ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Έτσι θα δίνουν πλέον εξετάσεις για δίπλωμα οι υποψήφιοι οδηγοί!

Έτσι θα δίνουν πλέον εξετάσεις για δίπλωμα οι υποψήφιοι οδηγοί!
Newsroom

Newsroom

Οι θεωρητικές εξετάσεις θα διεξάγονται υπό την προϋπόθεση ότι κάθε αίθουσα εξέτασης πληρώνεται με το 50% της χωρητικότητάς της.

Ριζικά αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι εξετάσεις οδήγησης για τους υποψήφιους οδηγούς εξαιτίας του κορωνοϊού. Οι δοκιμασίες προσόντων θα διενεργούνται υπό την παρουσία ενός εξεταστή μόνο ενώ ορίζεται πότε ξεκινούν τα μαθήματα και οι εξετάσεις για τους υποψήφιους οδηγούς.

Παράλληλα ορίστηκε ότι από την 11η Μαΐου 2020 επιτρέπεται ο προγραμματισμός θεωρητικών και δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς των κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, ΒΕ, D1, D1E, D & DE και των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. των κατηγοριών D1, D1E, D & DE με ευθύνη του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ειδικότερα η εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων λόγω του κορωνοϊού και με γνώμονα τη διασφάλιση της αποφυγής συνωστισμού στις Υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών και τους χώρους εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών ανά την επικράτεια για την προστασία των υπαλλήλων και των πολιτών και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και γενικότερα την προστασία της δημόσιας υγείας της εξυπηρέτησης των υποψηφίων οδηγών και οδηγών δεδομένων και των δυσχερειών και περιορισμών που έχει επισύρει η λήψη μέτρων για τον COVID-19 και της ομαλής υλοποίησης της διενέργειας θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, των θεωρητικών εξετάσεων και των δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

1.Οι δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς και οι πρακτικές εξετάσεις για την απόκτηση Π.Ε.Ι. διενεργούνται υπό την παρουσία ενός (1) εξεταστή [παρατείνεται η σχετική προθεσμία του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 4625/2019 (Α’139)].

2.Αναβάλλεται η διενέργεια των μαθημάτων θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και οδηγών και των προγραμμάτων περιοδικής κατάρτισης Π.Ε.Ι. για το χρονικό διάστημα από τη 16η Μαρτίου 2020 έως και τη 10η Μαΐου 2020.

Μετά την προαναφερθείσα καταληκτική ημερομηνία ξεκινά η διενέργεια:

▫ των μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και οδηγών

▫ των μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και οδηγών και των προγραμμάτων περιοδικής κατάρτισης Π.Ε.Ι. τα οποία διενεργούνται, με ευθύνη του Διευθυντή Σπουδών της Σχολής/Κέντρου, υποχρεωτικά υπό την προϋπόθεση ότι η απόσταση μεταξύ των εκπαιδευομένων δεν θα είναι μικρότερη των 2 μέτρων.

3.Αναβάλλεται η διενέργεια των δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς των κατηγοριών C1, C1E, C & CE και των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. των ίδιων κατηγοριών για το χρονικό διάστημα από τη 16η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020.

4.Από την 11η Μαΐου 2020 επιτρέπεται ο προγραμματισμός θεωρητικών και δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς των κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, ΒΕ, D1, D1E, D & DE και των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. των κατηγοριών D1, D1E, D & DE με ευθύνη του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών.

5.Οι θεωρητικές εξετάσεις διεξάγονται υπό την προϋπόθεση ότι κάθε αίθουσα εξέτασης πληρώνεται με το 50% της χωρητικότητάς της και με κατανομή των εξεταζόμενων σε εύλογη απόσταση μεταξύ τους.

6.Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς οδηγών και των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. διενεργούνται

α. Χρησιμοποιώντας το δυνατόν περισσότερα σημεία αφετηρίας των επιτροπών εξέτασης ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός εκπαιδευτών/υποψηφίων ανά σημείο αφετηρίας.

β. Ειδικά για τις κατηγορίες Β & ΒΕ με ευθύνη του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών, προγραμματίζονται ανά Επιτροπή εξέτασης έως το 50% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού υποψηφίων και χρησιμοποιούνται το δυνατόν περισσότερα σημεία αφετηρίας των επιτροπών εξέτασης ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός εκπαιδευτών/υποψηφίων ανά σημείο αφετηρίας.

γ. Με ευθύνη του παριστάμενου εκπαιδευτή η μεταφορά των υποψηφίων από και προς το χώρο της δοκιμασίας/εξέτασης υλοποιείται τηρουμένων των προσωρινών περιοριστικών μέτρων περί μεταφοράς επιβατών που έχουν ληφθεί λόγω του COVID-19 και των επικείμενων οδηγιών στο πλαίσιο σταδιακής άρσης των μέτρων αυτών.

7.Η διενέργεια της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, των θεωρητικών εξετάσεων, των δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς και των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. υλοποιείται τηρουμένων των προσωρινών γενικών ή/και ειδικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του COVID-19 και σε κάθε περίπτωση υπό την προϋπόθεση:

α. Χρήσης μάσκας, γαντιών και αντισηπτικού διαλύματος ή μαντηλακίων.

β. Μη λειτουργία του κλιματισμού και της εσωτερικής ανακύκλωσης του αέρα εντός του αυτοκινήτου και με ανοιχτά παράθυρα.

γ. Παραμονή εντός του αυτοκινήτου τον ελάχιστο χρόνο (π.χ. διενέργεια ελέγχου δικαιολογητικών και θεωρητικές ερωτήσεις εκτός αυτοκινήτου).

δ. Ειδικά για τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς προσόντων των κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2, Α ο υποψήφιος οφείλει να προσέρχεται για εξετάσεις με τον προσωπικό του εξοπλισμό (προβλεπόμενα εγκεκριμένο κράνος, προστατευτικό ρουχισμό, γάντια και υποδήματα). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει προστατευτικό ρουχισμό επιτρέπεται η χρήση επικαλαμίδων, επιγονατίδων και επιαγκωνίδων.

8.Παρακαλούνται οι Περιφερειάρχες να επιληφθούν για τη διασφάλιση εφαρμογής των ανωτέρω στις περιοχές αρμοδιότητάς τους.

Ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών

Ιωάννης Κεφαλογιάννης»

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις