ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Βόλος: To Κόκκινο Σπίτι που κρύβει αριστουργήματα…

Βόλος: To Κόκκινο Σπίτι που κρύβει αριστουργήματα…

Ελισάβετ Τσάπου

Ένας επισκέπτης της πόλης του Βόλου, αλλά και μεγάλη μερίδα των κατοίκων της πρωτεύουσας της Μαγνησίας ίσως να μην γνωρίζει την ύπαρξη μίας ακόμη πολιτιστικής κοιτίδας στην καρδιά της πόλης

Διασχίζοντας την οδό Ανθίμου Γαζή στη διασταύρωση με την οδό Βλαχάβα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και να ξεφύγει από το βλέμμα του περαστικού το Κόκκινο Σπίτι ή αλλιώς το «Σπίτι με το Τριαντάφυλλο»…

Πρόκειται για το ακόνητο που ανήκε στη ζωγράφο Χρυσούλα Ζώγια, η οποία το 1971 το δώρισε στον Δήμο Βόλου «προκειμένου να συντηρηθεί και να προβληθεί ως Μουσείο – Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια».

Όπως ρητά ανέφερε στο ιδιόχειρο συμπλήρωμα της διαθήκης της που κατέληγε με τη φράση: «Η παρούσα αφορά τη διατήρηση και προβολή του έργου μου, που μέσα κρύβεται η Ωραία Ψυχή μου». Λειτουργεί ως Πινακοθήκη από το 1994.

Στους χώρους της εκτίθενται 250 περίπου έργα της ζωγράφου: Προσωπογραφίες της πρώτης περιόδου και «νεκρή φύση» (περίοδος μαθητείας σε Γρύσπο και Βικάτο), ύπαιθρα με θέματα συνήθως γνωστά σπίτια της περιοχής και του Πηλίου, ανθισμένες αυλές, εσωτερικά σπιτιών, εξωτερικά κι εσωτερικά ναών.

Η συλλογή περιλαμβάνει, επίσης, σχέδια με μελάνι και μολύβι, εκατοντάδες ζωγραφισμένα μπουκάλια, καθώς και δύο πίνακες του μεγάλου ζωγράφου Νικήτα Γρύσπου με θέμα την ίδια τη Ζώγια, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και οι εξωτερικές κι εσωτερικές τοιχογραφίες του σπιτιού.

φωτ. http://1iek-volou.mag.sch.gr/

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Βλαχάβα – Α. Γαζή

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Πέμπτη 18.00 – 20.00. Καθημερινές κατόπιν συνεννόησης

Θερινό ωράριο: Τετάρτη 19.00 – 21.00

Τιμή Εισιτηρίων: Δωρεάν. Εκπαιδευτικά προγράμματα, Οργανωμένες επισκέψεις με ξενάγηση 1€/άτομο

Τηλέφωνο: 2421029878
βολο3

βολο2

βολο

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις