Ένα απίστευτο νέο που απειλεί να καταστρέψει ένα βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής και κουλτούρας έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τον γύρο και το donner! Το διαχρονικό και διάσημο σε όλο τον κόσμο σουβλάκι κινδυνεύει από μία διαπίστωση που έκαναν οι Πράσινοι.
Η ομάδα των Πρασίνων μετά από ελέγχους διαπίστωσε πως τυχαίνει πολλές φορές στα κρέατα που προορίζονται για γύρο και donner να υπάρχει φωσφορικό άλας. Το συγκεκριμένο συστατικό είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί. Πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «απειλεί» τον γύρο, το ντονέρ και κεμπάπ Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να «μπλοκάρει» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δοθεί «πράσινο φως» στην χρήση φωσφορικών αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ντονέρ και κεμπάπ, και κατ’ επέκταση και στον ελληνικό γύρο. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση, τότε οι δημοφιλείς λιχουδιές όπως το ντονέρ και το κεμπάπ, κινδυνεύουν ακόμη και με… εξαφάνιση, κάτι που θα είχε και κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι –σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα-500 τόνοι κρέατος για κεμπάπ καταναλώνονται καθημερινά στην Ευρώπη, με το 80% αυτού να παράγεται στη Γερμανία εξασφαλίζοντας 110.000 θέσεις εργασίας.