Κίνητρο για την μετατροπή των αυτοαπασχολούμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς εργαζόμενους δίνεται στις επιχειρήσεις μέσω της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών καταρχήν για διάστημα δώδεκα (12) μηνών.
Απαραίτητη προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην οποία μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί 22.000 εργαζόμενοι που ωφελούνται από τον επιμερισμό των εισφορών έναντι 100.000 που εκτιμάται ότι εργάζονται με μπλοκάκι σε έως δύο εργοδότες. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας το πρόγραμμα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο εργασίας θα ωφεληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα εμφανίζονται, ψευδώς, ως αυτοαπασχολούμενοι.
Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των Δώρων και του Επιδόματος Αδείας. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350€ το μήνα.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει κατ’ αρχήν 40.000 εργαζόμενους, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δύο «εργοδότες».
Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος.
Το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης.
Η διαγνωστική μελέτη για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα που συνέταξε η ΔΟΕ τον Ιούλιο του 2016, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους κοινωνικούς εταίρους, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην αγορά εργασίας είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μεταμφίεσης είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ότι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κλπ.
Το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν κύκλοι ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επικεντρωμένοι στο φαινόμενο αυτό.
Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε επίσης πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης 60.000 εγκλωβισμένων εργαζόμενων που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι η βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Εκτός από την οικονομική ενίσχυση οι « εγκλωβισμένοι» της αγοράς εργασίας θα επανεκπαιδευτούν με στόχο την αναζήτηση εργασίας (Κόστος προγράμματος 100 εκ. ευρώ).
Σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι έως το τέλος του έτους οι δικαιούχοι των Κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης θα ανέλθουν σε 700.000 ενώ θα δημιουργηθούν 1800 νέοι παιδικοί σταθμό που θα φιλοξενήσουν επιπλέον 60.000 παιδιά.