Πυρετός συσκέψεων επικρατεί στο Υπ. Οικονομικών εν όψει των ανακοινώσεων για την στήριξη κλάδων με κομβικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία όπως η εστίαση, ο τουρισμός και οι μεταφορές.
Πριν λίγα 24ωρα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωνε χαρακτηριστικά πως «είναι στις σκέψεις μας λελογισμένες μειώσεις φόρων», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και άλλα μέτρα προς αξιολόγηση. Υπάρχουν ζητήματα για τη μείωση της προκαταβολής φόρων, για τον ΦΠΑ στις μεταφορές. Αν τα αθροίσουμε, όμως, δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Θα υπάρχουν μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, θα υπάρχουν κλαδικές παρεμβάσεις. Κάνουμε το βέλτιστο έχοντας το βλέμμα στη μετά κορονοϊό εποχή».
Τούτων δοθέντων όπως φαίνεται στο σχέδιο για μειώσεις ΦΠΑ είναι ορισμένα προϊόντα που σερβίρονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά είναι στο 24%. Πρόκειται για τον καφέ, τους χυμούς και τα αναψυκτικά. Μάλιστα οι χυμοί, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός ή τα αγοράσει από άλλα καταστήματα, επιβαρύνονται με 13%.
Παράλληλα εξετάζεται το τι θα γίνει με τα αλκοολούχα ποτά, που σε αξία συμβάλλουν πολύ στο μίγμα εσόδων της εστίασης, αλλά και συμμετέχουν σημαντικά και στο συνολικό τουριστικό πακέτο. Πάντως η όλη προσπάθεια ενίσχυσης της εστίασης και του τουρισμού είναι μεγάλο στοίχημα καθώς άπτεται και του θέματος των δημοσίων εσόδων που στη δεδομένη συγκυρία είναι απαραίτητα όσο ποτέ. Ειδικά μάλιστα όταν τον Απρίλιο έχει καταγραφεί μια πτώση πάνω από 30% και με την ασάφεια και το θολό ορίζοντα να επικρατεί σε σχέση με τον οδικό χάρτη ανάκαμψης.
Με δεδομένη επίσης και την απειλή της ανεργία δεν είναι λίγοι που τονίζουν ότι η φορολογική παρέμβαση πρέπει να είναι οριζόντια σε όλο το πακέτο της προσφερόμενης υπηρεσίας, καθώς έτσι πέρα από τη στήριξη της ζήτησης και των επιχειρήσεων θα δοθεί ένα σήμα για ανάσχεση της φοροδιαφυγής, που ειδικά στο ΦΠΑ είναι μεγάλη. Άλλωστε οι πολλαπλοί συντελεστές ΦΠΑ λειτουργούν ανασχετικά σε έναν εξορθολογισμό των φορολογικών διαδικασιών, κάτι που επανειλημμένα έχει τονιστεί τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται ότι η εστίαση απασχολεί 187.519 υπαλλήλους με ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας 10,76%. Ταυτόχρονα πρόκειται για έναν κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, και επειδή είναι συνδεδεμένος με τον τουρισμό, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά του την επόμενη μέρα, όταν και ο διεθνής ανταγωνισμός θα φουντώσει.
Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην ακτοπλοΐα, μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουν εγκριθεί από το Eurogroup.