Συνάντησα πρόσφατα την Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο με τον συνδυασμό “Βόλος, Έξυπνη Πόλη” και την Νάνσυ Καπούλα, Αντωνία Καραγιάννη. Ρώτησα λοιπόν την Αντωνία, σε προσωπικό επίπεδο πόσο εύκολο είναι να γίνει ο Βόλος όντως μια “Έξυπνη Πόλη”. Εντυπωσιάστηκα από τις αναλυτικές θέσεις τις και σκέψεις και της ζήτησα, να μου γράψει περιληπτικά, λίγα από αυτά που συζητήσαμε, γιατί ναι, εμένα μ έπεισε. Ο Βόλος μπορεί να γίνει μια “Έξυπνη Πόλη”, αρκεί να βρεθούν “έξυπνοι” άνθρωποι αλλά κυρίως άνθρωποι με βούληση στις θέσεις κλειδιά!
Διαβάστε μόνο μερικά από αυτά που μου ανέφερε η Αντωνία Καραγιάννη.
«Αρχικά δεν μπορώ να αντιληφθώ πως ο Βόλος δεν έχει ήδη γίνει μια “Έξυπνη Πόλη”. Τι περισσότερο διαθέτουν άλλες πόλεις σε σχέση με το Βόλο; Δεν θέλω να φανώ τοπικίστρια, ωστόσο η δική μας πόλη είναι η μόνη που έχει όλα όσα χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος της “έξυπνης πόλης”. Ζούμε σ έναν ευλογημένο τόπο, με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που δε βρίσκεις πουθενά αλλού στην Ελλάδα΄.
Δεύτερον έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, το επιστημονικό δυναμικό, αφού διαθέτουμε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας, το οποίο μπορεί ν αξιοποιηθεί ως προς αυτή τη κατεύθυνση. Για να γίνει βέβαια ο Βόλος μια έξυπνη πόλη χρειάζεται και η συμμετοχή των δημοτών, αφού δεν πρόκειται για μια απλή τεχνολογική έννοια, αλλά για μια πολιτική πρόκληση και πολιτική χωρίς πολίτες δεν γίνεται!
Το σωστό ερώτημα Δώρα δεν είναι αν ο Βόλος μπορεί να γίνει “Έξυπνη Πόλη”, αλλά γιατί μέχρι σήμερα δεν έγινε. Στις «έξυπνες πόλεις», οι ψηφιακές τεχνολογίες αξιοποιούνται και μεταφράζονται σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους δημότες, καλύτερη χρήση των πόρων και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Δεν πρόκειται μάλιστα για ενέργειες για τις οποίες χρειάζονται εκατομμύρια, πρόκειται όμως για ενέργειες που πίστεψε με θα εξοικονομήσουν χρήματα, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή μας, αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος των πολιτικών γύρω από την ορολογία “έξυπνη πόλη”!
Ο αρχικός στόχος είναι να συνδέσουμε το ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο, τις αστικές υποδομές και υπηρεσίες με τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και την ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας. Μπορούμε να ενσωματώσουμε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου και να παράσχουμε στους δημότες αποτελεσματικές υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Και αν θες να γίνω πιο συγκεκριμένη, θα σου δώσω μερικά παραδείγματα: Είναι αναγαίο να προχωρήσουμε στη δημιουργία διαδικτυακής «δημοτικής χαρτογραφικής πύλης», μέσω της οποίας οι δημότες θα ενημερώνονται άμεσα για ό,τι συμβαίνει στη γειτονιά τους και τις γύρω περιοχές, από τα έργα, που εκτελούνται, μέχρι την κίνηση στους δρόμους της πόλης. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν αυτά τα συστήματα που θα ενημερώνουν άμεσα το Δήμο και ταυτόχρονα τους πολίτες, για τυχόν διαρροές ή ζημιές στους αγωγούς του νερού, για ζημιές σε δρόμους, κατολισθήσεις κλπ, προκειμένου να μπορεί ο Δήμος άμεσα να σπεύσει για να δώσει λύσεις και οι πολίτες να προστατευτούν. Και δεν τελειώνουμε εκεί, είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και μπορούν να γίνουν, όπως συνοπτικά θα σου αναφέρω: -μηχανισμοί έγκαιρης ειδοποίησης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών πχ πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, -υπηρεσίες παροχής βοήθειας σε ευπαθή άτομα και σύνδεση πχ μέσω εφαρμογών τηλεϊατρικής και πολλά άλλα! Ζούμε στην εποχή της διαδραστικότητας και της τεχνολογίας. Δεν μπορούμε να μένουμε πίσω. Οφείλουμε και μπορούμε να πάμε μπροστά. Καιρός λοιπόν να αλλάξει ο Βόλος και να μην ζηλεύει τα Τρίκαλα και το Ηράκλειο Κρήτης που έχουν κάνει αλματώδη βήματα. Με Δήμαρχο τη Νάνσυ Καπούλα που έχει αποδείξει τις γνώσεις της και με όλους εμάς στο Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορούμε να καυχιόμαστε πως ο Βόλος είναι μία ανθρώπινη και έξυπνη πόλη!