Την ώρα που ιστορικές βιομηχανίες αποφασίζουν για λόγους κόστους δανεισμού αλλά και μικρότερης φορολογίας των υψηλόβαθμων στελεχών τους να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, ο όμιλος Μυτιληναίου αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο επενδυτή της ελληνικής βιομηχανίας. Η πρόσφατη εξαγορά έναντι 20 εκατ. Ευρώ της εταιρίας δευτερόχυτου αλουμινίου ΕΠΑΛΜΕ έρχεται να επιβεβαιώσει τη φιλοσοφία του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου της χώρας: αύξηση παραγωγής, περαιτέρω καθετοποίηση, ενίσχυση της κερδοφορίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ελληνικός στην καρδιά αλλά σε μέγεθος πολυεθνικός όμιλος
Είναι η φράση που χρησιμοποίησε στην φετινή ετήσια συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος του δ.σ Ευάγγελος Μυτιληναίος θέλοντας να περιγράψει την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του ελληνικού ομίλου που έχει αναδειχθεί σ έναν από τους κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες στο χώρο των μετάλλων, της ενέργειας και των ολοκληρωμένων έργων και υποδομών μέσω της Μέτκα.
Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί από την αρχή της χρονιάς σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης έχουν αναδείξει τον όμιο Μυτιληναίου ως τη πρώτη ελληνική επιχείριση που διοικείται στα πρότυπα των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος ως «ελληνικές εταιρείες έχουμε μια αμφισβήτηση από τις παγκόσμιες αγορές και επομένως οφείλουμε όχι απλά να συμμορφωνόμαστε αλλά και να είμαστε καλύτεροι από τα διεθνή στάνταρ καθώς υπάρχει καχυποψία» Με βάση τις νέες αρχές, η εταιρική διοίκηση ασκείται πλέον από εκτελεστική επιτροπή της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Μυτιληναίος, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε νέα διεύθυνση εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και διεύθυνση συμμόρφωσης, με τη Μυτιληναίος να είναι η πρώτη μη τραπεζική εισηγμένη που δημιουργεί τέτοιες διευθύνσεις.
Τι σημαίνει η εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ
Η εξαγορά προσθέτει στον όμιλο Μυτιληναίου την πρώτη μονάδα ανακύκλωσης σκραπ αλουμινίου συμπληρώνοντας την καθετοποίηση στο κλάδο αλουμινίου αφού διαθέτει και τις μονάδες παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου και τα ορυχεία βωξίτη. Ο κλάδος της ανακύκλωσης αλουμινίου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του πιό ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής, αφού απαιτεί πολύ λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονα είναι λιγότερο επιβαρυντικός για το περιβάλλον. Με την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ το 25% της παραγωγής αλουμινίου της Μυτιληναίος θα προέρχεται από επαναχύτευση σκραπ προσφέροντας νέα ισχύ του ομίλου στο κλάδο αλουμινίου.
Η μεγαλύτερη επένδυση από Ελληνική εταιρία στα χρόνια της 9ετούς ύφεσης
Το 2021 αναμένεται να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της η μονάδα συνδυασμένου κύκλου θα έχει ονομαστική ισχύ 665 MW (650 MW καθαρή ισχύ προς το σύστημα). Θα εγκατασταθεί στο ενεργειακό κέντρο της Μυτιληναίος, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Η σχεδιαζόμενη επένδυση θα ανέλθει στα 300 εκατ. Ευρώ και αποτελεί την μεγαλύττερη επένδυση που θα έγινε στα χρόνια της πιό βαθιάς κρίσης που γνώρισε μεταπολεμικά η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις στελεχών της Μυτιληναίος η νέα επένδυση, θα αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ώστε η θερμική του απόδοση να υπερβαίνει το 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.Έτσι, χάρη στην εξαιρετικά υψηλή απόδοσή του, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου υψηλών καταναλώσεων, προβλέπεται να αποτελέσει σταθμό βάσης για το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής. Μετά την έγκριση της άδειας παραγωγής, η διάρκεια ισχύος της οποίας ανέρχεται σε 35 χρόνια, το επόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση των περιβαλλοντικών μελετών. Οι μελέτες εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν σε 10-12 μήνες, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 χρόνια.
4 επενδύσεις του ομίλου σε σταθμούς με καύσιμο το φυσικό αέριο
Η επένδυση στον Αγηγιο Νικόλαο Βοιωτίας αποτελεί την τέταρτη επένδυση της εταιρείας σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο. Επομένως, η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει έμπρακτα την πεποίθηση της εταιρείας πως, με την ολοένα μεγαλύτερη άνοδο των δικαιωμάτων ρύπων και τη συνακόλουθη αύξηση του λειτουργικού κόστους των μονάδων ορυκτών καυσίμων, το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το «καύσιμο γέφυρα» προς την πλήρη απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, την εποχή δηλαδή όπου τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα ωριμάσουν εμπορικά και τεχνολογικά, ώστε να αντισταθμίσουν το μειονέκτημα της στοχαστικότητας (μη ελεγχόμενης παραγωγής) που αντιμετωπίζουν οι ανανεώσιμες πηγές.
Η νέα επένδυση έρχεται να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο που διαθέτει ήδη η Μυτιληναίος σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, η συνολικής ισχύος των οποίων ανέρχεται σε 1,2 GW. Από αυτό το χαρτοφυλάκιο, τα δύο εργοστάσια βρίσκονται επίσης στον Αγ. Νικόλαο – μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) ισχύος 44,48 MW και ένας σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ) ισχύος 334 MW. Το τρίτο εργοστάσιο, μία μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) ισχύος 436,6 MW, βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και ανήκει στην Κόρινθος Power, θυγατρική της Μυτιληναίος και της Motor Oil.
Αύριο Τρίτη 30 Οκτωρίου και πρίν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοινώνει τα αποτελέσματα 9μηνου(Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018) της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.