Της Σοφίας Γεροβασίλη*
Η υπερχοληστεριναιμια είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Την συναντάμε σε 2 είδη, την LDL που είναι ή ‘’κακή’’ χοληστερόλη καθώς η αύξησή της μπορεί να προκαλέσει αθηρωμάτωση και την HDL που είναι ή ‘’καλή’’ χοληστερόλη ,καθώς βοηθά την απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης από τις αρτηρίες.
Διατροφικά Tips για την μείωση της χοληστερόλης:
Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, όπως φρούτων και λαχανικών, προϊόντα ολικής άλεσης και όσπρια. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης από τον οργανισμό.
Μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών. Είναι αυτά που ευθύνονται για την αύξηση της LDL και βρίσκονται στα κόκκινα κρέατα , στο βούτυρο και στα γαλακτοκομικά . Αντίθετα προτιμάμε την κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.
Μείωση της πρόσληψης ΤΡΑΝΣ λιπαρών. Ευθύνονται για την αύξηση της LDL και βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Προσοχή: τα συναντάμε στις διατροφικές ετικέτες με τον όρο υδρογονωμένα λιπαρά!!
Ενδεικτικό διαιτολόγιο για μείωση της χοληστερίνης
ΠΡΩΙΝΟ:
1 κούπα γάλα ελαφρύ με δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη και 1 φρούτο.
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ:
1 φρούτο με μια χούφτα ξηρούς καρπούς .
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
1 ψάρι ψητό(σολομό, σαρδέλα..) με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί
1 μερίδα όσπρια με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί
1 μερίδα φασολάκια ή αρακά ,1 σαλάτα,1 φέτα ψωμί και τυρί χαμηλό σε λιπαρά
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:
Φρυγανιές πλούσιες σε φυτικές ίνες με αμυγδαλοβούτυρο και 1 φρούτο.
ΒΡΑΔΙΝΟ:
1 σαλάτα με τόνο και 1 φέτα ψωμί
Μακαρόνια ολικής άλεσης με λαχανικά και τυρί χαμηλών λιπαρών
1 σαλάτα με όσπρια και 1 φέτα ψωμί
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Στο διαιτολόγιο δίνονται επιλογές φαγητών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη φύλο, ηλικία,
σωματομετρικές μετρήσεις, BMI, ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες(αλλεργίες.vegan κ.α)
καθώς και συνυπάρχουσες παθήσεις.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΟΦΙΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
2421033688 – 6974007972
Κ.ΚΑΡΤΑΛΗ 97 , ΒΟΛΟΣ