ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

“Η σημαντικότερη αρετή είναι να υπηρετείς το «εμείς» και όχι το «εγώ».”

“Η σημαντικότερη αρετή είναι να υπηρετείς το «εμείς» και όχι το «εγώ».”

Newsroom

Λίγες ώρες πριν την επίσημη λήξη της προεκλογικής περιόδου, ο νεότερος Υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου, Ιάσονας Αποστολάκης, μίλησε στο Volonakinews.gr για τους λόγους που έθεσε υποψηφιότητα, παρουσίασε τις προτάσεις του για μερικά από τα πιο καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και μας ξεκαθάρισε τις θέσεις του σχετικά με τις συμμαχίες και τις συμπράξεις που φέρνει μαζί του ο “Κλεισθένης”!

Γιατί θέσατε υποψηφιότητα για δήμαρχος;

Για μένα το να γίνω δήμαρχος δεν είναι αυτοσκοπός, επιλέχτηκα με δημοκρατικές διαδικασίες από μια μεγάλη ομάδα συμπολιτών, για να υλοποιήσω το κοινό μας όραμα και να συνεχίσω τον αγώνα που έδωσα τα τελευταία πέντε χρόνια από τη θέση του δημοτικού συμβούλου.

Αυτό που μας ενώνει είναι το μεράκι για την πόλη μας, το όραμα μας για αναβάθμιση των υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, η αναπτυξιακή προοπτική, η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων με αλληλεγγύη, η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων(νερό, αποχέτευση, ρύπανση, διαχείριση απορριμμάτων, περιβάλλον, κυκλοφοριακό).

Στην περίοδο των μεγάλων αλλαγών, η πόλη μας δεν μπορεί να πορεύεται δίχως σχέδιο και όραμα. Αντί για εκμαυλιστικές, διχαστικές και αυταρχικές πρακτικές, με καταστροφικά αποτελέσματα, χρειαζόμαστε σύγχρονες απαντήσεις και παρεμβάσεις.

Όλες οι γενιές, οι γνώσεις και οι εμπειρίες σημαντικών ανθρώπων και δραστήριων συλλογικοτήτων είναι χρήσιμες στο δρόμο που οδηγεί στην ανάκαμψη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Θεωρώ ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να παίξει η νέα γενιά η οποία δεν δεσμεύεται από δυνάμεις αδράνειας και συνήθειες που κυριαρχούσαν σε εποχές με άλλα χαρακτηριστικά. Η υποψηφιότητα μου είναι μια συμβολική αποτύπωση της θέλησης να πρωτοστατήσει η νέα γενιά στο δρόμο που οδηγεί σε ένα σύγχρονο και πολύχρωμο Δήμο.

Από το 2014 είστε δημοτικός σύμβουλος και ασκήσατε σκληρή κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή. Πως κρίνετε τη θητεία της και ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες;

Κατά την άποψή μου τρία είναι τα πεδία πολιτικής που καθορίζουν το αν μια Δημοτική Αρχή είναι πετυχημένη ή αποτυχημένη. Το πρώτο είναι η καθημερινότητα, όπως η καθαριότητα και η συντήρηση των σχολικών μονάδων, δηλαδή πτυχές ενός συγκεκριμένου, ορισμένου θα έλεγα πεδίου αρμοδιοτήτων. Το δεύτερο έχει να κάνει με σημαντικά έργα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής, με τις συγκοινωνίες, όπου χρειάζεται γνώση και πλάνο. Το τρίτο επίπεδο σχετίζεται με τη διαμόρφωση συνολικού σχεδιασμού για τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα μιας πόλης και αναδεικνύει την τοπική αυτοδιοίκηση ως σημαντικό παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης.

Στην «καθημερινότητα» το έργο της απερχόμενης ΔΑ είναι ελλειμματικό, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία που έχουν σοβαρά προβλήματα συντήρησης, όπως και η διαχείριση των σκουπιδιών που είναι ανύπαρκτη. Στο επίπεδο των σημαντικών έργων, βρήκαν έργα που σχεδιάστηκαν από προηγούμενες ΔΑ, αλλά το μόνο που υλοποίησαν τα τελευταία δύο χρόνια είναι τέσσερις κόμβοι, τους οποίους αξιοποιούν για την προβολή τους ως δικό τους έργο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως το Μουσείο της Αργούς, ανασύρονται προεκλογικά. Κανένα έργο δεν έχει την υπογραφή τους. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στο τρίτο πεδίο. Όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο για το αύριο μιας πόλης που δέχτηκε σημαντικό πλήγμα από την οικονομική κρίση, αλλά δεν έχουν και άποψη. Και ακόμα και να είχαν, έχουν δημιουργήσει εχθρικό κλίμα με τους περισσότερους σημαντικούς φορείς στην πόλη, που καθιστά δύσκολη τη συνεργασία. Το 2014 οι δημότες ψήφισαν μια ΔΑ που, δυστυχώς εξελίχθηκε χειρότερη από εκείνες που απέρριψαν και έτσι χάθηκαν 5 χρόνια.

Για τη δημοτική μας κίνηση προτεραιότητες αποτελούν η άμεση υλοποίηση αφενός μας σειρά έργων που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής (ολοκλήρωση ζωνοποίησης, αλλαγή παλιού δικτύου ύδρευσης, διαχείριση απορριμμάτων, κα.) και αφετέρου έργα πνοής για την πόλη, όπως το Μουσείο της Αργούς. Γνωρίζουμε αυτά που αγνοούσαν για πέντε χρόνια, τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) και τη συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο, το Λιμάνι και το Νοσοκομείο. Στοίχημά μας είναι η συμμετοχή της πόλης σε ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης που αφορούν τις νέες τεχνολογίες και τη διασύνδεση της πόλης, την διαχείριση των απορριμμάτων, της καινοτομίας και της ενέργειας. Η διαχείριση των τουριστικών ροών πρέπει να γίνει, επίσης, με ένα στρατηγικό σχέδιο που να ευνοεί τη βιωσιμότητα των μετακινήσεων και του φορτίου που προστίθεται στην πόλη, ενώ θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στο σημαντικό τοπικό πολιτισμικό κεφάλαιο στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την τουριστική ανάδειξη της πόλης. Πρέπει να διευθετηθούν αρκετά θέματα ώστε η πόλη να βελτιώσει την ποιότητα των συνθηκών διαβίωσης που προσφέρει τόσο στους μόνιμους κατοίκους της όσο και τους επισκέπτες.

Επίσης, ο Βόλος έχει σημαντική ιστορία ως παραγωγικό και εμπορικό κέντρο. Στην αμέσως επόμενη περίοδο θα πρέπει να μετασχηματισθεί βάσει ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, σε κόμβο της οικονομίας της γνώσης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα από την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού, των υποδομών, των μεταφορών και του Πανεπιστημίου και με ισχυρό όπλο το μοναδικό περιβαλλοντικό κεφάλαιο του Πηλίου και του Παγασητικού μπορεί να αποτελέσει μαγνήτη για επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, με σημαντικά αποτελέσματα για την απασχόληση. Σε αυτή την προοπτική ο ρόλος του  Δήμου είναι στρατηγικός για την ενορχήστρωση των δυνάμεων της πόλης και το σχεδιασμό του αστικού περιβάλλοντος και των κοινωφελών και κοινωνικών υπηρεσιών.

Πώς σχολιάζετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Βόλος με την υδροδότησης και πως σχεδιάζετε να το επιλύσετε;

Η υδροδότηση είναι κρίσιμο θέμα για την πόλη και την τοπική κοινωνία, καθώς αφορά την ποιότητα ζωής και γι’ αυτό αποτέλεσε ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης στις εκλογές του 2014. Δυστυχώς η πόλη έχει κάνει βήματα πίσω και σε αυτόν τον τομέα, που οφείλονται είτε στην κωλυσιεργία, είτε στην ασχετοσύνη και τα εγκληματικά λάθη της απερχόμενης ΔΑ. Ίσως βέβαια να γίνονται όλα βάσει κάποιου σχεδίου που καταλήγει στην διαχείριση από ιδιώτες της ύδρευσης και της αποχέτευσης του Δήμου.

Η απερχόμενη ΔΑ, παρότι βρήκε σημαντικά έργα στα συρτάρια του Δήμου, είτε τα ανέσυρε προεκλογικά(πχ. σύνδεση Νέας Αγχιάλου με βιολογικό), είτε τα υλοποιεί σε ρυθμούς χελώνας (πχ. έργο ζωνοποίησης στη Νέα Ιωνία). Επίσης, σκανδαλώδης ήταν η διαχείρισή της στο θέμα ΔΕΥΑΜΒ-ΕΡΓΗΛ. Η δημοτική επιχείρηση υπονομεύτηκε και οι εργαζόμενοί της καθυβρίστηκαν από τη ΔΑ, λόγω της ανικανότητάς της να αντιμετωπίσει μια δικαστική αντιπαράθεση με την προαναφερθείσα εργολαβική εταιρία, μια διαχείριση που οδηγεί στο κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ, κάτι που υποστηρίζει ως λύση η ΔΑ.

Για εμάς οι προτεραιότητες σε αδρές γραμμές είναι η εξασφάλιση της ποιότητας του νερού, η μείωση των απωλειών και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των υδάτων μέσω της ΔΕΥΑΜΒ. Η πόλη μας έχει θέμα με την ποσότητα νερού τους μήνες Ιούνιο μέχρι και Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να αντλούμε από τις γεωτρήσεις και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να θωρακίσουμε το δίκτυο και να αξιοποιήσουμε το πηγαίο νερό. Συγκεκριμένα, θα αξιοποιήσουμε μελέτες της ΔΕΥΑΜΒ για την παραγόμενη ποσότητα νερού και την προέλευσή του σε ετήσια βάση (προέλευση πηγαία ή από γεώτρηση). Αξιολογούμε και θέτουμε σε προτεραιότητα την αλλαγή του παλαιού δικτύου στα χωριά, αλλά και σε τμήματα του αστικού ιστού, τον τακτικό καθαρισμό και προστασία των δεξαμενών ύδρευσης όλων των περιοχών, με κατασκευή των αναγκαίων έργων για τη μόνωσή τους. Μεγάλο τμήμα του δικτύου είναι παλιό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς ζημιές, μεγάλες απώλειες, κόστος από τις συνεχείς εργασίες επισκευής και αλλοίωση στην ποιότητα του νερού. Αξίζει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες για επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού και ενός συστήματος εξοικονόμησης του πόσιμου νερού που σήμερα καταλήγει στη βιομηχανία και σε αγροτικές χρήσεις.

Ποια είναι η θέση σας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την καύση απορριμμάτων από βιομηχανίες;

Το θέμα της αερορύπανσης είναι πολύ σημαντικό διότι αφορά την δημόσια υγεία και κατ’ επέκτασιν την ποιότητα ζωής, γι’ αυτό τον λόγο για εμάς αποτελεί προτεραιότητα. Θέση δική μου και της δημοτικής κίνησης, είναι οι συνεχείς έλεγχοι με δημόσια-δημοτική παρέμβαση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πολεοδομικού συγκροτήματος και του Δήμου και η παρακολούθηση των μετρήσεων, στοιχεία που αποτελούν προϋπόθεση για την κατανόηση του πολυπαραγοντικού προβλήματος της αερορύπανσης. Σε πρώτη φάση πρέπει να μάθουμε τη συμβολή του κάθε παράγοντα (πχ. καύση ακατάλληλων υλικών από τις επιχειρήσεις και τα τζάκια το χειμώνα, κυκλοφορία οχημάτων, κα) για να μπορέσουμε στη συνέχεια, και σε συνεργασία με τους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο, το Νοσοκομείο και ο Ιατρικός Σύλλογος, να αναλάβουμε δράσεις.

Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας αναφέρεται στην καύση απορριμμάτων, που είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος παράγοντας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παράλληλα βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών ανακύκλωσης. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι δεν θα υποχωρήσουμε στο θέμα της διαφάνειας και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Πρώτον, είμαι και είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία μονάδας παραγωγής εναλλακτικού καυσίμου-SRF, που είναι επιβλαβές για την υγεία. Δεύτερον, όσον αφορά την καύση RDF από την ΑΓΕΤ, διεκδικούμε την αναστολή των σχετικών αδειών που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να δημιουργηθούν οι όροι για τη συζήτηση του θέματος από την τοπική κοινωνία και τους επιστημονικούς φορείς. Δεσμευόμαστε ότι κορύφωση αυτού του διαλόγου θα είναι η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι δεσμευτικό για την δημοτική Αρχή. Πιστεύουμε ακράδαντα στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σε ανάλογες περιπτώσεις, που αναγκάζει αυτούς που ρυπαίνουν να πρέπει να αποδείξουν την ασφάλεια της λειτουργίας τους και όχι το αντίθετο. Η νέα δημοτική αρχή θα καταφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών, ακόμα και αν χρειαστεί να ακολουθήσει την δικαστική οδό.

Δεν είναι η τοπική κοινωνία που πρέπει να αποδείξει ότι τα υλικά αυτά με την καύση τους είναι άβλαβη. Η βιομηχανία, η Περιφέρεια και οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να το αποδείξουν και διασφαλίσουν. Από την στιγμή που μέχρι τώρα δεν διασφαλίζονται διαφανείς, συνεχείς και καθημερινοί έλεγχοι και δειγματοληψίες, με on line μετρήσεις στις οποίες πρόσβαση να μην έχει μόνο η εταιρεία, μέχρι αν συμβούν όλα αυτά ζητούμε κατελάχιστο την αναστολή των δυο ΑΕΠΟ.

Η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση και μεταξύ των άλλων εισάγει την απλή αναλογική στην εκλογή των νέων δημοτικών συμβουλίων. Πόσο εφικτές είναι συμμαχίες υποψηφίων απέναντι στον Αχιλλέα Μπέο και πόσο πιθανή είναι μια δική του σύμπραξη με άλλες δυνάμεις;

Πρόκειται για μια σημαντική δημοκρατική τομή στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάθε άλλο εκλογικό σύστημα εκτός της απλής αναλογικής διαστρεβλώνει την αυθεντική εκπροσώπησης της βούλησης των ψηφοφόρων στο δημοτικό συμβούλιο και στα άλλα θεσμικά όργανα. Η παθογένεια που υπήρχε μέχρι και τις εκλογές του 2014, όταν στον πρώτο γύρο ένας συνδυασμός μπορεί να λάμβανε ποσοστό μικρότερο του 25%, αλλά αν κέρδιζε στον δεύτερο γύρο ποσοστό λίγο πάνω από το 50%(κατά κανόνα με μικρότερο ποσοστό συμμετοχής) κατοχύρωνε το 60% των εδρών, σταματά. Σηματοδοτεί το πέρασμα από τους καιρούς της μονοκρατορίας του ενός συνδυασμού και του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, στην εποχή της σύνθεσης  απόψεων και της συναίνεσης.

Αν και είναι μια απάντηση που πρέπει να τη δώσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να βρει συμμάχους ο απερχόμενος δήμαρχος, αν βρεθεί στο δεύτερο γύρο. Οι προσωπικότητες των άλλων υποψηφίων και πολλά στοιχεία του αυτοδιοικητικού λόγου που αναπτύσσουν δείχνουν πως είναι εφικτή μια μετεκλογική συνεργασία στηριγμένη σε στέρεα προγραμματική βάση.

Μια περισσότερο προσωπική ερώτηση, ποια αρετή θεωρείτε τη σημαντικότερη για έναν άνθρωπο;

Η καλοσύνη μαζί με τις συγγενείς της αξίες, την επιείκεια, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια, τη σεμνότητα, τη μετριοπάθεια. Στο χώρο της πολιτικής η σημαντικότερη αρετή είναι να υπηρετείς το «εμείς» και όχι το «εγώ».

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις