Οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας και όχι μόνο σ΄αυτές που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό θα απευθύνεται το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση εισφορών 100% για έξι μήνες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Το μεσημέρι, στο πλαίσιο εξειδίκευσης των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, θα αναφερθούν στο πρόγραμμα το οποίο θα ισχύει τόσο για νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης όσο και για μερικής.
Μάλιστα σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων, το πρόγραμμα θα επιδοτεί με επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως.
Για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ το κέρδος στο 6μηνο θα είναι της τάξης των 2.821 ευρώ για εργαζόμενο και εργοδότη ενώ για μισθό 1.200 ευρώ, η επιδότηση στο 6μηνο φθάνει περίπου τα 4.000 ευρώ. Για το εξάμηνο της επιδότησης θα ισχύει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας
Ωστόσο ένα πολύ ελκυστικότερο πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ που έτρεχε από το 2017 δεν κατάφερε παρά να καλύψει 800 θέσεις εργασίας. Η διοίκηση του οργανισμού βελτίωσε πολλές παραμέτρους ου προγράμματος για να προσελκύσει επιχειρήσεις και δέχεται από αύριο αιτήσεις ανέργων για την κάλυψη 9.200 θέσεων εργασίας.
Για κάθε πρόσληψη, το πρόγραμμα επιδοτεί κατ ελάχιστον με 826 ευρώ για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».
Επικριτικός ως προς το εν λόγω πρόγραμμα ήταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου.
«Από τα 11.000 ξενοδοχεία , τα 5.500 δεν άνοιξαν και δεν πρόκειται να ανοίξουν– ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος-Δεν πρόκειται λοιπόν να κάνουν χρήση της εξάμηνης επιδότησης των εισφορών για νέες προσλήψεις. Προγράμματα του ΟΑΕΔ, δελεαστικότερα από αυτό δεν είχαν καμία απήχηση. Η επιδότηση των νέων προσλήψεων έχει νόημα σε μια οικονομία που βρίσκεται σε άνοδο και χρειάζεται νέους εργαζόμενους. Στο σημερινό περιβάλλον θα έπρεπε να συγκρατήσουμε τις απολύσεις. Αυτό το κονδύλι των 400-500 εκ. ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ένα πρόγραμμα όπου το κράτος θα έπαιζε το ρόλο του εργοδότη ύστατης καταφυγής.»
«Η οικονομική ιστορία έχει δείξει- συμπλήρωσε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης- ότι σε φάση ύφεσης, ο εργοδότης δεν επενδύει σε προσλήψεις αν δεν έχει παράλληλα πρόσβαση σε κεφάλαια και χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό ισχύει και για τη μείωση των εισφορών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Το όποιο κόστος εξοικονομηθεί , μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποταμίευση η για την πληρωμή υποχρεώσεων στο δημόσιο. Δύσκολα θα αποτελέσει κίνητρο για νέες προσλήψεις. Αν δεν έρθει «μεγέθυνση» είμαι απαισιόδοξος και για το 2021.»