ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού με τοπική αναισθησία στο ιατρείο

Θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού με τοπική αναισθησία στο ιατρείο

Newsroom

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού αποτελεί μία διαδικασία η οποία απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία. Στοχεύοντας στην εξάλειψη των κονδυλωμάτων, αλλά και άλλων HPV βλαβών που μπορεί να συνυπάρχουν, ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος, Δρ. Ιωάννης Δοντάς, εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους θεραπείας με τοπική αναισθησία στο χώρο του ιατρείου του. 


Πώς δημιουργούνται τα κονδυλώματα στον πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού δημιουργούνται εξαιτίας της λοίμωξης με τον ιό HPV (HumanPapillomaVirus). Ως το συνηθέστερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ο ιός μεταφέρεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής. Όμως, υπάρχουν και άλλες πρακτικές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στη μόλυνση. Αυτές είναι η επαφή με αντικείμενα που μεταφέρουν τον ιό (sex toys), το ξύρισμα, το σκούπισμα μετά την κένωση, ακόμα και το ξύσιμο. Θεωρείται πως το 80% του πληθυσμού (άντρες και γυναίκες) που είναι σεξουαλικά ενεργός, βρίσκεται σε κίνδυνο για να μολυνθεί με τον ιό.

Ο ιός HPV περιλαμβάνει 150 τύπους. Από αυτούς, οι 30 ταυτοποιούνται με τη λοίμωξη από τον ιό στα εξής σημεία:
• Πρωκτός
• Φάρυγγας
• Γεννητικά όργανα
• Στόμα

Οι τύποι του ιού διακρίνονται σε:

  1. Χαμηλού κινδύνου – 6, 11, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81
    Σε αυτούς οφείλονται τα κονδυλώματα και οι χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες. Οι συχνότεροι είναι ο 6 και ο 11, οι οποίοι προκαλούν το 90% των κονδυλωμάτων. Η λοίμωξη με τύπους χαμηλού κινδύνου πολύ σπάνια εξελίσσεται σε καρκίνο.
  1. Υψηλού κινδύνου – 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82
    Στους τύπους υψηλού κινδύνου οφείλονται οι προκαρκινικές βλάβες ή δυσπλασίες πρωκτού (υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις). Οι συχνότεροι τύποι που προκαλούν τις δυσπλασίες είναι οι 16 και 18. Σε αυτήν την κατηγορία, υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκίνος του πρωκτού, (σε περίπτωση που οι δυσπλασίες δεν αντιμετωπιστούν).

  1. Προκαλούν συμπτώματα τα κονδυλώματα του πρωκτού;
    Σε πρώτο στάδιο, τα κονδυλώματα πρωκτού δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Επίσης δε γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι. Στην πορεία, και όσο αυτά μεγαλώνουν, μπορεί να προκαλέσουν:
    Φαγούρα στον πρωκτό
    • Αιμορραγία από τον πρωκτό
    • Έκκριση υγρού από τον πρωκτό
    • Αίσθηση ότι η κένωση δεν ολοκληρώνεται
    Ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κονδυλώματα πρωκτού;
    Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κονδυλώματα πρωκτού είναι αυτοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τη μόλυνση με τον ιό HPV:
    • Έλλειψη χρήσης προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή

• Συχνές σεξουαλικές επαφές από τον πρωκτό

• Σεξουαλικές επαφές με διαφορετικούς ερωτικούς συντρόφους

• Έναρξη σεξουαλικής επαφής σε μικρή ηλικία

Μόλυνση με τον ιό HIV (οροθετικοί)

Gay οροθετικοί άνδρες

• Χρόνια λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ή κορτιζόνης

Μεταμόσχευση κάποιου οργάνου

Γυναίκες με δυσπλασίες ή καρκίνο του κατώτερου γεννητικού συστήματος

• Κάπνισμα

Ποιο γιατρό θα πρέπει να επισκεφθώ για τα κονδυλώματα του πρωκτού;

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων του πρωκτού πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο πρωκτολόγο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μία ολοκληρωμένη διαδικασία αξιολόγησης του προβλήματος. Η συνύπαρξη εξωτερικών και εσωτερικών κονδυλωμάτων στον πρωκτό είναι συχνή, οπότε θα πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος και του περιπρωκτικού δέρματος, αλλά και του εσωτερικού του πρωκτού.

Καθώς τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό HPV, ο γιατρός θα πρέπει να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη βλάβη μπορεί να έχει προκληθεί από αυτόν.

Στοχεύοντας σε μία απόλυτη διάγνωση, η οποία θα κατευθύνει το γιατρό στην κατάλληλη θεραπεία, οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι:

• Επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας
Με την εξέταση του περιπρωκτικού δέρματος, ανευρίσκονται πολύ συχνά HPV βλάβες, αλλά διαγιγνώσκονται και άλλες παθήσεις της περιοχής όπως αιμορροΐδες, ραγάδα δακτυλίου, περιεδρικό απόστημα, περιεδρικό συρίγγιο, πρωκτικά θηλώματα κλπ.
Δακτυλική εξέταση
Πραγματοποιείται ψηλάφηση στην πρωκτική περιοχή με σκοπό τον εντοπισμό συνοδών βλαβών, καθώς και τη λειτουργικότητα των σφιγκτήρων.
Τεστ Παπ πρωκτού (Κυτταρολογική εξέταση πρωκτού)
Ολοκληρώνεται σε 2’ και είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Κατά τη διαδικασία της εξέτασης, γίνεται λήψη πρωκτικού υλικού, το οποίο υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο από ιατρό κυτταρολόγο.
Πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy – HRA)
Ειδική εξέταση ακριβείας, η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από ελάχιστους εξειδικευμένους πρωκτολόγους. Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς διενεργεί την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας στο χώρο του ιατρείου, εξασφαλίζοντας την ανάδειξη όλων των κονδυλωμάτων και των πιθανών δυσπλασιών του πρωκτού.

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα πρωκτού και ποια είναι η διαδικασία θεραπείας;

Τα κονδυλώματα πρωκτού αντιμετωπίζονται με την εξάλειψή τους μέσω καυτηριασμού.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι:
• Laser
• Κρυοπηξία
• Ραδιοσυχνότητες
• Ηλεκτροδιαθερμία
• Argon Plasma
• Υπέρυθρη ακτινοβολία
• Hyfrecation

Ανεξάρτητα από την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, ο καυτηριασμός είναι πολύ σημαντικό να γίνεται από έμπειρο χειρουργό-πρωκτολόγο. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ θα μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής και ο ασθενής θα παραμείνει ασφαλής.

Η διαδικασία καυτηριασμού των κονδυλωμάτων γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καυτηριασμός ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία. Α

ν η έκταση των κονδυλωμάτων είναι μεγάλη, τότε υπάρχει πιθανότητα να κριθούν απαραίτητες περισσότερες συνεδρίες (2 -3).

Πιο σπάνια, όταν οι βλάβες είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες μπορεί να απαιτηθεί χορήγηση μέθης ή γενικής αναισθησίας.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις