ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Koκκινάκη: Τα οικονομικά είναι “καυτή πατάτα”, ο Δήμος έχει πτωχεύσει…

Koκκινάκη: Τα οικονομικά είναι “καυτή πατάτα”, ο Δήμος έχει πτωχεύσει…

Newsroom

Την Φωτεινή Κοκκινάκη την γνωρίζουμε όλοι τόσο ως επαγγελματία, όσο και μέσα από την μακρά πορεία της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις εκλογές του Μαϊού συνειδητά και με όλες τις δυνάμεις, θα σταθεί στο πλευρό του Υποψηφίου Δημάρχου Βόλου, Ιάσονα Αποστολάκη, ως Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Volonakinews.gr, εξηγεί τους λόγους που στηρίζει τον κ.Αποστολάκη, εκφράζει ξεκάθαρη άποψη για σημαντικά ζητήματα της πόλης, ενώ ασκεί κριτική στην σημερινή δημοτική αρχή, σημειώνοντας πως ο Δήμος έχει πτωχεύσει…

1.Στη τελευταία μας συζήτηση εντυπωσιάστηκα με το κατά πόσο νιώθετε την ανάγκη να κάνετε λίγο στην άκρη και να δώσετε χώρο σε νέους ανθρώπους, στηρίζοντας τους μάλιστα. Ξέρετε για έναν άνθρωπο χρόνια στα κοινά, αυτό δεν είναι καθόλου συνηθισμένο….

-Η επιλογή του Ιάσονα Αποστολάκη για τη διεκδίκηση του Δήμου είναι  το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό.

Νέοι άνθρωποι , νέες ιδέες, νέα αρχή στην πόλη.

Το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας έχει εκπρόσωπο και τον επέλεξε η παράταξή με δημοκρατικές διαδικασίες και μετά από εξαντλητικό διάλογο, για να υποδηλώσει το μέλλον με τη συμμετοχή των νέων στα κοινά.

Εάν με ρωτάτε για προσωπικές ματαιοδοξίες που υποτίθεται έπρεπε να παραμερίσω, σας διαβεβαιώνω πως δεν υπάρχουν.

2.Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Ιάσονα Αποστολάκη. Τις πολιτικές σας πεποιθήσεις όλοι τις γνωρίζουμε, ωστόσο ακούγοντας σας κανείς να μιλάτε για τον κ. Αποστολάκη αντιλαμβάνεται πως τρέφετε όχι απλά μια εκτίμηση γι αυτόν, αλλά και έναν θαυμασμό. Πιστεύετε πολύ σε αυτόν;

-Τον εκτιμώ βαθιά. Είναι ακέραιος , έντιμος, γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, συνδυάζει την νεότητα με την εμπειρία ενός τεχνοκράτη.

Είναι άνθρωπος με σημαντικές σπουδές και γνώσεις σε θέματα διοίκησης.

Μια ματιά στο βιογραφικό του θα κάνει και τον πιο δύσπιστο να πιστέψει στις ικανότητές του.

Και για να μην το ψάχνεται ο Ιάσονας Αποστολάκης είναι Πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου του Tilburg της Ολλανδίας (MSc). Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΠΘ με αντικείμενο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Mιλά Αγγλικά και Ισπανικά. Εργάστηκε στην ΑΤΕ και κατόπιν στην Τράπεζα Πειραιώς. Είναι υπάλληλος του Γ.Λ.Κ (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) στο οποίο διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ.

3. Φυσικά και σημασία έχει πάντα το πρόσωπο που ηγείται μιας ομάδας, ωστόσο θα ήθελα το σχόλιο σας για τους συνυποψήφιους σας γενικότερα. Έχουμε ακούσει τον κ. Αποστολάκη να κάνει λόγο για ένα «ακομμάτιστο» ψηφοδέλτιο. Έχετε «ψηφοδέλτιο νίκης» και αν ναι ποια είναι τα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την επιτυχία;

– Το ψηφοδέλτιο ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Σαφέστατα όλοι ανήκουμε σε έναν πολιτικό χώρο γιατί δεν προήλθαμε από παρθενογένεση. Ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

 Όμως όλα αυτά τα χρόνια με την συμμετοχή μου στην αυτοδιοίκηση απέδειξα ότι πάντα η προτεραιότητά μου ήταν και είναι το καλό της πόλης μας πέρα και έξω από κόμματα.

Η μεγάλη αυτή συμμετοχή, ανθρώπων από όλο το πολιτικό φάσμα των δημοκρατικών χώρων αποτελεί την καλύτερη δυνατή εγγύηση για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Αποτελεί, επίσης, ισχυρό μήνυμα προς τα κόμματα. 

4.Κυρία Κοκκινάκη με το χέρι στη καρδιά, άλλαξε κάτι προς την σωστή κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια με Δήμαρχο τον Αχιλλέα Μπέο;

Αλλάξανε πολλά αλλά όχι προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο δήμος παρέλυσε από ανικανότητα και τον διαπέρασε κάθετα και οριζόντια  η διαπλοκή σε όλα ανεξαιρέτως τα θέματα.

Τα ταμεία έχουν αποθεματικό 55.000 ευρώ, σύμφωνα με τον ισολογισμό που δόθηκε στην δημοσιότητα και όχι σύμφωνα με τα παχιά λόγια του καθένα από τους απερχόμενους,  δηλαδή είμαστε σε πτώχευση.

Στον δήμο δεν «κουνιέται φύλλο» (εκτός από τα φύλλα της μπιγκόνιας και του κυκλάμινου που αλλάζουν ανά τρίμηνο, ως εκ τούτου κουνιούνται απλά απ΄ την θέση τους) και η  κοινωνία μπολιάστηκε στη χυδαιότητα.

Ορισμένοι μπορεί να κρίνουν πως αυτή η πορεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση…

5.Σε ποιο επίπεδο θεωρείται ότι ο Δήμος έχασε τα τελευταία 5 χρόνια; Χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες; Πήγαν πίσω σημαντικά ζητήματα;

-Το ΕΣΠΑ το ξέχασαν και δεν κατέθεσαν ούτε μια πρόταση (άραγε ξέρουν τι είναι το ΕΣΠΑ?)

Σήμερα υπογράφουν συμβάσεις για τα ώριμα  έργα που τους παρέδωσε η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη,  η οποία ήταν τρεισήμισι χρόνια ως Δημοτική Αρχή και σε περίοδο που η οικονομική κρίση και οι περικοπές της χρηματοδότησης στους δήμους είχε φτάσει στο 60%, χωρίς πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι πέντε χρόνια όπως η απερχόμενη.  

Τα σχολεία καταρρέουν και έργα υποδομών ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν. Βέβαια το ξεπούλημα της υπηρεσίας  Ηλεκτροφωτισμού μπορεί να το χαρακτηρίσουν κι αυτό «έργο πνοής» όπως τα λαμπάκια και τα λουλουδάκια.

Δεν κατέθεσαν στο ταμείο της πόλης ούτε ένα ευρώ, αντίθετα ήθελαν να διαλύσουν και τη ΔΕΥΑΜΒ.

Η μόνη πρόταση που κατέθεσαν ήταν για να στήσουν επιχείρηση με σκουπίδια σε συμφωνία με τον Περιφερειάρχη κο Κώστα Αγοραστό. Όλη η πόλη παραδόθηκε σε ιδιώτες. Αν οι πολίτες γνώριζαν σε ποιους κατευθύνονται τα χρήματά τους , θα είχαν επαναστατήσει.

6.Υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται πως ο Α.Μπέος αξίζει να βγει ξανά Δήμαρχος γιατί παρουσίασε έργο, από τα λουλουδάκια και τα φωτάκια, μέχρι τους κόμβους και το παρκινγκ της Φιλελλήνων. Τι τους απαντάτε;

-Εάν τα λουλουδάκια που αγοράζονται για χρυσάφι και τα λαμπάκια που αγοράζονται για διαμάντια είναι έργο θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ γιατί απευθύνομαι σε νοήμονες πολίτες.

Οι κόμβοι είναι έργο της Κυβέρνησης μιάς και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων και το παρκινγκ της Φιλελλήνων μια σύμβαση την οποία πρέπει να ελέγξει εισαγγελέας.

Αναμφισβήτητα σπουδαίο το έργο της απερχόμενης δημοτικής αρχής…

Ο απερχόμενος δήμαρχος μετά την απόφαση της δικαιοσύνης , που τον αθώωσε για το ότι συμμετείχε σε παράνομο στοιχηματισμό και συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, έμεινε να είναι μόνο διοργανωτής εκδηλώσεων στο επάγγελμα.

Φέρνει στον Βόλο καλλιτέχνες που πληρώνονται. Ξέρετε κανέναν επαγγελματία διοργανωτή να πληρώνεται αδρά για τη δουλειά του και να μην παρέχει υπηρεσίες;

7.Να φανταστούμε ότι ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του, ούτε καν σας περνάει από το μυαλό;

-Δεν σας αντιλαμβάνομαι.

Δεν θα μοιάσουμε ποτέ στο «τέρας».

Δεν είμαστε ίδιοι.

8.Σας εκτιμώ και σας πιστεύω, γιατί πιστεύω στους τεχνοκράτες και θα ήθελα να σας ρωτήσω, αφού πέρα από την επιστημονική σας κατάρτιση έχετε μια μακρά εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει για τον Βόλο ή να αλλάξει στον Βόλο ο κ.Αποστολάκης, που δεν μπορεί να το κάνει ο σημερινός Δήμαρχος ή κάποιος άλλος υποψήφιος

-Ο Ιάσονας Αποστολάκης συμβολίζει τον Βόλο των ανθρώπων του, τον Βόλο των πολλών. Είναι ο άνθρωπος που θα ενώσει την πόλη που δίχασε ο Α. Μπέος . Είμαστε ο μόνος συνδυασμός που παρουσιάζει κάθε μέρα το πρόγραμμά του για μια πόλη ενωμένη, με πολλές ευκαιρίες. Το πρόγραμμά μας για τα Αδέσποτα, για την καθαριότητα και τα απορρίμματα, για τα νερά και την αποχέτευση,  για το πράσινο, την κυκλοφορία, τους κοινόχρηστους χώρους κλπ.

9.Ξεχωρίζετε χρόνια τώρα, γιατί δεν μένετε στην κριτική, ούτε στα ευχολόγια, συνήθως τοποθετείστε όχι απλά μιλώντας για το ποια είναι η σωστή κατεύθυνση των θεμάτων, αλλά έχετε πάντα και προτάσεις, συνοδευόμενες από επιχειρήματα. Θα ήθελα λοιπόν την θέση σας για δύο καυτά ζητήματα της πόλης. ΑΓΕΤ και αδέσποτα.

Μας πονάει όλους και το θέμα της ΑΓΕΤ και των αδεσπότων. Θέματα πολύ σοβαρά και με διαφορετική βαρύτητα το καθένα απ΄ αυτά.

Η ζωή είναι πάνω από τα κέρδη και έχουμε διαυγή θέση.  H επικινδυνότητα της καύσης RDF και η αδυναμία της Πολιτείας να θεσμοθετήσει ελέγχους που να δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα, επιβάλουν το ξεκίνημα ενός δημόσιου διάλογου για το θέμα σε μηδενική βάση, με κατάληξη την διεξαγωγή δεσμευτικού τοπικού δημοψηφίσματος!

Ένα εργοστάσιο το οποίο λειτουργεί μέσα στην καρδιά της πόλης μας, στερώντας της ζωτικό χώρο, μας δίνει το δικαίωμα ως αυριανή δημοτική αρχή να ανοίξουμε τον διάλογο με την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

 Αντιταχθήκαμε με τους δημότες στη δημιουργία από τον Δήμο Βόλου εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση. Μπήκαμε μπροστά και χαλάσαμε μια μεγάλη δουλειά για τους απερχόμενους (δήμαρχο και περιφερειάρχη) που θέλανε μέσω του ΕΣΠΑ να μετατρέψουν τον Βόλο σε θάλαμο αερίων. Δεν ξέρω πόσο πιο ξεκάθαρα μπορώ να τοποθετηθώ.

 Όσο για τα αδέσποτα , καλώ τους δημότες να δουν τι συμβαίνει γύρω τους. Τα αδέσποτα κατακλύζουν τον Βόλο.

Ως αυριανή Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις και έχοντας αρκετοί εξ ημών την προηγούμενη εμπειρία από την διαχείριση των αδέσποτων από τον πρώην Δήμο Ν. Ιωνίας, θα ξεκινήσουμε μια προσπάθεια για συνεχή ενημέρωση στα σχολεία μέσω επισκέψεων, αλλά και στην κοινωνία μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων για θέματα που αφορούν την συμπεριφορά του πολίτη στα αδέσποτα και στα δεσποζόμενα ζώα.

Η αλλαγή του οργανισμού του Δήμου, που εμείς θα κάνουμε ως νέα Δημοτική Αρχή, είναι η ένταξη της υπηρεσία διαχείρισης των αδεσπότων στην Δ/νση καθαριότητας, η οποία θα δώσει την δυνατότητα, λόγο ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών της συγκεκριμένης δ/νσης, να γίνουν προσλήψεις ακόμη και μόνιμου κτηνιάτρου στον Δήμο.

Η δεύτερη και πολύ πιο ενδιαφέρουσα πρόταση, καθότι αφορά το πορτοφόλι των δημοτών που όλοι το κοιτάμε, είναι αυτή που υλοποιήθηκε στην πόλη Locorotondo, μια μικρή πόλη 14.000 κατοίκων στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας, όπου ο Δήμος αποφάσισε και θέσπισε την μείωση ανταποδοτικών τελών σε όσους δημότες ή δημότισσες υιοθετήσουν ένα σκυλί από το δημοτικό κυνοκομείο της πόλης, με αρκετές οικογένειες να είδαν εντός του 2017 στους λογαριασμούς τους, τα δημοτικά τέλη της χρονιάς λόγω της ένταξής τους στο πρόγραμμα. Μειώσεις που θα ισχύουν για όλη τη διάρκεια της ζωής του ζώου.

Στο σημείο αυτό να ξαναεπισημάνουμε το γεγονός ότι κατά καιρούς (βλ. χρηματοδοτούνται για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους, καθώς και του ύψους χρηματοδότησης για το έτος 2018 (Αριθμ. 2745/177501 – ΦΕΚ Τεύχος Β 5821/24.12.2018) υπάρχουν εργαλεία χρηματοδότησης για την καλύτερη λειτουργία των καταφυγίων και από το κράτος. Επίσης διεθνείς οργανώσεις για τα αδέσποτα είναι διαθέσιμες για εξόρμηση μαζικών στειρώσεων των αδέσποτων, όταν θα υπάρξει σε λειτουργία το χειρουργείο του κυνοκομείο και οι οποίοι έρχονται σε συνεργασία με ντόπιες φιλοζωικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

10.Διάβασα τις προγραμματικές θέσεις για την Καθαριότητα και τα Απορρίμματα και το γράφω και δημόσια, έμεινα άναυδη και αυτό γιατί είδα πως όχι απλά υπήρξαν ξεκάθαρες οι θέσεις σας, αλλά υπάρχει πρόγραμμα κανονικό, έτοιμο να υλοποιηθεί την επόμενη μέρα, δεν έχουμε δει κάτι τόσο ολοκληρωμένο από καμία άλλη υποψήφια δύναμη. Θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με αυτές τις θέσεις, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω κυρίως πως ακριβώς δημιουργείτε το πρόγραμμα σας, δηλαδή υπάρχει ομάδα επιστημόνων, γίνεται μόνο από τον κ. Αποστολάκη;

Η συλλογικότητα είναι η λέξη το κλειδί που χαρακτηρίζει τις λειτουργίες μας.

Στο συνδυασμό μας υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες που έχουν βαθιά γνώση τομέων της Τ.Α. και θεωρητική και πρακτική. Θεματικές ομάδες της δημοτικής μας κίνησης επεξεργάζονται θέσεις που εγκρίνοναι απο την 15μελή Συντονιστική Επιτροπή τη συνέλευση των μελών.

Επειδή συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι και σοβαροί άνθρωποι σε αυτές τις διαδικασίες όλη αυτή η δημοκρατική διαδικασία δεν είναι κουραστική ή βαρετή. Το αντίθετο, όλοι μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο, εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας, εμβαθύνουμε τις θέσεις μας.

Στη διαμόρφωση αυτών των θέσεων παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που μας κάνουν οι κοινωνικοί φορείς με τους οποίους συναντιόμαστε. Έτσι και αλλιώς πιστεύουμε πως καμιά λύση σε κανένα σημαντικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή ενεργών και ενημερωμένων πολιτών

Προτείνουμε ένα σύγχρονο μοντέλο, που θα περιορίζει ριζικά τον όγκο των σκουπιδιών, θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και θα διασφαλίζει τη δημόσια υγεία. Με αποκέντρωση δραστηριοτήτων, σε μικρή κλίμακα, με ανακύκλωση στην πηγή – σε επίπεδο γειτονιάς και με κοινωνική συμμετοχή.

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα, ο Δήμος μας από απλός συλλέκτης και μεταφορέας απορριμμάτων να αναλάβει την ευθύνη σχεδιασμού δημοτικού δικτύου και υποδομών για τοπική διαχείριση, προς όφελος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, των πολιτών.

Να σημειώσω εδώ το μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο με την ενοικίαση των απορριμματοφόρων από την δημοτική αρχή. Δεν έχουν ξανασυμβεί στα χρονικά της αυτοδιοίκησης όλα αυτά που συμβαίνουν στο Βόλο.

11.Ποιο είναι αυτό το ζήτημα που θεωρείτε, πως θα αποτελέσει «καυτή πατάτα» στα χέρια του επόμενου Δημάρχου και τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να λυθεί τώρα, αν όχι χθες…

Τα οικονομικά του Δήμου είναι η «καυτή πατάτα». Ο δήμος έχει πτωχεύσει και κάθε υπόθεση ανάθεσης από την σημερινή δημοτική αρχή θα διερευνηθεί.

Η πρόθεσή μας είναι ο δημοσιονομικός έλεγχος του Δήμου και των νομικών προσώπων από την πρώτη μέρα ανάληψης της νέας δημοτικής μας αρχής. 

12.Γνωρίζουμε όλοι ότι μεγαλώσατε και ζείτε στη Ν.Ιωνία. Ποια είναι η εικόνα της Ν.Ιωνίας τα τελευταία χρόνια και ποια είναι τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την νέα Δημοτική Αρχή, όποια και αν είναι αυτή;

Η Νέα Ιωνία είναι ακόμη μια ξεχασμένη δημοτική ενότητα,

Η απερχόμενη δημοτική αρχή θέλει την καταστροφή της μιάς και δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να καταστεί στην Ν.Ιωνία ως ¨η αγαπημένη δημοτική αρχή του λατρεμένου μας ηγέτη¨

Έτσι αποφάσισε  ως «έργα πνοής» να καταργήσει το ¨γραμμικό πάρκο¨ του Κραυσίδωνα κάνοντας το από δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και περιπάτου δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, να κατεδαφίσει τον ιστορικό κινηματογράφο της ΝΙΚΗΣ και να γκρεμίσει επίσης το παλιό καφενείο του Πέτρου.

Το πάρκο Ανδρέα Βαλαχή το εγκατέλειψε τέσσερα χρόνια και λίγο πριν τις εκλογές θα παραδώσει μια παιδική χαρά (τέσσερα χρόνια την σκεφτόταν και φέτος ένα μήνα πριν τις εκλογές στις οποίες θα θυσιαστεί ως άλλη κυρά Φροσύνη την στέριωσε) Στα πέντε ολόκληρα χρόνια της θητείας της δεν έχει τοποθετηθεί στην Ν. Ιωνία ούτε καρφί. Αντίθετα τα «έργα πνοής» του είναι η καταστροφή ιστορικών και σημαντικών χώρων.

Οι εικόνες που βλέπεις στους δρόμους από τα σκουπίδια και την εγκατάλειψη των δρόμων και των πεζοδρομίων είναι τριτοκοσμικές.

13.Τέλος, δεν μπορώ να μη ρωτήσω γιατί να ψηφίσουμε την Φωτεινή Κοκκινάκη; Τι μπορεί να μας εγγυηθεί για το αύριο της πόλης μας, ως Δημοτική Σύμβουλος;

‘Έχω ζητήσει την στήριξη των πολιτών σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις και ευχαριστώ κάθε δημότη ξεχωριστά για την εκτίμηση.

Νομίζω πως όσοι με επιλέγουν για να τους εκπροσωπώ ξέρουν τους λόγους.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις