ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ταμείο Μικροπιστώσεων: Ένα νέο εργαλείο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις

Ταμείο Μικροπιστώσεων: Ένα νέο εργαλείο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις

Δώρα Μιχαήλ

Σε ενίσχυση της ρευστότητας ΜμΕ ή πολύ μικρών επιχειρήσεων και σε στήριξή τους σε επενδυτικά σχέδια μικρής κλίμακας στοχεύει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που είναι στα σκαριά κι αφορά το θεσμό του Ταμείου Μικροπιστώσεων. Με δεδομένο ότι αυτής της κλίμακας επιχειρήσεις, δεν έχουν πρόσβαση στο πιστωτικό σύστημα, αλλά μόνο σε εναλλακτικές χρηματοδοτικές πηγές, που ωστόσο, σπανίζουν στη χώρα, συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν βήματα μπροστά και να αναπτυχθούν. Πολλές μάλιστα από αυτές είναι νεοφυείς και έχουν καινοτόμες ιδέες να υλοποιήσουν. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Οικονομίας, πάνω από 100.000 υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και γύρω στις 50.000 νέες επιχειρήσεις

Έτσι το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό δανειοδότησης που θα προσφέρει κεφάλαια μέχρι 25.000 ευρώ.

«Η ανάπτυξη του θεσμού των μικροπιστώσεων είναι ένα επιτυχημένο χρηματοδοτικό εργαλείο και απευθύνεται κυρίως σε νέους επιχειρηματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις, άνεργους, κοινωνικές επιχειρήσεις και κόσμο που βρίσκεται παραδοσιακά έξω από την τραπεζική χρηματοδότηση, δίνοντας την ευκαιρία να ιδρύσουν ή να επεκτείνουν μια μικρή επιχείρηση» αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης αναφέρει σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα και τονίζει ότι ο θεσμός των μικροπιστώσεων εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες χώρες της Ε.Ε..

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, εκτός από τις τράπεζες , που θα προβλέπεται να χορηγούν τέτοιας μορφής χρηματοδοτήσεις, το νομοσχέδιο ανοίγει και τη δυνατότητα σε ένα νέο κλάδο, μη τραπεζικών ιδρυμάτων να παρέχουν μικροπιστώσεις, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ως ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο για τους φορείς προβλέπεται το 1 εκατομμύριο ευρώ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

«Aναζητούμε τη χρυσή τομή για το ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο καθώς ο στόχος είναι να δημιουργήσει ένα νέο εξωτραπεζικό κλάδο που θα επιτελέσει ένα κρίσιμο έργο αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να καλύπτει ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων για να είναι αξιόπιστος παράγοντας μέσα στο νέο σύστημα. Στη διάρκεια της διαβούλευσης θα καταλήξουμε στις ακριβείς προβλέψεις του νόμου» δηλώνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο υφυπουργός.

Εποπτεύουσα αρχή των ιδρυμάτων για τις μικροπιστώσεις θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας ενώ ως τέτοια θα μπορούν να λειτουργούν Μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνεταιρισμοί αλλά και μικτά σχήματα μαζί με τραπεζικά ιδρύματα ενώ θα έχουν την υποχρέωση να πιστοποιηθούν μετά την έναρξη της λειτουργίας τους.

«Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους και εφόσον ολοκληρωθεί το στάδιο της διαβούλευσης, η νέα παρέμβαση που θα προβλέπει το νομοσχέδιο, να προωθηθεί στη Βουλή και θα καλύψει ένα κενό με μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία» σημειώνει ο κ. Γιαννακίδης.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις