Στις 11 Απριλίου του 1969 οι πόρτες της Χαράς άνοιξαν για πρώτη φορά στην οδό Πατησίων. Και οι Αθηναίοι δοκίμασαν για πρώτη φορά το «μαγικό» εκμέκ και καϊμάκι παγωτό που -σύμφωνα με το θρύλο- είχε φέρει η «γιαγιά» των ιδιοκτητών, Αριστέα από την Σμύρνη στην Αθήνα, μετά το διωγμό του 1922. Μάλιστα, για να τις προστατεύσει, μετέφερε τις συνταγές στο παπούτσι της!
Από τότε, πολλά άλλαξαν στο κέντρο της Αθήνας. Όμως, μπορεί οι εποχές να άλλαξαν… οι άνθρωποι να μην δίνουν πλέον ραντεβού σε ζαχαροπλαστεία και το κέντρο της Αθήνας να έχει απαξιωθεί, ωστόσο η Χαρά εδώ και 48 χρόνια αρνείται πεισματικά να αλλάξει, καταφέρνοντας να επιβιώνει στο χρόνο και να αποτελεί το αγαπημένο στέκι για δεκάδες Αθηναίους και επισκέπτες της πόλης. Και συνεχίζει ακμαία, ενώ την ίδια στιγμή κλείνουν παραδοσιακά «στέκια» του κέντρου, όπως το διάσημο ζαχαροπλαστείο Αιγαίον, φημισμένο για τους λουκουμάδες του.
Μάλιστα, το όνομα της «Χαράς» ακούστηκε και στην περίπτωση της σύλληψης των μελών της 17 Νοέμβρη, καθώς όπως έγινε γνωστό τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης επισκέπτονταν συχνά το θρυλικό ζαχαροπλαστείο.
Ποια είναι η συνταγή όμως της επιτυχίας του ζαχαροπλαστείου;
Το ζαχαροπλαστείο «Χαρά» στην Πατησίων, έχει μείνει το ίδιο σχεδόν, από τις 11 Απριλίου του 1969 που άνοιξε τις πόρτες του στο καταναλωτικό κοινό.
Η «Χαρά» λοιπόν όταν άνοιξε έφερε τα πάνω κάτω στην Πατησίων και πολλοί ήταν οι άνθρωποι που συνέρρεαν από την περιοχή και πέριξ αυτής για να δοκιμάσουν τα πολιτικά παγωτά της.Σύντομα έγινε το αγαπημένο στέκι εκατοντάδων ανθρώπων, έχοντας αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές ακόμη και σήμερα.
Η μαγεία της «Χαράς» είναι πως καταφέρνει και διατηρεί αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο τα περισσότερα στοιχεία τόσο στις γεύσεις όσο και στο χώρο της. Οι μοντέρνες πινελιές είναι ελάχιστες.
Η μοναδικά πετυχημένη συνταγή της «Χαράς» είναι τα πολίτικα παγωτά της, η μεγάλη ποικιλία γεύσεων,με τους σέπια γυάλινους τοίχους, τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, ο ιδιαίτερος φωτισμός της, οι σομόν τοίχοι, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της “Χαράς” είναι οι καθρέφτες με κοκοφοίνικες.
Δύο είναι οι διάσημες σπεσιαλιτέ της Χαράς: το εκμέκ και το παγωτό Σικάγο.
Για το εκμέκ παγωτό θα ρείτε έξι εδοχές, ανάμεσα στις οποίες και το guzel ekmek (βάση πουτίγκας ψωμιού, και βουβαλίσια κρέμα) και ένα εκμέκ με παγωτό βανίλια, αλλά η πιο δημοφιλής εκδοχή είναι το πολίτικο εκμέκ με παγωτό καϊμάκι, το οποίο είναι φτιαγμένο από βουβαλίσιο γάλα. Η βάση είναι σχεδόν τραγανή με γλυκό σιρόπι και ταιριάζει τέλεια με την κρεμώδη υφή του παγωτού.
Το Σικάγο πάλι είναι για όσους είναι λάτρεις της σοκολάτας. Πρόειται για μία γενναία μερίδα παγωτού σοκολάτας με κρέμα σαντιγύ, σιρόπι σοκολάτας και ψιλοκομμένα αμύγδαλα πάνω πάνω.
Πρόσφατα στο μενού του ζαχαροπλαστείου προστέθηκαν δύο ακόμη γεύσεις: το παγωτό με γεύση Ρυζόγαλο και το Choco King, παγωτό σοκολάτα με ρίπλες λευκής σοκολάτας και τραγανές νιφάδες ρυζιού.