ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι Ρουμάνοι αγαπούν τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά

Οι Ρουμάνοι αγαπούν τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά

Δώρα Μιχαήλ

Δυνατές προοπτικές ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδιασμών προσφέρει η αγορά της Ρουμανίας για τον κλάδο των τροφίμων. Πρόκειται για μια αγορά περίπου 20 εκατομμυρίων καταναλωτών που σαφώς προτιμά τα ελληνικά προϊόντα διατροφής.
Τα στοιχεία σχετικής μελέτης του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας Βουκουρεστίου δείχνουν ότι οι ανάγκες της ρουμανικής αγοράς είναι μεγάλες, κυρίως στα τρόφιμα, δεδομένου ότι η χώρα εισάγει το 60% της σχετικής κατανάλωσης.
Περίπου το 74% των εισαγωγών προέρχεται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αφορά κυρίως σε προϊόντα κρέατος, εσπεριδοειδή και λοιπά φρούτα και προϊόντα αρτοποιίας.
Ταυτόχρονα το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και σε επίπεδο φορολογίας, με γνώμονα ότι τον Ιούνιο του 2015 διατηρείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα τρόφιμα από 24% σε 9%, ενώ από φέτος και στα λοιπά προϊόντα από το 24% στο 19% (από 1/1/2017).
Όσον αφορά την εικόνα των ελληνικών εξαγωγών, το 2016 ανήλθε συνολικά σε 765,3 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 4,8% έναντι του 2015.
Προϊόντα που αναμένεται να έχουν ζήτηση στη ρουμανική αγορά είναι, μεταξύ άλλων, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά (νωπά, κατεψυγμένα κλπ.).
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στη Ρουμανία είναι δυνατή μέσω υλοποίησης προωθητικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με σούπερ μάρκετ ή προβολής των προϊόντων σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις