ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Απρίλη το σχέδιο για την επιδότηση των επιχειρήσεων–Ασφαλείς οι καταθέσεις

Απρίλη το σχέδιο για την επιδότηση των επιχειρήσεων–Ασφαλείς οι καταθέσεις

Newsroom

«Τον Απρίλη θα υπάρξει διεύρυνση των ΚΑΔ, αλλά και θα λάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και για τους υπόλοιπους κλάδους που πλήττονται από την κρίση. Πιθανότατα θα έχουμε μέχρι τις 10 Απριλίου τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί η επιστρεπτέα προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις».

Αυτό τόνισε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί τύποι». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι: «Αν αθροίσετε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα πρόσθετα εργαλεία με τη χρήση του προϋπολογισμού φτάνουμε στα 15 δισ. ευρώ τόσο τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά.»

«Όταν δεν έχουμε εικόνα της κατάληξης του προβλήματος όταν  υπάρχουν συζητήσεις ότι θα επανέλθει η ασθένεια αυτή μια σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει τα μέτρα για το ότι θα κάνουμε στη μετά – κορονοϊό περίοδο.  Από αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε να κάνουμε κλαδικές ώστε να κάνουμε παρεμβάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα σε κάθε κλάδο. Πρέπει να δούμε τη ναυτιλία, και την ακτοπλοΐα, πρωτογενούς τομέα θέματα για την ενέργεια» προσέθεσε.

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η χρονιά θα φέρει την οικονομία σε ύφεση. «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ύφεση. Αρά πρέπει να κάνουμε πολιτικές που θα αμβλύνουν την ύφεση.  Σήμερα δεν υπάρχει το ζητούμενο πότε θα τελειώσει η κρίση. Πάντα πρέπει να παρακολουθούμε το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Εάν ξέραμε πότε τελειώνει η κρίση θα κάναμε και διαφορετικό σχεδιασμό των μέτρων και των όπλων. Λειτουργούμε με χρονικό ορίζοντα των επομένων μηνών» τόνισε.

Καμία ανησυχία για καταθέσεις

Αναφορικά με τις τράπεζες τόνισε ότι υπάρχει ασφάλεια για τις καταθέσεις.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τις τράπεζες έχουμε ευελιξία για το πώς χαρακτηρίζουν ένα δάνειο κόκκινο έτσι ώστε να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις χωρίς να μεγαλώσει ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Στο κομμάτι των καταθέσεων δεν προκύπτει πρόβλημα. Υπάρχει πλήρης ασφάλεια.»

Σε σχέση με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το ύψος του πακέτου παρέμβασης σημείωσε: «Λαμβάνουμε μέτρα 2,5%  του ΑΕΠ την ώρα που ο μέσος όρος είναι στα κράτη μέλη είναι στο 2% του ΑΕΠ. Η χώρα έχει πάρει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα από το μέσο όρο. Η Ελλάδα στηρίζει τους εργαζόμενους με ένα πλέγμα που έχει στόχο την απασχόληση την αναστολή πληρωμών προς τις τράπεζες  Έχουμε διασφαλίσει 800 ευρώ αποζημίωσης που είναι ακατάσχετη κι αφορολόγητη και μη συμψιφηστέα.

Πάνω από αυτά το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού, ενώ υπάρχει και η πλήρης αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων. Κι αυτό αφορά την πλήρη, τη μερική και την εκ περιτροπής απασχόληση. Μάλιστα μέχρι χτες στις 18.00 το απόγευμα 212.059 επιχειρήσεις είχαν καταθέσει σχετικά στοιχεία στην ΕΡΓΑΝΗ και για 321.000 εργαζόμενους.

Σημειώνω ότι σταδιακά έχουμε μια ανάσχεση των απολύσεων. Και βέβαια το φαινόμενο αυτό είναι σε όλον τον κόσμο, δείτε τι έγινε στις ΗΠΑ. Το όλο πακέτο αφορούσε το Μάρτιο. Έχουμε για τον Απρίλιο, έρχονται μέτρα ρευστότητας; κι υπάρχει σχεδιασμός για τον Μάιο με τα καινούργια δεδομένα».

Τέλος σε σχέση με την στάση της Ευρώπης εξέφρασε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την ενίσχυση με ένα ισχυρό χρηματοδοτικό όπλο του όλου οπλοστασίου.

«Στα δημοσιονομικά η Ευρώπη έχει κάνει άλματα.  Υπάρχει η μέγιστη δυνατή ευελιξία και για την Ελλάδα που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ήραν εξαίρεση.

Για να κάνεις δαπάνες χρειάζεσαι χρήματα. Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει χρήματα κάνοντας προτάσεις για κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπάρχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων, υπάρχει η ΕΚΤ που ενίσχυσε το οπλοστάσιό της, κάτι που αφορά και την Ελλάδα.

Αυτό που απομένει είναι να διαμορφωθεί ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δυστυχώς δεν κινήθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς αυτήν την κατάσταση. Θέλω να  πιστεύω ότι και όσες χώρες δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση θα το αντιληφθούν.

Οι υπουργοί θα πρέπει να δουλέψουμε πώς ο υπάρχον μηχανισμός στήριξης θα λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι σε ίδιο επίπεδο με τους άλλους Ευρωπαίους σε σχέση με το παρελθόν οπότε και ξεκίνησε η μνημονιακή περιπέτεια.

«Τα μνημόνια ήλθαν στην Ελλάδα γιατί ήταν ο αδύναμος κρίκος. Λόγω ενδογενών προβλημάτων. Τώρα δεν έχουμε ενδογενές πρόβλημα, είναι συμμετρικό για όλους που δεν έχει να κάνει με τα ουσιώδη στοιχεία της οικονομίας. Όταν με το καλό τελειώσει  θα πρέπει με κινήσεις να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ που είχε η χώρα μέχρι το Φεβρουάριο» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις