ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κομμένες αμοιβές: Αυτό που όλοι φοβούνται- Δες τι σχεδιάζουν

Κομμένες αμοιβές: Αυτό που όλοι φοβούνται- Δες τι σχεδιάζουν

Newsroom

Για να αποκατασταθεί μέρος των κομμένων αμοιβών, το υπουργείο Εργασίας μελετά σχέδιο προσαύξησης των μισθών  των εργαζομένων που εργάζονται υπό καθεστώς ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας όταν παρέλθει το διάστημα της απαγόρευσης των απολύσεων.

Το σχέδιο που βασίζεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SURE» προβλέπει καταβολή προσαύξησης μισθού με αντίστοιχη προσαύξηση έως και στο διπλάσιο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

 Το πρόγραμμα θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να πληρώνουν επί της ουσίας τους μισθούς των εργαζομένων των επιχειρήσεων που μειώνουν την παραγωγή και τις ώρες εργασίας ώστε να μη χρειαστεί να κάνουν απολύσεις.

Παράλληλα, ως γενναίο κίνητρο για νέες προσλήψεις, μελετάται η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουνίου, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί.

Ωστόσο, αν υποθέσουμε ότι ο επιχειρηματίας δεν θέλει να κάνει χρήση της εκ περιτροπής απασχόλησης, αλλά επιθυμεί να ενεργοποιήσει το σύνολο του προσωπικού του, θα πρέπει να περιμένει να προβλεφθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς οι έκτακτες ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ δεν καλύπτουν τη διακοπή της αναστολής της σύμβασης προκειμένου να επιστρέψει ο εργαζόμενος στο πόστο του.

Η ρύθμιση που δίνει -κατ’ εξαίρεση- τη δυνατότητα στην επιχείρηση που πλήττεται να διακόπτει την αναστολή σύμβασης των εργαζομένων αφορά μόνο την περίπτωση επίταξής της από δημόσια αρχή, καθώς για την κάλυψη έκτακτων, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα ξενοδοχεία που επιτάχθηκαν προκειμένου να φιλοξενήσουν επιβάτες σε καραντίνα. Οι υπάλληλοι που διέκοψαν την αναστολή, όπως προβλέπει η ρύθμιση, θα πληρωθούν από τους ξενοδόχους για όσο διάστημα παρείχαν τις υπηρεσίες τους.
Επομένως, αν ανοίξουν τα υπαίθρια καφέ και τα εμπορικά καταστήματα δεν μπορούν να επικαλεστούν έκτακτες ανάγκες για να διακόψουν την αναστολή. Θα χρειαστεί λοιπόν νέο νομοθετικό πλαίσιο για να καλυφθεί η επιστροφή στην εργασία.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις