Του Άγγελου Αγραφιώτη
Σύμβουλου Διαχείρισης Κινδύνου
Μετά την απόδραση 2 κρατουμένων από τη φυλακή Κορυδαλλού το υπουργείο έσπευσε να βγάλει δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει…
Έκτακτος έλεγχος από το Σώμα Επιθεώρησης Καταστημάτων Κράτησης, καθώς και πειθαρχική έρευνα από Εισαγγελικό Λειτουργό διατάχθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά την απόδραση δύο κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «ειδικά για το χρονικό διάστημα των εορτών έχουν δοθεί ρητές εντολές στα καταστήματα κράτησης από το υπουργείο (στις 11/12/2018, στις 19/12/2018 και στις 27/12/2018) για «επίταση των μέτρων ασφαλείας» προκειμένου να αποτραπούν κάθε είδους έκνομες ενέργειες». Ακόμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «από το 2015 μέχρι σήμερα, και παρά τις αντίθετες «Κασσάνδρες», η σημερινή απόδραση είναι η πρώτη που συμβαίνει από κλειστή φυλακή, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη».
Από πίνακα που επισυνάπτει το υπουργείο προκύπτει ότι το έτος 2013 σημειώθηκαν 13 αποδράσεις από τις φυλακές, 6 το 2012, από δύο κατά τα έτη 2009-2011, επίσης δύο το 2006, το 2004 και το 2000, ενώ από μια απόδραση σημειώθηκε κατά τα έτη 2001 και 2002.
¨Όπως ήταν λογικό η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος απάντησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αφήνοντας μάλιστα σαφείς υπαινιγμούς πως θα επανέλθει στο θέμα: Η ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο «Το άλλοθι των μικρόνοων: «Είχαν δοθεί εντολές»», εκλαμβάνει ως φωτογραφική για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους την αναφορά του υπουργείου σε «Κασσάνδρες» ενώ καλεί τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής να δώσει στη δημοσιότητα, μετά τον πίνακα με τις αποδράσεις και αυτούς «με τους ξυλοδαρμούς, εκβιασμούς, τους θανάτους κρατούμενων και τους ξυλοδαρμούς υπαλλήλων από το 2015 και μετά».
Και αυτό γιατί;
Διότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι καιρό τώρα φωνάζουν σε κουφούς υπουργούς ότι το προσωπικό είναι ανεπαρκέστατο και πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις, από τη στιγμή που αντιστοιχούν 1 φύλακας για 800 κρατούμενους.
Στις 2 Ιουλίου του 2014 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών υπαλλήλων Ελλάδας ανάφερε σε συνέντευξή του… «Το φαινόμενο 1ή 2 φύλακες για κάθε 500 κρατουμένους θα συνεχιστεί όσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης στέκεται απλός παρατηρητής της βίας και της εκμετάλλευσης που υπάρχει μέσα στις φυλακές.
Έχουμε επανειλημμένως καλέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μας ορίσει ποια πιστεύει ότι πρέπει να είναι η αναλογία σωφρονιστικών υπαλλήλων προς κρατουμένους ανά βάρδια, αλλά δεν το έχει πράξει ποτέ. Λύσεις υπάρχουν, αλλά κυριαρχεί η αβουλία».
Το ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αποδράσεις στηρίζεται καθαρά στο νόμο Παρασκευόπουλου, με τον οποίο ευνοούνται όσοι κρατούμενοι δεν παρουσιάζουν πειθαρχικά παραπτώματα. Έτσι οι κρατούμενοι παραμένουν οικιοθελώς, σε μια φυλακή που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποδράσουν
Αντί λοιπόν το υπουργείο να αρκείται σε έκδοση ανακοινώσεων και πειθαρχικών διώξεων κατά των ελάχιστων σψφρονιστικών υπαλλήλων και να επιχαίρει ότι δήθεν επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχου αποδράσεις (και δεν υπάρχουν για το λόγο που προανέφερα) ας δει την αλήθεια του προβλήματος.
Και η αλήθεια είναι η αδιαφορία του κράτους για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους ίδιους τους κρατούμενους και τελικά για την κοινωνία!