ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Έλληνας μετανάστης από την Ηλεία που έγινε αφεντικό του Hollywood

Ο Έλληνας μετανάστης από την Ηλεία που έγινε αφεντικό του Hollywood

Newsroom

Ο Σπύρος Σκούρας θα γεννηθεί στο Σκουροχώρι της Ηλείας, ένα πεδινό χωριό στον δήμο Πύργου, στις 28 Μαρτίου του 1893. Ο πατέρας του Σπύρου ήταν βοσκός και ο Σπύρος ασχολούνταν και εκείνος με τα ζώα. Όπως και πολλές άλλες οικογένειες εκείνης της εποχής, η οικογένεια Σκούρα ζούσε στην φτώχεια. Κάπως έτσι, ο Σπύρος με άλλα δύο αδέλφια του, αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στην Αμερική.

Ο Κάρολος, ο Γιώργος και ο Σπύρος φτάνουν στο Saint Louis του Missouri το 1910, που αποτελούσε τότε την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ. Τα τρία αδέρφια θα εργαστούν ως σερβιτόροι και μπάρμαν σε διάφορα ξενοδοχεία, θα δυσκολευτούν να μάθουν τη γλώσσα και θα κάνουν οικονομίες, με τη μοναδική τους διασκέδαση να είναι οι ταινίες που έβλεπαν στις διάφορες κινηματογραφικές αίθουσες.

Έχοντας συγκεντρώσει 3.500 δολάρια το 1914 και μαζί με άλλους δύο Έλληνες, επενδύουν το ποσό για τη δημιουργία ενός κινηματογράφου, του «Olympia». Η επιχειρηματική προσπάθεια θα κριθεί επιτυχημένη και θα συνεχίσουν με εξαγορές άλλων κινηματογράφων. Οι εξαγορές είναι τόσες πολλές που θα φτάσουν να έχουν στην κατοχή τους όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες του Saint Louis.

Η Skouras Brothers θα συνεχίσει την πορεία της και το 1926 θα πραγματοποιήσει ένα μεγάλο όνειρο, με τη λειτουργία του Ambassador Theatre, μιας επένδυσης 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά το χρηματιστηριακό κραχ έρχεται μια σημαντική συμφωνία για τα τρία αδέλφια, αφού η Warner Brothers θα εξαγοράσει το μερίδιο τους στην εταιρεία, με τους ίδιους να αναλαμβάνουν διοικητικές θέσεις στον κινηματογραφικό κολοσσό.

Ο Σπύρος θα μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Από εκεί, θα εργαστεί για την Warner Brothers Theater Circuit, την Paramount και την Fox West Coast Theater, με την τελευταία να διαθέτει εκείνη την εποχή περισσότερους από 500 κινηματογράφους. Το στούντιο απειλείται τότε με πτώχευση, κάτι που θα καταφέρουν να αποφύγουν τα αδέρφια Σκούρα.

spyros-skouras.jpg?mtime=20200821211444#asset:204385

Τον Μάιο του 1935, ο Σκούρας θα αναλάβει την πρωτοβουλία να συγχωνεύσει τα Fox Studios με την Twentieth Century Pictures, κάτι που προχώρησε. Διετέλεσε πρόεδρος της συγχωνευμένης εταιρείας 20th Century Fox από το 1942 έως το 1962, ενώ ήταν σημαντικός μέτοχος της και βοήθησε στην ανοδική πορεία της. Άλλωστε, το 1952, η περιουσία του Σκούρα έφτανε τα 108.000.000 δολάρια, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο του χώρου.

Την περίοδο που θα βρεθεί στο τιμόνι της εταιρείας, ο κινηματογράφος απειλούνταν από την τηλεόραση. Ο Σκούρας «είδε» τον κίνδυνο και το 1953 έκανε πραγματικότητα το σλόγκαν που χρησιμοποιούσε εκείνη την εποχή η 20th Century Fox («οι ταινίες είναι καλύτερες από ποτέ») παρουσιάζοντας το CinemaScope στην πρωτοποριακή ταινία μεγάλου μήκους «The Robe». Το φορμάτ κινηματογραφικής προβολής ευρείας εικόνας έφερε ξανά το κοινό στις κινηματογραφικές αίθουσες και σύντομα έγινε το πρότυπο για ολόκληρη τη βιομηχανία.

Ο ίδιος επέβλεψε την παραγωγή κλασικών φιλμ όπως τα Don’t Bother to Knock, The Seven Year Itch, The Hustler, The King και Iand Gentlemen Prefer Blondes. Ένα από τα ξεχωριστά επιτεύγματά του θεωρείται πως ήταν το συμβόλαιο που υπέγραψε με ένα νεαρό μοντέλο, την Norma Jean Baker, στην 20th Century Fox. Αφού άλλαξε το όνομά της σε Marilyn Monroe, η Baker θα μείνει στην ιστορία ως το πιο διάσημο σύμβολο σεξ του Χόλιγουντ για τον 20ό αιώνα.

spiros-skouras_monroe.jpg?mtime=20200821211000#asset:204382

Το 1959 ο Σκούρας θα υποδεχθεί στο γραφείου του τον τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Nikita Khrushchev. Η συγκεκριμένη συνάντηση θα μείνει στην ιστορία για την ομιλία του Σκούρα που ακολούθησε. Εκεί, σε μια φιλική λογομαχία με τον καλεσμένο του, θα χαρακτηρίσει τη Σοβιετική Ένωση «το μεγαλύτερο μονοπώλιο που γνώρισε ποτέ ο κόσμος».

Skouras_Khrushchev2.jpg?mtime=20200821211220#asset:204384

Ο Σκούρας θα αποσυρθεί από την βιομηχανία του κινηματογράφου το 1969, αφήνοντας την προεδρία της 20th Century Fox και επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στην ναυτιλιακή Prudential – Grace Shipping Lines. Όπως θα πει τότε, μετά την αποχώρηση του από τις ταινίες, «αν έπρεπε να το κάνω ξανά, ως νεαρός μετανάστης από την Ελλάδα, η επιλογή μου θα ήταν όχι. Όχι με όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα της βιομηχανίας».

Ο Σκούρας θα παραιτηθεί μετά από τις εντάσεις που προκάλεσαν οι τεράστιες οικονομικές απώλειες, εν μέρει ως αποτέλεσμα της ταινίας «Κλεοπάτρα», αν και θα παραμείνει στην εταιρεία ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Η ταινία, με πρωταγωνιστές την Elizabeth Taylor και τον Richard Burton, είχε σχεδιαστεί ως μια προσπάθεια να «σωθεί η εταιρεία», με το κόστος της να φτάνει τότε τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Εντούτοις, η πραγματική κληρονομιά του φαίνεται πως βρίσκεται στην φιλανθρωπία, καθώς βοήθησε εκατομμύρια Έλληνες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οργανώνοντας το Greek War Relief Association – ένα τεράστιο κίνημα – ομπρέλα χιλιάδων ελληνικών οργανώσεων που συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για ανακούφιση κατά τη διάρκεια του λιμού στην Ελλάδα.

Ο Σκούρας υπήρξε καινοτόμος και άλλαξε την βιομηχανία του κινηματογράφου, βοηθώντας την όχι μόνο να εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα, αλλά και να διατηρηθεί «στην ζωή», κάνοντας την παρακολούθηση ταινιών μια συναρπαστική εμπειρία, σε μια εποχή που η τηλεόραση ήταν σε μεγάλη άνοδο και οι αριθμοί του box office βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά.

Ο Σπύρος Σκούρας θα πεθάνει από καρδιακή προσβολή το 1971 σε ηλικία 78 ετών.

Με πληροφορίες από pappaspostnytimeswikipediastanford.edu

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις