ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κύστη κόκκυγος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κύστη κόκκυγος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Newsroom

Η κύστη κόκκυγος είναι μία φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα, δηλαδή στη μεσογλουτιαία πτυχή που είναι γνωστή και ως «ουρίτσα». Η επιστημονική ονομασία της κύστης είναι τριχοφωλεακό συρίγγιο και δημιουργείται σχεδόν πάντα από την είσοδο τριχών μέσα στο δέρμα.

Η έντονη τριχοφυΐα της περιοχής σε συνδυασμό με την παχυσαρκία και την τάση των τριχών ορισμένων ανθρώπων να «γυρίζουν» προς το δέρμα, φαίνεται πως είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την κύστη κόκκυγα. Εξίσου επιβαρυντικός παράγοντας όμως θεωρείται και η καθιστική ζωή, η δουλειά γραφείου, η πολύωρη καθημερινή οδήγηση και γενικά ό,τι μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη τριβή στην περιοχή.

Επιδημιολογία

Έχει διαπιστωθεί πως η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται με τετραπλάσια συχνότητα στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Προσβάλει κυρίως νέους ανθρώπους ηλικίας 16 έως 20 ετών, ενώ μετά από τα 35 έτη η πιθανότητα εμφάνισής της μειώνεται σημαντικά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλουν, ανάλογα με τη φάση, στην οποία βρίσκεται η κύστη.

Στο αρχικό της στάδιο μπορεί να έχει τη μορφή μιας μικρής διόγκωσης, η οποία προκαλεί ήπιο πόνο και ερυθρότητα.

Σταδιακά όμως τα συμπτώματα επιδεινώνονται και μπορεί να υπάρξει συσσώρευση πύου εντός της κύστης και δημιουργία μίας μεγάλης φλεγμονώδους μάζας – αποστήματος. Στην οξεία μορφή ο πόνος αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά οξύς και ενίοτε συνυπάρχει πυρετός και καταβολή του οργανισμού. Συχνά, παρατηρείται εκροή υγρού ή πύου από πόρους στην επιφάνεια της κύστης («pits»), με χαρακτηριστική, άσχημη οσμή.

Στη χρόνια μορφή της, η οποία επέρχεται μετά από επανειλημμένα επεισόδια φλεγμονής, αναπτύσσεται ένας συριγγώδης πόρος που συνδέει την κύστη με το δέρμα (συρίγγιο). Από το συρίγγιο παρατηρείται μόνιμη ή περιοδική εκροή υγρού ενώ σε περίπτωση απόφραξής του μπορεί να αναζωπυρωθεί η φλεγμονή της κύστης.

Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία (αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδης αγωγή) έχει νόημα μόνο σε ήπιες περιπτώσεις της πάθησης και έχει κυρίως ανακουφιστικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση διαπύησης της κύστης (οξεία φάση), είναι αναγκαία η διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος, ώστε να απαλλαγεί ο ασθενής από το πύον, να υποχωρήσει η φλεγμονή και να μειωθεί ο πόνος.

Χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις,  θεραπεύονται αποτελεσματικά και μόνο με χειρουργική επέμβαση, με σκοπό την πλήρη αφαίρεση / καταστροφή της κύστης, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια.

Διάφορες χειρουργικές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος. Η παραδοσιακή ανοικτή τεχνική έχει ευρεία αποτελεσματικότητα, όμως συνδέεται με μακρόχρονες και επώδυνες χειρουργικές αλλαγές. Πλέον, οι σύγχρονοι χειρουργοί είναι σε θέση -σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων- να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή ανοιχτή επέμβαση με την ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική μέθοδο  EPSIT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment) και το νυστέρι με  εξειδικευμένες μορφές ενέργειας (Laser ή ραδιοσυχνότητες).

Η ενδοσκοπική επέμβαση πραγματοποιείται με μέθη ή τοπική αναισθησία. Έτσι, εντελώς ανώδυνα  πραγματοποιούνται πολλαπλές πλύσεις της περιοχής για καθαρισμό των αποστηματικών κοιλοτήτων και απομάκρυνση του περιεχομένου τους.

  • Μεγεθυμένη τρισδιάστατη απεικόνιση του εσωτερικού της κύστης, μέσω της κάμερας υψηλής ανάλυσης που εισάγεται στην περιοχή. Έτσι, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει όλα τα πιθανά συρίγγια και τις διακλαδώσεις τους.
  • Πλήρης απομάκρυνση όλων των τριχών και των θυλάκων της κύστης, καθώς και όλων των ξένων σωμάτων που μπορεί να συντηρούν τη φλεγμονή.
  • Πλήρης καταστροφή του επιθηλίου (εσωτερικής επιφάνειας) της κύστης με απόλυτη ακρίβεια μέσω της χρήσης laser ή ραδιοσυχνοτήτων.
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα εξαιτίας της μικρής τομής λίγων χιλιοστών.
  • Ανώδυνη διαδικασία
  • Αναίμακτη τεχνική
  • Επιτρέπει την άμεση επιστροφή στο σπίτι, την εργασία και όλες τις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Επιλύει το πρόβλημα οριστικά με ελάχιστη πιθανότητα υποτροπής.

Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής θεραπείας  EPSIT συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος:

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που υποφέρουν από συχνές υποτροπές της κύστης κόκκυγος, επισκεφθείτε τον Εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο. Ένα διαγνωστικό ραντεβού είναι αρκετό για να προσδιοριστεί ο βέλτιστος τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης της κάθε περίπτωσης.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις