ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ξ.Χολέβα: Το όραμα της για το 1ο ΚΔΑΠ ΑμεΑ στον Βόλο έγινε πραγματικότητα!

Ξ.Χολέβα: Το όραμα της για το 1ο ΚΔΑΠ ΑμεΑ στον Βόλο έγινε πραγματικότητα!

Newsroom

Ανάσες χαράς, ανακούφισης και ελπίδας, μα κυρίως πολλά χαμόγελα χάρισε στους Βολιώτες η είδηση ότι είναι έτοιμο και σύντομα θα λειτουργήσει το 1ο ΚΔΑΠ ΑμεΑ της πόλης μας. Σήμερα στο Volonakinews.gr, μιλά αποκλειστικά η γυναίκα που το οραματίστηκε και πλέον βλέπει αυτό το όραμα να παίρνει σάρκα και οστά. Η Λογοθεραπεύτρια Ξένια Χολέβα, μας μιλά για το όραμα της, για τους στόχους τους και μας δίνει τις πρώτες πληροφορίες για όλες τις δραστηριότητες και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του 1ου ΚΔΑΠ ΑμεΑ της πόλης!

Ο “Φωτεινός Κόσμος” είναι γεγονός”!

Kυρία Χολέβα, θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας όλες αυτές τις σκέψεις που σας οδήγησαν στην δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Έχοντας ήδη μια πορεία 25 ετών στην ειδική αγωγή συνεχίζω να νιώθω δημιουργική και έτοιμη να προσφέρω αυτό που έλειπε από την πόλη.

 Αφουγκραζόμουν πάντα και αφουγκράζομαι τις ανησυχίες των συγγενών και ατόμων ΑμεΑ.

Πολλές φορές καθώς αναχωρούσαν όλα αυτά τα χρόνια τα παιδιά από το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών που διατηρώ αναρωτιόμουν: Και τώρα; Πάλι στο σπίτι, πάλι στην ίδια ρουτίνα!

Ποιες είναι οι ευκαιρίες που μπορούν να μοιραστούν και να δράσουν αυτά τα παιδιά με τους γονείς τους;

 Δημιουργούνται ευκαιρίες; Υπάρχει κίνητρο;

 Όλες αυτές οι σκέψεις με οδήγησαν στη δημιουργία του συγκεκριμένου ιδιωτικού ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Μοιραστείτε μαζί μας το όραμα σας. Τι είναι αυτό που θέλετε να παρέχει ο “Φωτεινός Κόσμος” σε γονείς και παιδιά;

Ο <<Φωτεινός Κόσμος>> θέλω να φέρει φως σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειες. Θέλω μέσα από το <<Φωτεινό Κόσμο>> να δημιουργηθούν ευκαιρίες για επικοινωνία, κοινωνικότητα, αλληλεπίδραση, αυτονομία, χαρά, γνώση, δημιουργικότητα και στήριξη.

Υπάρχουν κριτήρια ηλικιακά για την είσοδο και την συμμετοχή στις δραστηριότητες; Είναι για όλα τα ΑμεΑ ο “Φωτεινός Κόσμος”;

Ο <<Φωτεινός Κόσμος>> είναι εδώ για όλα τα άτομα που χρήζουν θεραπείας, υποστήριξης και δημιουργικής απασχόλησης σε ειδικές συνθήκες.

    Όχι, δεν υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια. Μπορούν να συμμετέχουν και ενήλικες που έχουν ανάγκη.

 Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ είναι για όλα τα άτομα με κάθε είδους αναπηρία. Έρχονται σε εμάς χρησιμοποιώντας το κουπόνι (voucher) από το ΕΕΤΑΑ (ΕΣΠΑ). Φυσικά υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο με ράμπα για άτομα με αναπηρικά αμαξίδια, για τη μεταφορά των ατόμων.

Ποιές είναι οι δραστηριότητες με τις οποίες θα απασχολούνται τα παιδιά; Αν θέλετε αναφερθείτε και στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, γιατί πραγματικά εντυπωσιάστηκα και από το γυμναστήριο και από τα δωμάτια χαλάρωσης.

Είναι πραγματικά μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση φτιαγμένη σε έκταση 400 τετραγωνικών μέτρων, φτιαγμένη με πολλή αγάπη και μεράκι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Υπάρχουν οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, διαθέτουμε δύο χώρους γυμναστηρίου, υπολογιστές σε δύο ξεχωριστές αίθουσες, αίθουσες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσικοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και φυσικά πολλές άλλες δραστηριότητες από εξειδικευμένο προσωπικό.

 Το δωμάτιο χαλάρωσης και το πολυαισθητηριακό περιβάλλον SNOEZELEN είναι πραγματικά κάτι για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενη που διαθέτω και ανυπομονώ να μοιραστώ με τους γονείς και τα άτομα που θα είναι ωφελούμενοι του <<Φωτεινού Κόσμου>>. Είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια.

 Το SNOEZELEN είναι ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον που στόχο έχει να διεγείρει ή να καταστείλει τις βασικές αισθήσεις χρησιμοποιώντας χρώματα, μουσική, μυρωδιές και διάφορα αντικείμενα αφής. Με τη χρήση αυτού του πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος παρατηρείται βελτίωση σε διάφορες συμπεριφορές των χρηστών με αποτέλεσμα το SNOEZELEN να έχει πάρει θεραπευτική μορφή.

 Τα Snoezelen Multi – Sensory Environments είναι χαλαρωτικοί χώροι που βοηθούν στη μείωση της διέγερσης και του άγχους αλλά μπορεί επίσης να εμπλέξουν και να ευχαριστήσουν το χρήστη, να διεγείρουν αντιδράσεις και να ενθαρρύνουν την επικοινωνία. Χρησιμοποιούνται ως εργαλεία μάθησης και ανάπτυξης και φυσικά για εμάς τους θεραπευτές και επαγγελματίες υγείας είναι μια εργαλειοθήκη που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ποικιλοτρόπως.

 Έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα με αυτισμό, άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, άνοια ή εγκεφαλική βλάβη.

 Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στην ηλικία ή στην ικανότητα.

 Το SNOEZELEN είναι για όλους!

 Σας περιμένουμε από κοντα!

Ποιές είναι οι πρώτες αντιδράσεις που καταγράφετε από γονείς; Τι σας λένε και πως νιώθετε για όσα ακούτε;

Ακούω μόνο ευχές από γονείς! Ακούω πολύ σημαντικά λόγια που αγγίζουν την ψυχή μου και αυτό είναι για μένα πολύ σπουδαίο! Αυτά τα λόγια μου δίνουν ενίσχυση για το καινούριο μου δημιούργημα και κίνητρο για να συνεχίζω να σκέφτομαι πως θα προσφέρω καλύτερα και πως θα κάνω περισσότερα πρόσωπα φωτεινά και χαρούμενα. Γιατί, γι΄αυτό ήρθε ο <<Φωτεινός Κόσμος>>.

Έχω δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης και φίλους μέσα από το χώρο της δουλειάς μου και ανυπομονώ να γνωρίσω περισσότερους!

Λίγο πριν ξεκινήσει την λειτουργία του, έγιναν τελικά όλα όπως τα ονειρευόσασταν; Και αν σας έλεγα να “τρέξετε” λίγο στο μέλλον και να μοιραστείτε μαζί μας εικόνες ζωής και καθημερινότητας από τον “Φωτεινό Κόσμο” ποιές θα ήταν αυτές;

Το όνειρό μου υλοποιείται με τις καλύτερες των προσδοκιών μου και σας περιμένω να <<τρέξουμε>> μαζί στο μέλλον, μαζί στην κάθε μέρα, να κάνουμε καλύτερη την κάθε μέρα και να μοιραστούμε όλοι μαζί εικόνες ζωής και καθημερινότητας από το <<Φωτεινό Κόσμο>>.

 Βλέπω μπροστά μου εικόνες ανθρώπων που κάνουν διαφορετικά πράγματα από αυτά που συνήθιζαν ως τώρα. Βλέπω πιο ενεργά και πιο ενεργητικά άτομα μέσα στο ίδιο το περιβάλλον τους αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Κλείνοντας, θέλετε να πείτε κάτι στους γονείς που έχουν παιδιά ΑμεΑ;

Είμαι εδώ κατανοώντας τις δυσκολίες και τις ανησυχίες των οικογενειών για την καθημερινότητα, για το μέλλον, συμπαραστέκομαι και στηρίζω πολλά χρόνια οικογένειες με άτομα ΑμεΑ και σας καλώ μαζί να κάνουμε αυτές τις δυσκολίες, ευκολίες!

Για έναν ΦΩΤΕΙΝΟ ΚΟΣΜΟ με ΦΩΤΕΙΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ!

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις