ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μπέλλος: Προτεραιότητά μου η υιοθέτηση της προσβασιμότητας στη Θεσσαλία!

Μπέλλος: Προτεραιότητά μου η υιοθέτηση της προσβασιμότητας στη Θεσσαλία!

Newsroom

Ο Πέτρος Μπέλλος, είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ πολύ και στηρίζω σε κάθε του προσπάθεια ακόμα περισσότερο. Είναι για εμένα παράδειγμα ανθρώπου που βάζει στόχους και με σκληρή δουλειά και μάχες πάντα τα καταφέρνει! Είναι ένας άνθρωπος που αναμφίβολα αξίζει τον σταυρό μας στις εκλογές της 26ης Μαίου στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Αγοραστού. Μέσα από την δραστηριότητα του στον Ιππόκαμπο, στο Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας, στ οποίο τυγχάνει Πρόεδρος, έδειξε πως η αναπηρία δεν είναι πρόβλημα, αλλά κίνητρο που δίνει δύναμη για να λυθεί κάθε πρόβλημα. Απέδειξε ότι μπορεί, ότι αξίζει και εμείς σίγουρα θέλουμε τέτοιους ανθρώπους, δοκιμασμένους και με αποτελέσματα στην περιφερειακή διακυβέρνηση! Θέλουμε μια Μαγνησία πιο προσβάσιμη και πιο φιλική για όλους και με τον Πέτρο, είμαι βέβαιη πως θα την έχουμε!

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα…

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Μαγνησίας. Με ποιές σκέψεις πάρθηκε αυτή η απόφαση και ποια είναι τα συναισθήματά σου για τον αγώνα που δίνεις;

Η απόφασή μου να συμμετάσχω στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, πάρθηκε έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την εμπέδωση και υιοθέτηση της Αρχής της Προσβασιμότητας σε όλη την Θεσσαλία, μια Θεσσαλία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι και να μην “περισσεύει” κανείς, μια Θεσσαλία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.  Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην Μαγνησία μετέχει ένα άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ). Πρόκειται για μια πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία, με αρκετό τρέξιμο και κούραση, αλλά αυτό που πραγματικά με ενθαρρύνει και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω είναι η αποδοχή του κόσμου και η αγάπη που δείχνει προς το πρόσωπό μου….

Γνωρίζω, έτσι ακουγόταν τουλάχιστον, ότι σας έγιναν προτάσεις και από άλλους συνδυασμούς, γιατί επιλέξατε να συστρατευτείτε με τον Κώστα Αγοραστό;

 Ο Κώστας Αγοραστός, θα έλεγα ότι με “κέρδισε” από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη κουβέντα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής, που συνοψίζονται” σε μια μόνο λέξη ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ. Έκανε το όραμά του πράξη για μια ισχυρή Θεσσαλία, έργο με έργο. Γιατί μιλάει με έργα και όχι για έργα, απλά σας υπενθυμίζω 4789 έργα, δράσεις και επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4, 8 δις ευρώ. Επίσης η αποδεδειγμένη εμπειρία του όλα αυτά χρόνια αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον. Η “Θεσσαλία Υπέρ των Πολιτών” γεννήθηκε για να υπηρετήσει τον άνθρωπο, γιατί αποτελείται από κανονικούς ανθρώπους, που ζουν μια πραγματική ζωή με  καθημερινά προβλήματα, όνειρα, ελπίδες όπως όλοι μας.
 

Πέτρο, την επομένη των εκλογών και έχοντας πάει όλα καλά, σε ποιόν τομέα θα ήθελες να αξιοποιηθείς και γιατί;

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τον πρώτο λόγο έχει σίγουρα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, αλλά θεωρώ ότι θα ήμουν χρήσιμος στο κομμάτι που έχει να κάνει με την Πρόνοια – Κοινωνικά θέματα και ειδικότερα να ασχοληθώ με την πολύπαθη ομάδα των ΑμεΑ και γενικότερα με τα Εμποδιζόμενα Άτομα. Θα μπορούσα επίσης να ασχοληθώ με τα θέματα της Εκπαίδευσης όντας και εκπαιδευτικός και θεωρώ ότι η εμπειρία που απεκόμισα δουλεύοντας ως δημοτικός υπάλληλος στο Δ. Νοτίου Πηλίου θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ποιά είναι η Μαγνησία που ονειρεύεσαι για την επόμενη 5ετια;

Ονειρεύομαι μια Μαγνησία, η οποία θα είναι απόλυτα προσβάσιμη για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, στην οποία δεν θα “περισσεύει κανείς¨. Μια Μαγνησία βιώσιμη, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές του “Σχεδιασμού για Όλους” ή Καθολικού Σχεδιασμού, δίνοντας τη δυνατότητα στα ΑμεΑ να συμμετέχουν σε ισότιμη βάση στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή. Μια Μαγνησία που θα είναι φιλική για τους κατοίκους της, αλλά και για τους ανθρώπους που επισκέπτονται την περιοχή.

Μέλος της ΕΟΚΑ και Πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας, υπερδραστήριος ήδη… Από την επομένη των εκλογών, ευχόμαστε με μια ιδιότητα ακόμα, πως όμως θα συνδυαστούν;

Θεωρώ ότι όταν αγαπάς αυτό που κάνεις μπορείς να τα καταφέρεις και να τα  συνδυάσεις αποτελεσματικά. Αυτό που νομίζω προέχει είναι η διάθεση προσφοράς, η οποία με έναν καλό προγραμματισμό, μπορεί να ξεπεράσει κάθε δυσκολία. Εξάλλου μην ξεχνάς Δώρα πως έχω δίπλα μου έναν υπέροχο άνθρωπο, τη γυναίκα μου Έλενα, με την οποία αποτελούμε ένα “αχτύπητο δίδυμο”

Πέτρο, φαντάζομαι πως δεν διεκδικείς μόνο την ψήφο των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε αναπηρία, αλλά και όλων εμάς, προσωπικά σε θαυμάζω, σε πιστεύω και σε στηρίζω, το έχω αναφέρει δημόσια, ωστόσο κάποιοι ίσως πουν ότι ο Πέτρος Μπέλλος, με την εκλογή του θα παλέψει μόνο για τους ανθρώπους με αναπηρίες, οπότε γιατί να τον ψηφίσω. Τι τους απαντάς;

 Σημείο αναφοράς για εμένα σίγουρα αποτελεί η ενασχόληση μου με τα θέματα της αναπηρίας γενικότερα. Η αναπηρία έχει προφανώς σχέση με την ολότητα του ανθρώπου και τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αναπηρία είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνική κατασκευή, οφείλεται δηλαδή στην μεροληπτική κατασκευή και λειτουργία του περιβάλλοντος με βάση τις ανάγκες του «μέσου-φυσιολογικού» χρήστη.

  Ωστόσο, στην εμπέδωση των θεωρητικών και πρακτικών προεκτάσεων αυτών των δύον, εντοπίζεται σοβαρό έλλειμμα.

 Οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αναπηρία, όχι μόνο δεν έχουν εμπεδωθεί στην κοινωνία, αλλά είναι άγνωστες ακόμη και σε αρμόδιες υπηρεσίες και παράγοντες της πολιτείας.

 Ο βαθμός «διείσδυσης» των σύγχρονων αντιλήψεων για την αναπηρία στις νοοτροπίες, στάσεις και πρακτικές της κοινωνίας είναι περιορισμένος

 Η καθυστέρηση αυτή, πέραν της «φυσιολογικής» αδράνειας που έχει η κοινωνία σε κάθε αλλαγή, οφείλεται επίσης στην έλλειψη σχετικής παιδείας και ενημέρωσης.      Πάνω σε αυτή τη βάση με ζητούμενο ακόμη την ισότιμη συμμετοχή, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, πρέπει να γίνουν πολλά βήματα και πρέπει να προέλθουν από ανθρώπους με γνώση και πραγματικό ενδιαφέρον.

 Η αγάπη μου για τον άνθρωπο γενικότερα και η διάθεση προσφοράς δεν θα περιοριστεί μόνο στους ανθρώπους με αναπηρία. Ακόμη και σήμερα στον “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟ”, προσπαθούμε και βοηθούμε ανθρώπους που δεν έχουν καμία αναπηρία, απλά γιατί αγαπάμε τον άνθρωπο ως ολότητα.

 Ας πάμε στα θέματα και στα προβλήματα που δεν γνωρίζεις απλά, αλλά βιώνεις. Πως μπορεί η Περιφέρεια να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, σε μια πιο εύκολη καθημερινότητα για τους ανθρώπους με αναπηρία;

 Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί πράγματι να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην ανάδειξη των προβλημάτων των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα και γενικότερα των ΑμεΑ, αλλά θεωρώ ότι θα βοηθήσει και στην επίλυσή τους με την κατάλληλη χρηματοδότηση.

 Απλά υπενθυμίζω ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη π.χ. χρηματοδοτήσει μέσω του νέου ΕΣΠΑ το Δ. Βόλου για το έργο ” ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗΣ ΑΓΡΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (ΣΥΔ), επιχορήγησε την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ για την υλοποίηση της πράξης “ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ._ ΑμεΑΑ ΒΟΛΟΥ”, χρηματοδότησε μέσω νέου ΕΣΠΑ  το Δ. Βόλου για το έργο “ΕΝΙΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ” κ.α……

 Η Περιφέρεια μπορεί και δίνει λύσεις με έργα, που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα.

Αλήθεια Πέτρο, το δικό σου κινητό πρόβλημα, είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας στον αγώνα που δίνεις ως υποψήφιος;

 Σίγουρα αντιμετωπίζω αρκετές δυσκολίες, ως προς την προσβασιμότητα γενικότερα των χώρων, αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον όλα αντιμετωπίζονται. Όταν αποφάσισα να συμμετάσχω σε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι, γνώριζα τις δυσκολίες, αλλά ουσιαστικά αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα για την συμμετοχή μου.

 Με την συμμετοχή μου όχι μόνο εκφράζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζω, αλλά μπορώ να θέσω προτεραιότητες προς αντιμετώπιση, μπορώ να προσφέρω άμεση πληροφόρηση και τεχνογνωσία.

 Επιπλέον στιγματίζω καθημερινά με την παρουσία μου τα εμπόδια που ορθώνει στη συμμετοχή μου η συμβατική οργάνωση της κοινωνίας, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και νοοτροπίας και διεκδικώ με σθένος το αδιαφιλονίκητο δικαίωμά μου  στην πρόσβαση σε υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά.

Νομίζω ότι για εσένα, αν σκεφτούμε και ότι η Μαγνησία είναι τεράστια, ο αγώνας είναι πιο δύσκολος! Με το χέρι στη καρδιά, γιατί να σε ψηφίσουμε;

 Από το 2013 που συμμετέχω στο αναπηρικό κίνημα, με την ένταξη μου στον “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟ”, αποφάσισα συνειδητά και χωρίς κανένα “αντάλλαγμα” να βοηθήσω και να προσφέρω στους συνανθρώπους μου με αναπηρία και όχι μόνο.

            Η αναπηρία ήταν για εμένα μια πρόκληση και μια αλλαγή ζωής.

Η παροχή πρόσβασης σε όλους αποτελεί πραγματική πρόκληση για εμένα.

Αν έδινες μόνο μια υπόσχεση στους συμπολίτες μας, ποιά θα ήταν αυτή;

 Αισθάνομαι την ανάγκη πως είναι χρέος μου να κάνω το παν για βελτιωθεί η καθημερινότητα και να αποκτήσουν ξανά τη ζωή που είχαν ή και καλύτερη, όλοι αυτοί που ζουν σε ιδρύματα ή περιορισμένοι με την ελάχιστη φροντίδα σπίτι τους.

            Είναι δικό μου – μας χρέος, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δε διαφέρουν σε τίποτα από εμένα, δεν έχουν φωνή, ενώ εγώ προς το παρών έχω. 

               Αυτό το χρέος με βαραίνει, αλλά και με πείθει ότι η αποτυχία δεν είναι επιλογή.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις