ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«Κούρεμα» ενοικίων δυο ταχυτήτων – Οδηγός επιβίωσης για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

«Κούρεμα» ενοικίων δυο ταχυτήτων – Οδηγός επιβίωσης για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Newsroom

Το υποχρεωτικό «κούρεμα» στα ενοίκια κατά 40% επανήλθε με την έξαρση της πανδημίας και ισχύει για τη μισή Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα ισχύει η προαιρετική μείωση των μισθωμάτων τουλάχιστον κατά 30%, μέτρο το οποίο όμως έχει μείνει στα χαρτιά αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τα βρίσκουν με τους ενοικιαστές τους και δεν συμφωνούν στη μείωση του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης. Το νέο πακέτο των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για τους πληττόμενους από την πανδημία προβλέπει «κούρεμα» ενοικίων δύο ταχυτήτων για τις επιχειρήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική ζώνη στην οποία βρίσκεται η έδρα τους και τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ)

Ειδικότερα υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης για το Νοέμβριο θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές, «Αυξημένου Κινδύνου» και περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους 552 πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους (ΚΑΔ). Το μέτρο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας οι οποίοι θα καταβάλλουν μειωμένο κατά 40% το ενοίκιο του Νοεμβρίου για την κύρια κατοικία τους ή και για τη φοιτητική κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Επισημαίνεται ότι το υποχρεωτικό κούρεμα ενοικίων εφαρμόζεται όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή αλλά για όλες τις πληττόμενες που περιλαμβάνονται στην διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ που εφαρμόστηκε τον περασμένο Απρίλιο. Προϋπόθεση είναι να έχουν την έδρα τους σε περιφερειακή ενότητα η οποία είναι ενταγμένη στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες. Έτσι εάν η Αττική παραμείνει για 15 ημέρες στην «κόκκινη ζώνη» ο ενοικιαστής ενός καταστήματος ενδυμάτων που θα παραμείνει ανοιχτό τον Νοέμβριο θα πληρώσει το 60% του μισθώματος για τον τρέχοντα μήνα καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία λιανικού εμπορίου περιλαμβάνεται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε «κίτρινες» περιοχές, στη ζώνη «Επιτήρησης», προβλέπεται προαιρετική μείωση του ενοικίου τουλάχιστον 30% κατόπιν συμφωνίας ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

Το υποχρεωτικό «κούρεμα»

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων του μηνός Νοεμβρίου θα ισχύσει:

1. Για επιχειρήσεις που κλείνουν κατόπιν κρατικής εντολής ή πλήττονται λόγω κορονοϊού, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου.

2. Για την κύρια κατοικία εργαζόμενων των παραπάνω επιχειρήσεων  των οποίων η σύμβαση τίθεται σε αναστολή.

3. Για φοιτητική στέγη εφόσον ο γονέας είναι εργαζόμενος του οποίου η σύμβαση έχει ανασταλεί.

Με βάση το νέο υγειονομικό χάρτη η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις ακόλουθες περιφέρειες:

Αττικής, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλης, Ημαθίας, Μαγνησίας,Πιερίας, Φλωρίνης, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λαρίσης, Βοιωτίας και Κυκλάδων

Αφορά στις επιχειρήσεις που ασκούν κύρια δραστηριότητα με βάση τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ή ασκούν δευτερεύουσα δραστηριότητα με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα της κύριας.

Το προαιρετικό κούρεμα

Το μέτρο της προαιρετικής μείωσης τουλάχιστον κατά 30% αφορά τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο επίπεδο «επιτήρησης», περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν έδρα σε περιφερειακές ενότητες:

Αιτωλοακαρνανία, Άνδρος, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Αχαϊα, Γρεβενά, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος- Κάσος, Κέα-Κύθνος, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Πάρος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σάμος, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χανιά, Χίος.

Οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% θα μπορούν να συμψηφίσουν το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα το 30% του χαμένου ενοικίου του μηνός Νοεμβρίου  θα ληφθεί υπόψη ως επιπλέον ποσό έκπτωσης φόρου και θα αφαιρεθεί κι αυτό από τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές τους, δηλαδή από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος της φετινής φορολογικής δήλωσης ή του ΕΝΦΙΑ του 2020. Οι ιδιοκτήτες που έχουν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους στη μείωση του ενοικίου τουλάχιστον 30% θα κερδίσουν επιστροφή φόρου ίση με το 12% του αρχικού μισθώματος.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις