ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Διαιτολόγιο για μαθητές και καλύτερη απόδοση στο σχολείο- Δείτε το!

Διαιτολόγιο για μαθητές και καλύτερη απόδοση στο σχολείο- Δείτε το!

Newsroom

Από την Σοφία Γεροβασίλη*

Η σχολική επίδοση ενός μαθητή εκτός από την πνευματική του ικανότητα και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες ,είναι άμεσα συνδεδεμένη με την σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Η υγιεινή διατροφής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην γνωστική ανάπτυξη,γι αυτο δεν πρέπει ποτέ να την παραμελούμε.

Η εκπαίδευση των παιδιών και των γονιών για την σημασία της σωστής διατροφής και η παροχή υγιεινών επιλογών στα σχολεία ,είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση της σχολικής απόδοσης.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο των μαθητών:
● Ένα καλό πρωινό. Είναι το γεύμα που θα καθορίσει την ημέρα μας.Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν ένα ισορροπημένο πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες , υδατάνθρακες και καλά λιπαρά έχουν σταθερή ενέργεια, καλύτερη επίδοση στα μαθήματα και είναι πιο συγκεντρωμένα κατα την διάρκεια της ημέρας.
● Πρωτεΐνες: Είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.Καλές πηγές είναι τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, το αυγό και οι ξηροί καρποί.
● Υδατάνθρακες: Είναι το βασικό καύσιμο των ζωτικών μας οργάνων, παρέχουν ενέργεια τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο.Καλές πηγές είναι τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρώμη, το ψωμί ολικής άλεσης καθως και τα μακαρόνια, ρύζι και πατάτα.
● Ω-3 Λιπαρά Οξέα: Είναι απαραίτητα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην ενίσχυση της μνήμης. Καλές πηγές είναι ο σολομός , οι σαρδέλες και ο λιναρόσπορος.
● Φρούτα και λαχανικά: Είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Βοηθούν στη μνήμη και στην ικανότητα συγκέντρωσης. Μία μικρή και εύκολη συμβουλη για να έχετε ποικιλία βιταμινών είναι να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων.
● Ενυδάτωση: Το νερό παιζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική απόδοση. Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις γνωστικές ικανότητες. Οι μαθητές πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 1,5 – 2 λίτρα νερό την ημέρα . Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών και έτοιμων συσκευασμένων χυμών.

Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη σχολική επίδοση. Τα παιδιά που καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά έχουν συχνά μεγαλύτερη δυσκολία στη συγκέντρωση ,μεγαλύτερα επίπεδα κόπωσης και μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς.Τέλος η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτα στις ασθένειες.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΌ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ

ΠΡΩΙΝΌ
❖ 1 γιαούρτι με βρώμη ή δημητριακά ολικής άλεσης ,φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και 1 φρούτο εποχής
❖ 1 κούπα γάλα, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, ταχινόμελο
❖ 1 αυγό βραστό, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης , 1 φρούτο εποχής

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ

❖ 1 τοστ με τυρί , κοτόπουλο και 1 φρούτο
❖ 1 μπολ ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα
❖ 1 κομμάτι σπιτικό κέικ
❖ 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 φρούτο

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
❖ 1 μερίδα ψητό κοτόπουλο ή ψάρι ή σολομό , 1 φλιτζάνι καστανό ρύζι ή κινόα , 1 σαλάτα εποχής , 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
❖ 1 μερίδα σπαγγέτι ολικής άλεσης με κόκκινη σάλτσα,τυρί και σαλάτα εποχής
❖ 1 μερίδα όσπρια ,1 σαλάτα,1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΌ
❖ 1 μπάρα δημητριακών
❖ 1 γιαούρτι με μέλι και καρύδια
❖ smoothie με φρούτα ,γιαούρτι και λιναρόσπορο

ΒΡΑΔΙΝΟ
❖ 1 ομελέτα με λαχανικά,1 σαλάτα,1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
❖ 1 σαλάτα χωριάτικη με φέτα,ελιές και παξιμάδια ολικής άλεσης
❖ 1 τονοσαλάτα με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
❖ 1 τορτίγια με τυρί κρέμα,κοτόπουλο και λαχανικά

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Στο διαιτολόγιο δίνονται επιλογές φαγητών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη φύλο, ηλικία, σωματομετρικές μετρήσεις, BMI, ιδιαίτερες διατροφικες ανάγκες(αλλεργίες.vegan κ.α) καθώς και χρόνιες παθήσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΟΦΙΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
2421033688 – 6974007972
Κ.ΚΑΡΤΑΛΗ 97 , ΒΟΛΟΣ

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις