ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αίθουσα “εικονικής πραγματικότητας” στον Βόλο- Θα τρελαθούν τα παιδιά μας!

Αίθουσα “εικονικής πραγματικότητας” στον Βόλο- Θα τρελαθούν τα παιδιά μας!

Newsroom

Όταν συνάντησα για πρώτη φορά την Λογοθεραπεύτρια Ξένια Χολέβα, στον νέο χώρο που δημιούργησε με τον σύζυγο της, αποκλειστικά για παιδιά ΑΜΕΑ, όταν βρέθηκαν στο ΚΔΑΠ “Φωτεινός Κόσμος”, μου έκαναν εντύπωση πολλά, αλλά ανυπομονούσα για την αίθουσα Snoezelen!!!

Περίμεναν καιρό να ολοκληρωθεί η αίθουσα ώστε να φτάσουν από το εξωτερικό τα κατάλληλα εργαλεία και μηχανήματα, που δημιουργούν έναν χώρο “εικονικής πραγματικότητας” που μαγεύει εμάς τους μεγάλους, φανταστείτε πόσο θα μαγέψει τα παιδιά μας!!!!

Πέρα όμως από το μαγικό της υπόθεσης, ο χώρος πέρα από χαλάρωση , λειτουργεί και θεραπευτικά.

Ειδικότερα:

Το Snoezelen είναι ένα Πολυαισθητηριακό Περιβάλλον που στόχο έχει να διεγείρει ή να καταστείλει τις βασικές αισθήσεις χρησιμοποιώντας χρώματα, μουσική, μυρωδιές, εικόνες και διάφορα αντικείμενα αφής. Το Snoezelen χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλούς τομείς όπως: Προβλήματα Αισθητηριακής Επεξεργασίας Μαθησιακές Δυσκολίες ΔΕΠ-Υ Αναπτυξιακές Διαταραχές Προβλήματα Συμπεριφοράς Διαχείριση Άγχους Διαχείριση Πόνου Ψυχικές Διαταραχές Νευρολογικές Διαταραχές, Άνοια Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις κ.α.Σε μελέτες αναφέρεται ότι στις ψυχικές διαταραχές μειώνει την επιθετικότητα (Bowness et al. 2008), τις ‘διαταραγμένες συμπεριφορές’ (Fava & Strauss, 2010), την απάθεια, την κατάθλιψη (Van Weert et al. 2005) και τον αυτοτραυματισμό (Moore & Henry, 2002).

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι:Η φυσική αντίληψη αποκτά μεγαλύτερη σημασία από ότι η λεκτική κατανόηση.Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι στόχοι αυτής της θεραπευτικής παρέμβασης είναι: Η χαλάρωση, η ξεκούραση και η ευχαρίστηση σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από αποτυχίες. Η αντιμετώπιση ψυχοσωματικών διαταραχών. Η αντιμετώπιση του καταθλιπτικού συναισθήματος και η μείωση του άγχους. Ο έλεγχος και η μείωση της επιθετικότητας. Ο ερεθισμός και η ενεργοποίηση των αισθήσεων.

Η δυνατότητα σε άτομα με αναπηρίες που δεν είναι σε θέση να προσλάβουν τα αναρίθμητα ερεθίσματα που εκπέμπει το περιβάλλον, να απαντήσουν σ’ αυτά ή να απομονώσουν κάποια άλλα. Η βελτίωση της σωματογνωσίας (της αίσθησης του σώματος) και η καλύτερη αντίληψη του εαυτού μέσα στο χώρο (Τα άτομα με νοητική υστέρηση ή / και πολλαπλές αναπηρίες χάνουν, πολύ συχνά, λόγω απώλειας ή περιορισμών στην αντιληπτική τους ικανότητας τη σχέση τους με το ίδιο τους το σώμα). Η μείωση της αυτοδιέγερσης. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους και τις πληροφορίες που δέχονται, όταν διεγείρονται εναλλάξ οι σωματικές τους αισθήσεις. Η επίμονη αυτοδιέγερση είναι μια συμπεριφορά που συχνά οφείλεται στην έλλειψη ερεθισμού των αισθήσεων.

Στον Φωτεινό Κόσμο το Πολυαισθητηριακό Δωμάτιο παρέχει ένα ιδανικό θεραπευτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά, οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικες βιώνουν έναν διαφορετικό κόσμο ερεθισμάτων που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις τους

Περισσότερα:

2421066108 & 6944630136

Διεύθυνση: Διμηνίου 4 & Βυζαντίου, Νέα Ιωνία Βόλου

Εξωτερική Φώτο: Φώτο Αρχείου

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις