Μόλις μία στις 7 εισηγμένες εταιρείες κατάφερε για το 2017 να περάσει με επιτυχία το «τεστ» της ICAP ώστε να συμπεριληφθεί μεταξύ των κορυφαίων ελληνικών εταιρειών οι οποίες διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους τη χρονιά εκείνη, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Ειδικότερα, η ICAP μέσα από ένα σύνολο 15.000 επιχειρήσεων που εξετάστηκαν για το 2017, διαπίστωσε ότι μόνο 70 εταιρείες και όμιλοι μπόρεσαν να διακριθούν ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα και αντικειμενικά, στα εξής κριτήρια:
Να συμπεριλαμβάνονται στις 500 πιο κερδοφόρες Εταιρείες ή στους 200 πιο κερδοφόρους Ομίλους για το 2017.
Να συγκαταλέγονται στις 500 Εταιρείες ή 150 Ομίλους με το μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού έχοντας αυξήσει το προσωπικό τους από το 2016 στο 2017.
Να βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις του Κλάδου τους με βάση τον Κύκλο Εργασιών.
Να έχουν υψηλό ICAP Credit Score (Διαβάθμιση Πιστοληπτικής Ικανότητας).
Τα εν λόγω κριτήρια κατάφεραν να τα πετύχουν μόνο 29 εισηγμένες. Θα έλεγε κανείς βέβαια ότι εάν σε ένα σύνολο 15.000 εταιρειών διακρίνονται μόνο 70, τότε το γεγονός ότι το 40% των κορυφαίων είναι εισηγμένο, αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός. Όμως βλέποντας την όλη αυτή εικόνα αντίστροφα, θα μπορούσε επίσης κάποιος να υποστηρίξει ότι λογικά θα έπρεπε να είναι εισηγμένο ένα μεγαλύτερο ποσοστό εταιρειών ή έστω από τις περίπου 200 εισηγμένες θα έπρεπε να βρίσκονται περισσότερες μεταξύ των διακριθέντων. Κάτι που δεν ισχύει και αποδεικνύει ότι η αναπτυξιακή πορεία των περισσότερων ελληνικών εταιρειών είναι ξεκομμένη από τη χρηματιστηριακή αγορά, πιθανότατα λόγω της κρίσης και της απαξίωσης των μετοχικών τίτλων.
Διαπιστώνεται επίσης ότι μεταξύ των 29 βρίσκεται η ατμομηχανή του ΧΑ, και συγκεκριμένα τα διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motoroil, η Ελινόλι, ο ΟΠΑΠ, το Πλαίσιο, Μυτιληναίος, Aegean, Autohellas, Καρέλιας, Σαράντης , Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, ΕλβαλΧαλκορ, Jumbo, Ιντρακομ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελτον, Κυριακίδης, Λούλης, Κρι κρι, ΕΥΑΘ, Καράτζης, Flexopack, Μιωικές, ΟΛΘ Λάμψα, Ελτρακ σε ένα σημαντικό βαθμό δηλαδή το «παραδοσιακό» δυναμικό του ΧΑ ( η ICAP έχει συμπεριλάβει και τη Lamda Development η οποία όμως είχε ζημιές τη διετία 2016 και 2017).
Επίσης, ενθαρρυντικό είναι ότι συμπεριλαμβάνονται και οι «νεοφώτιστοι» του ΧΑ οι οποίοι έχουν εκδώσει εταιρικά ομόλογα ήτοι Sunlight και B&F.
Από τα παραπάνω λοιπόν διαπιστώνεται ότι αφενός το ΧΑ στερείται σημαντικού επιχειρηματικού δυναμικού το οποίο θα μπορούσε να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε μια περίοδο που η χώρα «λέγεται» ότι επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης, αφετέρου ότι μιλάμε για την απόλυτη συντήρηση εισηγμένων δύο ταχυτήτων. Μάλιστα, η πρώτη ταχύτητα καταμετρά ελάχιστες εταιρείες, ενώ η πλειονότητα των εισηγμένων ανήκει στη δεύτερη. Μια δεύτερη ομάδα με ευμετάβλητα μεγέθη και με πολλές εταιρείες να κινούνται ασθμαίνοντας.
Πάντως, οι εταιρείες που πέρασαν το τεστ της ICAP αποτελούν την ατμομηχανή του ΧΑ. Αυτό αποδεικνύεται και από τα συνολικά τους μεγέθη τα οποία δείχνουν ότι οι 29 εταιρείες πέτυχαν συνολικό τζίρο στα περίπου 30 δις. ευρώ το 2017 (σχεδόν το 50% του συνόλου των εισηγμένων σε εταιρικό επίπεδο) από 25,5 δις. ευρώ το 2016, λειτουργικά κέρδη EBITDA αυξημένα κατά 13% στα περίπου 2,8 δις. ευρώ και καθαρή κερδοφορία αυξημένη επίσης κατά περίπου 12% στα 1,8 δις. ευρώ. Το δε σημαντικότερο είναι ότι μέσα σε μία χρονιά κατάφεραν να αυξήσουν κατά 2500 τις θέσεις εργασίας.
Από την άλλη μεριά μεταξύ των 70 εταιρειών που έχουν αποχωρήσει από το ΧΑ περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως η Kleemann και η Παπαστράτος, αλλά και ελληνικές εταιρίες που ενώ αποτελούν δυνατά brandname παραδοσιακά, έχουν «γυρίσει την πλάτη» στο ΧΑ όπως η Παπαδόπουλος (μπισκότα), τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος), Βιοϊατρική, Σόγια Ελλάς, Κάραβελ, Βίκος, Χήτος, Φαρματέν, Μασούτης, Μέγα, Παυλίδης Μάρμαρα κ.α.