Του Γιώργου Αγραφιώτη*
Υποψηφίου για το Τοπικό Συμβούλιο Βόλου με την Νάνσυ Καπούλα
Ο Άνθρωπος Από Την Ατλαντίδα Κάνει Διακοπές στο Πήλιο!
Φαντάσου ότι είσαι σ’ ένα περιβάλλον που επικρατεί απολυτή ησυχία, ο μόνος ήχος είναι η αναπνοή σου. Γύρω σου υπάρχει η ομορφιά ενός άγνωστου κόσμου και αιωρείσαι χωρίς βαρύτητα. Όχι, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι απλά μια εμπειρία αυτόνομης κατάδυσης!
Η πρώτη μου εμπειρία με τις καταδύσεις ήταν στην Κύπρο πριν αρκετά χρόνια, λίγο από περιέργεια, λίγο από αγάπη για τη θάλασσα αλλά κυρίως επειδή στην περιοχή του Προταρά όπου έμενα, ήταν μια σημαντική δραστηριότητα των επισκεπτών. Καταδύσεις για αρχάριους & έμπειρους κάθε ηλικίας, καταδύσεις νυχτερινές, σε ναυάγια, σε υποθαλάσσιες σπηλιές, μέχρι και πρόταση γάμου στο βυθό είχε κάποτε οργανωθεί από φίλους του αθλήματος.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι καταδύσεις εκτός από μια ευχάριστη δραστηριότητα είναι και ένας εξαιρετικός πόλος έλξης τουριστών. Δεν είναι ασυνήθιστο μάλιστα οι ερασιτέχνες αυτοδύτες να επιλέγουν τον τόπο διακοπών τους με κριτήριο τις καταδυτικές υποδομές που περιμένουν να βρουν και να συνδυάσουν έτσι τις διακοπές με την αγαπημένη τους δραστηριότητα.
Τα τελευταία χρόνια έχω καταδυθεί σε κάμποσα διαφορετικά σημεία στην Ελλάδα και Κύπρο. Η εμπειρία μου μου λέει ότι η περιοχή μας, ο Βόλος, το Πήλιο και όλη η Μαγνησία έχουν τα συστατικά που θα έκαναν ένα ‘εναλλακτικό’ τουρίστα-καταδύτη να αγαπήσει τον τόπο μας και να μας επισκεφθεί ξανά και ξανά. Υπέροχα τοπία, καθαρές θάλασσες με πλούσιο βυθό, καταπληκτική φιλοξενία και απίθανο φαγητό, μοναδική αρχιτεκτονική.
Μα γιατί λοιπόν δεν γίνεται χαμός από δύτες, που πάνε αυτοί οι άνθρωποι? Η απάντηση είναι απλή. Πάνε σε λιγότερο όμορφα μέρη που όμως η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού υποστηρίζεται από τοπικούς και κρατικούς φορείς και δεν περιμένουν από τον ελεύθερο επαγγελματία να τα βγάλει πέρα μόνος του σε ένα αντίξοο νομικά και θεσμικά περιβάλλον. Οφείλω όμως να αναφερθώ στην καλή φήμη που τα τελευταία χρόνια έχουν -δίκαια- αποκτήσει η Αλόννησος αλλά και η Σκόπελος ως καταδυτικοί προορισμοί, παρά του περιορισμούς που υπάρχουν λόγω του Θαλάσσιου Πάρκου.
Θα χαρώ πολύ να δω να συμβαίνει το ίδιο και στον Βόλο και θα υποστηρίξω κάθε τέτοια προσπάθεια. Γνωρίζω άλλωστε από πρώτο χέρι ότι στην περιοχή μας υπάρχουν αξιόλογοι επαγγελματίες εκπαιδευτές και διοργανωτές καταδύσεων. Με την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου κράτους, τις κατάλληλες συνεργασίες μεταξύ των επαγγελματιών και τον συνδυασμό άλλων μορφών τουρισμού όπως ο περιπατητικός ή ο γαστρονομικός, θα μπορούσε αυτή η δραστηριότητα να εκτινάξει την επισκεψιμότητα και μάλιστα σε περιόδους χαμηλής τουριστικής ζήτησης.
Δεν χρειάζεται πραγματικά τίποτε το πολύπλοκο και πολυέξοδο να γίνει. Για παράδειγμα, σε πολλές καταδυτικές περιοχές γίνεται εσκεμμένη βύθιση παλαιών σκαφών ή αγαλμάτων τα οποία με τα χρόνια μετατρέπονται σε θαλάσσιους βιότοπους και συνεπώς παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους αυτοδύτες. Εξαιρετικά πρωτότυπη ήταν επίσης η έκθεση φωτογραφίας που έγινε στην Αμοργό τον Σεπτέμβριο του 2018 με θέμα τους δύτες άπνοιας και που παρουσιάστηκε σε υποθαλάσσιο σπήλαιο της Αμοργού σε βάθος 7 έως 17 μέτρα!
Ο ήπιος τουρισμός όπως ο καταδυτικός είναι κατάλληλος για περιοχές ευαίσθητες οικολογικά όπως είναι το Πήλιο και δεν υστερεί πολλές φορές σε έσοδα, σε αντιπαραβολή με τον εντατικό τουρισμό και τα γνωστά προβλήματα του. Άλλωστε, οι αυτοδύτες είναι σχετικά υψηλού μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου και στην πλειονότητα τους αντιλαμβάνονται ότι η επίδραση τους στο φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ανταλλάσσουν μεταξύ τους την γνωστή φιλική παρότρυνση, «Μην πάρεις τίποτε από εκεί που θα πας και μην αφήσεις τίποτε εκτός από τα ίχνη σου»…
*Ο Γιώργος Αγραφιώτης είναι Υποψήφιος Τοπικός Σύμβουλος στην Δημοτική Ενότητα Βόλου με το συνδυασμό Βόλος Έξυπνη Πόλη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών . Είναι απόφοιτος του 2ου Λυκείου Βόλου, της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστήμιου του Birmingham από όπου και αποφοίτησε το 1999 με πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.