ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Λάκης Μπαλλή: Ο Βολιώτης μουσικός δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής του! (ΦΩΤΟ)

Λάκης Μπαλλή: Ο Βολιώτης μουσικός δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής του! (ΦΩΤΟ)

Δώρα Μιχαήλ

Ο Ευάγγελος Μπαλλής ένας σημαντικός συνθέτης και μπουζουξής έφυγε νωρίς για την Αμερική και τον χάσαμε για χρόνια.. Οι γονείς του ήρθανε από τη Σμύρνη το 1922, γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία του Βόλου στης 22 Απριλιου 1932

Οι γονείς του μετακόμισαν αμέσως στην Αθήνα, όπου και έζησε μέχρι το 1942, όταν μετά το θάνατο των γονιών του από την πείνα και τις κακουχίες της Κατοχής, ξαναγύρισε στο Βόλο. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε το 1946 στη Φιλαρμονική του Βόλου παίζοντας τρομπόνι, ενώ λίγο μετά γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο για να μάθει βιολί.

Παράλληλα γοητεύθηκε από το μπουζούκι και σε ηλικία 16-17 ετών ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά στου «Κούτρα» στο Βόλο.. Γρήγορα καθιερώθηκε σαν μουσικός και δεν άργησε να βρει τον δρόμο του στο λαϊκό μας τραγούδι!.. Το 1953 έφυγε στρατιώτης και απολύθηκε μετά από θητεία 20 μηνών. Στις αρχές του 1955 κατέβηκε στην Αθήνα. Στο γνωστό μπαράκι του Μάριου, όπου μαζεύονταν όλοι οι λαϊκοί μουσικοί, γνώρισε τον Γιώργο Μητσάκη και τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε μαζί του στο «Ροσινιόλ».

Το 1959 μπήκε στη δισκογραφία με τα τραγούδια «Θα σ’έχω για κανάρι μου» και «Κλάψε μαζί μου ουρανέ» που τραγούδησε στην Odeon-Parlophone ο Πάνος Γαβαλάς. Έχει συνεργαστεί με την αφρόκρεμα του λαϊκού τραγουδιού!! Έχει παίξει με όλους μεγάλους μουσικούς και τραγουδιστές όπως με Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Καλδάρα, Σπιταμπελο, Λαυκα, Καραπατάκη, Καζαντζίδη, Διονυσίου, Γαβαλα, Λιντα, Σακελλαρίου, Χρυσαφη, Δούκισσα, Τσετίνη κ.α.

Έχει παίξει σε πολλές ηχογραφήσεις σαν εκτελεστής
(όπως τα τραγούδια “ΕΧΩ ΜΑΝΑ ΕΧΩ ΑΔΕΡΦΙΑ” Στ. Καζαντζίδης *Μπουζουκια: Κ. Παπαδόπουλος – Λ. Μπαλής – Β. Καραπατάκης,
το “ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΦΑΝΟΣ” Στ. Καζαντζίδης *Μπουζουκια: Λ. Καρνέζης – Κ. Παπαδόπουλος – Λ. Μπαλής – Β. Καραπατάκης) άλλα και σαν σύνθετης σε δικά του τραγούδια Τραγούδια του έχουνε τραγουδήσει οι: Π. Γαβαλας ( ΚΛΑΨΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΟΥΡΑΝΕ , ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ , ΘΑ Σ ΕΧΩ ΤΟ ΚΑΝΑΡΙ ΜΟΥ κ.α), Στ.Διονυσιου, Πρ.Τσαουσακης (Ο ΦΤΩΧΟΜΠΕΚΡΗΣ), ο Γ.Κυριαζης με την Ανθ.Αλιφραγκη (ΣΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΙΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ , ΒΟΛΙΩΤΙΣΣΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ , ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΝΕΙΡΑ) κ.α..

Γενικά, δεν είναι πολλές οι συνθέσεις του Λάκη Μπαλλή που ηχογραφήθηκαν σε δίσκους. Σε αντίθεση με τις ηχογραφήσεις στις οποίες εμφανίσθηκε ως μπουζουξής, οι οποίες είναι βεβαίως πολύ περισσότερες.

Το 1962 φεύγει (και αυτός) για την Αμερική που τελικά έμεινε και εργάσθηκε εκεί.. Ζει στο Chicago.
Στην στη Νέα Υόρκη όπου πρωτοπήγε εμφανίσθηκε στο «Ζάππειο Παβίλλιον» αρχικά και σε δεκάδες κέντρα στη συνέχεια, όπου, εκτός των άλλων, έπαιξε μπροστά στο Μπάρλον Μπράντο και τον Κερκ Ντάγκλας. Αργότερα, σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων γνώρισε τον κιθαρίστα Αλφρέντο Αλμέιντα, ο οποίος ενθουσιάσθηκε από το παίξιμο του… Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως συμμετείχε, παίζοντας μπουζούκι, σε αμερικάνικη ταινία, με πρωταγωνιστή τον Τέλη Σαββάλα.

Το 1966 ο Λάκης Μπαλλής παντρεύτηκε την Ουρανία Μπέρτσου, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Γιώργο.

LAKHS2

1959 – ’60 Η Δούκισσα με τον Λάκη Μπαλή και τον Γιάννη Παπαδόπουλο

LAKIS3

Το λαϊκό συγκρότημα του Βαγγέλη Περπινιάδη – Στράτος Διονυσιου
– τερμα αριστερα με μπουζουκι Χρηστος Δημοπουλος
-τέρμα δεξιά Λάκης Μπαλλής, από πίσω του (δίπλα στον ακορντεονίστα) ο ρεμπέτης Σμυρνιός,
ο μεγάλος τραγουδιστής Κώστας Νούρος (1962)

LAKIS4

Σ.Διονισυου, Ε. Μπαλλής, Κώστας Νούρος
(με το λαϊκό συγκρότημα Β.Περπινιάδη – Σ.Διονυσιου)

LAKIS

Φωτογραφία από ελλ.ταινία, “Θυσιάστηκα για το παιδί μου” του 1960. Εμφανίζεται το συγκρότημα Στ. Χρυσίνη – Γιάννη Παπαδόπουλου. Με: Λακη Μπαλλη, Δούκισα, Σπιτάμπελος, Χρυσινης, Γ.Παπαδοπουλο, ακορντεόν Τάκης Σούκας !!

LAKIS7

Δεκ: ’50 στου “Κουλουριωτη”. Λαϊκό πάλκο, στην πρώτη σειρά με τους (απο αριστερά): Δημήτρης Ρουμελιώτης, μια τραγουδιστρια, Κώστας Παπαδόπουλος, Καζαντζιδης, Μαρινελα, Γιαννάκης Αγγέλου, Λάκης Μπαλής !!! (και με δυο βιολια!)..

LAKIS8

Λαϊκό συκγρότημα Γιάννη Παπαϊωάννου. Με Στρατο Διονυσίου αριστερά με μπουζούκι ο Λακης Μπαλλης, η Ριτα Σακελαριου, ο Μπαμπης Τσετινης κ.α! (1957)

LAKIS9

Κέντρο “Κουλουριωτης” 1958 (ενας κ ενας!) απο αριστερα: Λακης Μπαλλης, αγνωστη τραγοδιστρια, Δημήτρης Ρουμελιώτης, Στελαρας Καζαντιδης, Μαρινέλλα, το διδυμο Παπαδοπουλος-Καρνεζης, αγνωστη τραγοδιστρια, Μέμος Κυριαζής ντραμς, 2 βιολιστές! ο Βαγιας και ο Κουλουρης, Πιάνο η Παπαδοπούλου και ο Σαλασιδης κιθαρα!

http://mpouzoukimpouzouksides.blogspot.gr

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις