ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Έλληνας γιατρός που έφτιαξε τεστ που προβλέπει τον καρκίνο!

Ο Έλληνας γιατρός που έφτιαξε τεστ που προβλέπει τον καρκίνο!

Δώρα Μιχαήλ

Ο Απόστολος Νάκας είναι Θωρακοχειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λέστερ.

Είναι ένας από τους δύο Έλληνες ερευνητές που συμμετείχαν στην ομάδα επιστημόνων στη Βρετανία, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει την υποτροπή του καρκίνου των πνευμόνων, έως ένα έτος προτού η ασθένεια είναι δυνατό να ανιχνευθεί με ακτινογραφίες και τομογραφίες ή προκαλέσει τα οποιαδήποτε σωματικά συμπτώματα. Ο άλλος Έλληνας επιστήμονας είναι ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος του Τμήματος Θωρακοχειρουργικής του University College του Λονδίνου.

Το τεστ ανιχνεύει το DNA του καρκινικού όγκου, το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα του ασθενούς, προτού οι όγκοι γίνουν τόσο μεγάλοι, ώστε να είναι ανιχνεύσιμοι με τις απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις.

O Απόστολος Νάκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μετέωρα της Καλαμπάκας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1992. Θεωρεί σε μεγάλο βαθμό τα χρόνια της ιατρικής σχολής τα πιο συναρπαστικά στο ταξίδι του στην ιατρική. Μέχρι το τέλος των ιατρικών σχολικών χρόνων, ήξερε ότι θα ήθελε να είναι ένας καρδιοθωρακικός χειρουργός.

Ξεκίνησε την ειδικότητα της θωρακοχειρουργικής σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το 1996 και το 2000 μετακόμισε στο Λονδίνο για να ολοκληρώσει την εξειδίκευσή του στην χειρουργική ογκολογία. Το 2007 διορίστηκε Σύμβουλος στο Γενικό Νοσοκομείο του Glenfield και από τότε ασχολείται αποκλειστικά με την θωρακική χειρουργική ογκολογία. Η έρευνά του επικεντρώνεται στον καρκίνο του πνεύμονα, το μεσοθηλίωμα, τις μαστεκτομές κ.ά.

Εκτός δουλειάς, ο κ. Νάκας απολαμβάνει τη μουσική… Nα παίζει κιθάρα, να διαβάζει βιβλία Ιστορίας και προσπαθεί να πείσει τα δύο παιδιά του ότι υπάρχει ζωή εκτός από τα Minecraft και YouTube. Η σύζυγός του είναι ο βράχος του και η υπομονή της, του επιτρέπει να συνεχίσει με αυτό που κάνει.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις