ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Επιστροφή φόρου: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν πήραν τα χρήματα που δικαιούνται

Επιστροφή φόρου: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν πήραν τα χρήματα που δικαιούνται

Newsroom

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία της εκκαθάρισης, οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου «έχουν λαμβάνειν» περί τα 390 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας. Σε αρκετές περιπτώσεις η επιστροφή ξεπερνά και τα 1.000 ευρώ, αν και οι περισσότεροι δικαιούνται από 60-200 ευρώ.

Οι βασικές περιπτώσεις δικαιούχων που δεν πήραν χρήματα από την εφορία -ή εισέπραξαν λιγότερα από όσα ανέγραφε το εκκαθαριστικό τους-σε αυτό το πρώτο κύμα επιστροφών φόρου, ήταν οι εξής:

1. Όσοι υπέβαλαν δήλωση Ε1 μετά τις 20 Ιουνίου ή η εκκαθάρισή της είναι ακόμα υπό επεξεργασία (πχ για υψηλές επιστροφές φόρου ή ασυμφωνία στοιχείων κλπ)

2. Όσοι υπέβαλαν δήλωση Ε1 πριν τις 20 Ιουνίου αλλά παρέλειψαν να δηλώσουν ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού. Αυτοί θα πρέπει μετά τις 20 Ιουλίου να πάνε απευθείας σε τράπεζα με το εκκαθαριστικό τους για να πληρωθούν.

3. Όσοι είχαν χρέος από απλήρωτο φόρο ή αρρύθμιστη οφειλή που συμψηφίστηκε αυτομάτως με την επιστροφή. Και αυτό γιατί πολλοί από τους 270.000 δικαιούχους επιστροφής φόρου (ή τους περίπου 700.000 συνολικά με πιστωτικό εκκαθαριστικό) συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία.

4. Όσοι είχαν οφειλές στον ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Στην περίπτωση αυτή, έγινε διασταύρωση με τους οφειλέτες των Ταμείων και για όσους δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα, τα λεφτά τους πήγαν απευθείας στον ΕΦΚΑ για να πληρωθεί το χρέος.

5. Όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πρόστιμα (από δικαστήρια, κλήσεις της Τροχαίας ή των Δήμων, αυθαίρετα κλπ) έστω και αν αυτά τα ποσά δεν εμφανίζονταν στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ως «Οφειλές εκτός ρύθμισης» στο Taxisnet. Και πάλι έγινε διασταύρωση με οφειλές, ακόμα και αν δεν γνώριζαν καν πως τις είχαν οι ίδιοι οι δικαιούχοι.

Ειδικά στις τελευταίες περιπτώσεις αυτές, οι δικαιούχοι της επιστροφής θα μπορούν να ελέγξουν στο τμήμα Εσόδων της αρμόδιας ΔΟΥ όπου ανήκουν, πώς προέκυψε η όποια οφειλή τυχόν δεν γνώριζαν (πχ. κλήσεις από δήμους) και, αν μπορούν, να τις αμφισβητήσουν με τα νόμιμα δικαιολογητικά, προκειμένου να απαιτήσουν πίσω τα λεφτά τους ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις