Σκοπός του διαγωνισμού είναι τα παιδιά της Μαγνησίας είναι να κατανοήσουν την διατροφική αξία της μεσογειακής διατροφής, την σπουδαιότητα των τοπικών προϊόντων και γεύσεων και μέσα από μια ομαδική βιωματική διαδικασία να ξεπεράσουν στερεότυπα ζητημάτων φύλου και υπέρ προβολής του πρόχειρου φαγητού (φάστ φουντ ή σλόου φουντ) ενώ παράλληλα να αναδειχθούν ζητήματα άμιλλας, ανάπτυξης δεξιοτήτων και στοιχείων της τοπικής γαστρονομικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στόχος
Στόχος του διαγωνισμού είναι τα παιδιά της Μαγνησίας να γνωρίσουν την παράδοση του τόπου μας και τις ξεχασμένες παραδοσιακές γεύσεις. Παράλληλα, βασική επιδίωξη είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με τα υλικά, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής και Μαγνησιώτικης Κουζίνας, καθώς και να εκτιμήσουν μέσα από τη διαδικασία αυτή την αξία του υγιεινού σπιτικού φαγητού.
Πλαίσιο υλοποίησης
Ο διαγωνισμός υλοποιείται στο πλαίσιο του θεματικού έτους «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» σε συνεργασία με Boutique Training Center και άλλες επιχειρήσεις και φορείς της Μαγνησίας.
Σκέψη των οργανωτών είναι ο διαγωνισμός να αποτελέσει ένα νέο καινοτόμο θεσμό που θα προσεγγίζει δημιουργικά τους/τις μαθητές/τριες και αυριανούς καταναλωτές συμβάλλοντας έτσι ώστε να αναπτυχθούν εκπαιδευτικές δράσεις που θα έχουν ως στόχο να ενισχύσουν καλές πρακτικές που προωθούν την αγωγή του καταναλωτή.
Ηλικιακές ομάδες
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρείς ηλικιακές κατηγορίες:
1) στις ηλικίες από έως 8 ετών με τη βοήθεια του γονιού χωρίς πρόκριση στο δεύτερο γύρο,
2) στις ηλικίες από 9 έως 12 ετών,
Μεθοδολογία διαγωνισμού
Ο φετινός διαγωνισμός έχει σαν θέμα το Πήλιο. Θα διεξαχθεί σε 2 γύρους/φάσεις. Η πρώτη φάση ονομάζεται «Πολιτισμός των Γεύσεων» όπου όλοι οι διαγωνιζόμενοι δημιουργούν σε πραγματικό χρόνο (live) τις συνταγές που ήδη έχουν υποβάλλει μπροστά στην επιτροπή (panel) των κριτών, παράλληλα με άλλους συμμετέχοντες.
Η δεύτερη φάση ονομάζεται «Μικρομαγειρέματα» θα διαγωνιστούν οι 5 μικροί «Σεφς» με την καλύτερη βαθμολογία στην πρώτη φάση. Στην φάση «Μικρομαγειρέματα», θα υποβληθούν σε ένα «Mystery Cooking Challenge» όπου και θα ετοιμάσουν πιάτο με συγκεκριμένα τοπικά υλικά που θα τους δοθούν.
Σε όλους/ες τους συμμετέχοντες θα δοθεί έπαινος για την προσπάθεια ενώ οι νικητές/τριες που θα αναδειχθούν χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
•Οι 8 μικροί «Σεφς» «δυνατή μπριγκάτα»,
Ο Μικρός «Σεφ» με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία και από τους 2 γύρους,
•Ο Μικρός «Σεφ» με δεύτερη υψηλότερη συνολική βαθμολογία και από τους 2 γύρους,
•Ο Μικρός «Σεφ» με τρίτη υψηλότερη συνολική βαθμολογία και από τους 2 γύρους,
•Μικρός δημοφιλής «Σεφ» που ξεσήκωσε το κοινό,
•Ο Μικρός Σεφ «Δυναμική Προσπάθεια (ΑμεΑ)»,
•Ο Μικρός Σεφ «Μαγνήτων Κιβωτός».
Για την διεξαγωγή του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού θα έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για την διεξαγωγή του διαγωνισμού ενώ για λόγους ασφαλείας θα υπάρχει παιδίατρος παρόν κατά τις ώρες του διαγωνισμού, καθώς και εκπαιδευτικοί για την επίτευξη των στόχων του διαγωνισμού. Κάθε χρόνο η εκδήλωση θα έχει ένα θέμα για καλύτερη εξειδίκευση. Φέτος ή θεματική μας είναι το Πήλιο.
Όροι και προϋποθέσεις – Συμμετοχές
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών τους οποίους πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά και να συμφωνήσουν οι γονείς των μαθητριών/ων είναι οι παρακάτω:
•Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει μέσα σε 20 λεπτά να σερβίρουν το πιάτο τους (άμεση φωτογράφιση και μετά δοκιμή από τους κριτές).
•Οι διαγωνιζόμενοι που δεν θα είναι παρόντες θα αποκλείονται.
•Όλες οι συνταγές πρέπει να είναι κρύα πιάτα ή γλυκά. Επιτρέπεται η χρήση μαγειρεμένων υλικών άλλα σε απλή μορφή (ατμού, βραστό, σχάρας)
•Οι διαγωνιζόμενοι που θα ξεπερνούν το χρονικό όριο των 20 λεπτών θα δέχονται αφαίρεσης δυο πόντων από τη συνολική βαθμολογία τους.
•Ο ανώτατος αριθμός συστατικών είναι έξι, μη συμπεριλαμβανόμενων των αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, ξύδι, λεμόνι, άχνη, ρίγανη, ελαιόλαδο. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού οι διαγωνιζόμενοι δεν χρησιμοποιήσουν κάποιο/α από τα συστατικά που έχουν δηλώσει στη συνταγή τους, θα αφαιρούνται αυτόματα 2 πόντοι (για κάθε συστατικό) από το τελικό του σκορ για το συγκεκριμένο πιάτο.
•Η βαθμολογία θα δίνεται με βάση την γεύση (max 10 points), την εμφάνιση (max 10 points), την υγιεινή διατροφή (max 10 points) την δημιουργικότητα (και όνομα) (max 5 points) και τη καθαριότητα του χώρου εργασίας (max 5 points)
•Μόνο μια συμμετοχή κατ’ άτομο. Οι γονείς ή κηδεμόνες των συμμετεχόντων δηλώνουν ρητά ότι επιτρέπουν την συμμετοχή και αποδέχονται όλους τους όρους του διαγωνισμού (σκεύη και αλλεργίες).
•Οι συμμετοχές υποβάλλονται στους διοργανωτές, και δεν θεωρούνται έγκυρες χωρίς απαντητικό email από τους διοργανωτές.
Συμπληρωματικές πληροφορίες
Συνταγές
•Όλες οι συμμετοχές πρέπει να περιλαμβάνουν αυθεντικές συνταγές οι οποίες να μπορούν να σερβιριστούν μέσα σε 20 λεπτά.
•Οι συνταγές που υποβάλλονται πρέπει να είναι έξυπνες, υγιεινές, καθαρές γεύσεις, με ωραίο όνομα πιάτου, και όσο το δυνατόν με τοπικά προϊόντα.
•Οι συνταγές πρέπει να περιγράφουν τα συστατικά αναλυτικά και όχι τις δοσολογίες των υλικών, συμπεριλαμβανομένων και των σπιτικών συστατικών
Συστατικά
•Η διοργάνωση θα παρέχει τα ελεύθερα συστατικά στους διαγωνιζόμενους. Τα υπόλοιπα συστατικά που απαιτούνται για την παρασκευή των συνταγών τους, αλλά και τυχόν ειδικά ή πολύ συγκεκριμένα εργαλεία καλούνται να τα έχουν μαζί τους.
•Ο ελάχιστος αριθμός συστατικών κάθε πιάτο είναι τρία, ενώ ο ανώτερος είναι έξι.
•Τα σπιτικά συστατικά και επιτρέπονται και θεωρούνται ένα συστατικό, με την προϋπόθεση ότι η συνταγή τους και η μέθοδος παρασκευής τους έχει δηλωθεί από πριν κατά τη δήλωση συμμετοχής.
•Ωμά ψάρια, θαλασσινά και κρέατα δεν επιτρέπονται.
•Οι γαρνιτούρες δεν επιτρέπεται να προετοιμάζονται από πριν. Αντίθετα θα πρέπει να ετοιμάζονται κατά την παρουσίαση του διαγωνιζόμενου. Οι γαρνιτούρες θα πρέπει να είναι ασφαλείς προς κατανάλωση.
•Στις συνταγές δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνουν αλκοόλ.
Ονομασίες
•Ονόματα που περιέχουν άσεμνες, χυδαίες ή προσβλητικές λέξεις, θα ακυρώνονται. Θα επιβραβεύονται ονόματα που προβάλλουν τον τόπο.
Κρίση
•Τα πιάτα θα κρίνονται από μια κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από 3 άτομα σχετικά με το χώρο της γαστρονομίας.
•Η κριτική επιτροπή έχει αποκλειστικά τον τελευταίο λόγο στην επιλογή του νικητή. Σημειώνεται ότι οι κριτές δεν θα συνομιλούν μεταξύ τους, ούτε και θα συγκρίνουν τις βαθμολογίες τους. Επίσης, η κριτική επιτροπή θα υποστηρίζεται από έναν “τεχνικό κριτή” ο οποίος δεν θα βαθμολογεί, αλλά θα παρακολουθεί τα συστατικά, τις ποσότητες, την χρήση υλικών και τον χρόνο των διαγωνιζόμενων.
• Ο τελικός νικητής θα είναι αυτός/ή που θα έχει το μεγαλύτερο μαθηματικό άθροισμα στο τέλος και των δυο γύρων.
•Κάθε διαγωνιζόμενος του δευτέρου γύρου θα έχει πρόσβαση στα αποτελέσματά του μετά το τέλος του Διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι οι βαθμολογίες του 1ου γύρου δεν θα ανακοινωθούν.
Δικαιώματα
Συμμετέχοντας στο διαγωνισμό διατηρείτε όλα τα πνευματικά δικαιώματα για τις συνταγές που υποβάλλετε, αυτόματα όμως δηλώνετε ότι παραχωρείτε στους διοργανωτές το δικαίωμα δημοσίευσης, έκθεσης και εκτύπωσης των συνταγών καθώς επίσης της χρήσης τους για εκδόσεις, αναρτήσεις σε ιστοσελίδες και blogs, δημοσιεύεις και παρουσιάσεις. Οι διοργανωτές δεσμεύονται ότι θα αναφέρουν το όνομα των δημιουργών σε κάθε δημοσίευση των συνταγών.
Διαγωνιστική διαδικασία
• Η σειρά με την οποία θα διαγωνιστούν οι συμμετέχοντες θα καθοριστεί με κλήρωση στην αρχή κάθε γύρου.
• Οι μικροί «σεφς» που διαγωνίζονται θα πρέπει να προετοιμάσουν τα πιάτα τους μπροστά στους κριτές.
• Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί και προτρέπεται να έχει τα δικά του εργαλεία για την παρασκευή του πιάτου του. Σε κάθε περίπτωση, η διοργάνωση θα παρέχει στους διαγωνιζόμενους ένα βασικό «cook kit».
• Τα εδέσματα μπορούν να σερβιριστούν σε οποιοδήποτε σκεύος ή δοχείο που μπορεί θα θεωρηθεί υγιεινό και ασφαλές, οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να δηλώσουν τον τύπο του σκεύους που θα χρησιμοποιήσουν για το πιάτο τους. Κοινά πιάτα θα διατίθενται στους διαγωνιζόμενους που δεν φέρουν τα δικά τους. Σημειώνεται ότι η κριτική επιτροπή θα βαθμολογήσει και την εμφάνιση. Λογότυπα δεν επιτρέπονται στο σκεύος.
• Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να φορούν λογοτυπημένα ρούχα ή να χρησιμοποιούν λογοτυπημένα εργαλεία, και να δεχθούν οποιαδήποτε χορηγία μόνο από τους επίσημους χορηγούς.
• Η διοργανώτρια εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει αυτοβούλως σε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού ή ακόμα και ακύρωσή του εφόσον συντρέχουν εύλογοι λόγοι με ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στον δικτυακό τόπο
Βραβεία
Έπαινος συμμετοχής σε όλους, με αναμνηστικά δωράκια.
Πληροφορίες:
Οι υποψήφιοι (μέσω των γονέων) που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν το συνημμένο έντυπο με την συνταγή τους το αργότερο μέχρι την 21η Νοεμβρίου 2017 ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων στο email: [email protected] .
Σχετικές φόρμες συμμετοχής είναι αναρτημένες και στον ιστοχώρο : http://www.boutiquetraining.weebly.com και http://magniton-kivotos.gr/
Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση σχετικά με τον διαγωνισμό επικοινωνήστε στο Boutique Training Center 2421304352
Μπορεί να γίνει και φυσική εγγραφή στο Boutique Training Center, Ορμινίου 26 ή στην γραμματεία του Συνεδριακού. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)