Η πτώση της ζήτησης σε συνδυασμό με τον μείωση της διεθνούς τιμής είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών. Αλλα αυτό δε θα κρατήσει για πολύ…
Σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές διάθεσης των καυσίμων κατέγραψε το Newsauto.gr στο οδοιπορικό που πραγματοποίησε από την Αθήνα προς την Κόρινθο και βέβαια διαπιστώσαμε ότι η τιμή τόσο της αμόλυβδης όσο και του diesel κίνησης ήταν κατά πολύ ακριβότερες στο εθνικό οδικό δίκτυο παρά σε Αττική και επαρχιακές πόλεις. Μάλιστα την χαμηλότερη τιμή διάθεσης την αντικρίσαμε στο Λέχαιο όπου η τιμή για κάθε λίτρο αμόλυβδης ανέρχονταν σε 1,198 ευρώ ενώ η αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαίνονταν σε κάτω από 1 ευρώ το λίτρο!
Δείτε τις τιμές καυσίμων στην περιοχή σας
Το οδοιπορικό μας ξεκίνησε από την περιοχή των Βριλησσίων και στη Λεωφόρο Πεντέλης η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνονταν σε 1,297 ευρώ το λίτρο ενώ το πετρέλαιο κίνησης ανέρχονταν σε 1,097 ευρώ το λίτρο.
Το αμέσως επόμενο πρατήριο καυσίμων που συναντήσαμε βρίσκονταν στην Αττική Οδό πλησίον του Ασπροπύργου και όπως μπορείτε και εσείς να διακρίνεται η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνονταν σε 1,399 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης σε 1,218 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα μέσω της φωτεινής πινακίδας ένδειξης των τιμών οι οδηγοί ενημερώνονταν πως το πλησιέστερο πρατήριο είναι 50 χιλιόμετρα μακριά και οι τιμές διάθεσης των καυσίμων είναι παραπλήσιες!
Κινούμενοι στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου διαπιστώσαμε ότι όσο είμασταν κοντά στην Αττική οι τιμές διάθεσης των καυσίμων διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα με την μέση τιμή της αμόλυβδης να κυμαίνεται σε 1,368 ευρώ και του diesel σε 1,118 ευρώ το λίτρο.
Ως διά μαγείας μόλις περάσαμε την Κινέττα και εισήλθαμε στους Αγίους Θεοδώρους η τιμή της αμόλυβδης έπεσε στο 1,297 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης σε 1,135 ευρώ το λίτρο.
Ωστόσο μόλις περάσαμε τον Ισθμό και κινούμασταν στην παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πάτρας στο ύψος του Λεχαίου ανακαλύψαμε την φθηνότερη τιμή της αμόλυβδης η οποία κυμαίνονταν σε 1,198 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης σε 0,998 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα μας εντυπωσίασε το γεγονός πως οι χαμηλές τιμές διάθεσης δεν υπήρχαν σε ένα μόνο πρατήριο αλλά σε τέσσερα που έφεραν διαφορετικό σήμα.
Τέτοια τιμή στα καύσιμα είχαμε να αντικρίσουμε από τον Αύγουστο του 2006 όπου το λίτρο της αμόλυβδης κόστιζε 1,198 έως 1,250 ευρώ το λίτρο!
Αντίστοιχα η τιμή διάθεσης του πετρελαίου κίνησης κυμαίνονταν κάτω από το 1 ευρώ είχαμε να την αντικρίσουμε επίσης από τον Αύγουστο του 2006.
Επίσης η σημερινή τιμή για το υγραέριο κίνησης κυμαίνονταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που προσδιορίστηκαν σε λίγο πάνω από 0,628 ευρώ.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr οι περισσότεροι οδηγοί αντικρίζοντας τόσο χαμηλές τιμές έσπευσαν να φουλάρουν όλα τα οχήματα που έχουν στην κατοχή τους ώστε να ωφεληθούν από τη μείωση των τιμών. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων καυσίμων στo Newsauto.gr: «Είχαμε πολύ καιρό να δούμε πελάτες να μας λένε φούλαρέ το και να επιστρέφουν και πάλι στα πρατήρια και με δεύτερο ή και με τρίτο όχημα για να τα γεμίσουν με καύσιμα και αυτά! Μακάρι να διατηρηθούν οι τιμές σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να μπορούν οι πελάτες να φουλάρουν τα οχήματά τους ακόμη και στην περίοδο που διανύουμε και υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας».
Δείτε τις τιμές καυσίμων στην περιοχή σας
Ομως πόσο θα κρατήσει αυτό, μετά την ιστορικής σημασίας απόφαση του ΟΠΕΚ;
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, η Ρωσία και άλλες χώρες (OPEC+), συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή του μαύρου χρυσού σε επίπεδα ρεκόρ που φτάνουν το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.
Σε έκτακτη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι χώρες συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου, ώστε να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου του Κουβέιτ και του Ιράν η συμφωνία αυτή κατέστη δυνατή αφού επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός με το Μεξικό. Ο Μεξικανός υπουργός Ενέργειας Ρόσιο Νάλε, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τα μέλη του OPEC+ για τη στήριξή τους.
Τα μέτρα για την επιβράδυνση της πανδημίας έχουν μειώσει τη ζήτηση των καυσίμων, με αποτέλεσμα να κατακρημνιστεί η τιμή του πετρελαίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε τη Σαουδική Αραβία με δασμούς στο πετρέλαιο και άλλα μέτρα αν δεν διόρθωνε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς, επειδή οι χαμηλές τιμές επιβαρύνουν σημαντικά την αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία.Η υπογραφή της συμφωνίας καθυστερούσε επειδή το Μεξικό δίσταζε να προχωρήσει στην περικοπή της παραγωγής που του ζητήθηκε.
Την Παρασκευή, ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι ο Τραμπ προσφέρθηκε να κάνουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερη μείωση εκ μέρους του, μια ασυνήθιστη πρόταση για τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ο οποίος συχνά καταφέρεται εναντίον του ΟΠΕΚ.
Ο ίδιος ο Τραμπ είπε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Μεξικό αναλαμβάνοντας «ένα μέρος της διαφοράς» και θα αποζημιωθεί αργότερα, όμως δεν διευκρίνισε το πώς θα γίνει αυτό.
Η παγκόσμια ζήτηση εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, αφού πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας.