνται:

  • Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
  • Μηχανήματα – Εξοπλισμός (Συμβατικές δαπάνες)
  • Εξοπλισμός (Green)
  • Πιστοποίηση προϊόντων – Υπηρεσιών – Διαδικασιών
  • Υπηρεσίες σχεδιασμού συσκευασίας – ετικέτας – Branding
  • Δαπάνες προβολής και εξωστρέφειας
  • Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις
  • Τεχνικές μελέτες & συμβουλευτικές υπηρεσίες
  • Μεταφορικά μέσα (Green) – Υποχρεωτικά ηλεκτρικά
  • Μισθολογικό κόστος νέων εργαζομένων – (νέο προσωπικό από 1 έως 3 ΕΜΕ)
  • Έμμεσες δαπάνες

Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»

Η Δέσμη Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα.

Αποτελείται από τις εξής τρεις Δράσεις:

Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ

Η Δράση αφορά υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης να έχουν τουλάχιστον μία πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση και να έχουν 3 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 50% έως 60%. Αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 18.000€ έως 30.000€.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δράση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ

Η Δράση αφορά υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης να έχουν τουλάχιστον μία πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση και να έχουν 5 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 10% έως 50%. Αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 50.0000€ έως 650.0000€.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δράση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ

Η Δράση αφορά υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης να έχουν τουλάχιστον μία πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση και να έχουν 9 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 25% έως 60%. Αφορά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού από 200.001€ έως 1.200.000€.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δράση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι υποβολές των αιτήσεων χρηματοδότησης και για τις τρεις Δράσεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΜμΕ είναι ανοικτές μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής.

Χρηματοδοτούνται Δαπάνες Εξοπλισμού, Λογισμικού, Παροχής Υπηρεσιών που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση.

Πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση»

Στόχος του Προγράμματος «Έξυπνη Μεταποίηση», είναι η επιτάχυνση της βιομηχανικής μετάβασης μέσω της ψηφιοποίησης των επιχειρησιακών και παραγωγικών λειτουργιών για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη δημιουργία μιας ανθεκτικής βιομηχανίας.

Αυτό θα επιτευχθεί με την ψηφιακή αναβάθμιση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων με εξοπλισμό παραγωγής υψηλής τεχνολογίας και βιομηχανικές ψηφιακές δεξιότητες. Η προώθηση και η υιοθέτηση υψηλών τεχνολογιών από κορυφαίους ωφελούμενους κατασκευαστές θα τονώσει τη δημιουργία νέων αγορών και την προώθηση των υφιστάμενων. Η επένδυση στοχεύει στην επίτευξη συνεχούς μετασχηματισμού των βιομηχανικών επιχειρήσεων ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές όπως προτείνονται στο μοντέλο βιομηχανίας 4.0.

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Δράσης, με οικονομική ενίσχυση επενδύσεων σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης και τεχνητής νοημοσύνης, που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της μεταποίησης και στην ενίσχυση ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, επιλέξιμες είναι οι υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ιδρυθεί πριν την ημερομηνία της δημοσίευσης της πρόσκλησης. Ειδικότερα:

  • Υφιστάμενες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις που μέχρι 31/12/2021 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις,
  • Νέες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις που μέχρι 31/12/2021 δεν έχουν κλεισμένες δύο διαχειριστικές χρήσεις.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250.000 € έως 6.000.000 €, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν δαπάνες για: μηχανολογικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις, ειδικές εγκαταστάσεις κτιριακών για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως π.χ. οι υποδομές δικτύου υψηλής ταχύτητας 5G, εξοπλισμό εργαστηρίων και ποιοτικού ελέγχου, ΤΠΕ & εξοπλισμό λογισμικού, άδειες λογισμικού, υπηρεσίες ασφάλειας IT, υπηρεσίες σχεδιασμού προϊόντων, πνευματικής ιδιοκτησίας, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κόστη πιστοποίησης, τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υλοποίηση νέων υποδομών πληροφορικής και λογισμικών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης ή για τη διενέργεια ανάλυσης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη νέων έξυπνων προϊόντων και υπηρεσιών, συμβουλευτικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, εκπαίδευση προσωπικού και εργατικού δυναμικού στις νέες τεχνολογίες του Industry 4.0.

Οι υποβολές των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ανοικτές έως 31/03/2023 και ώρα 13:00.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις