ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Black Friday 2019: Πότε πέφτει φέτος η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων

Black Friday 2019: Πότε πέφτει φέτος η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων

Newsroom

Απαντες περιμένουν την Black Friday, την ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων που δημιουργούν πανικό και ουρές στο καταναλωτικό κοινό έξω από μεγάλα πολυκαταστήματα και μαγαζιά. Ημέρα στην οποία καταγράφονται μεγάλοι τζίροι στα μεγάλα καταστήματα, με τους πολίτες να εκμεταλλεύονται τις υψηλές εκπτώσεις. Ενα έθιμο που τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη απήχηση και στην ελληνική πραγματικότητα.

Ως Black Friday (ή «Μαύρη Παρασκευή») ορίζεται συνήθως η 4η Παρασκευή του Νοεμβρίου. Αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών (28/11). Ετσι, φέτος η εν λόγω ημέρα θα είναι στις 29 Νοεμβρίου 2019. Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορέσουν να βρουν προϊόντα όλων των κατηγοριών σε χαμηλότερες τιμές, έως και με έκπτωση 80%. Υπενθυμίζεται δε πως μετά την Black Friday 2019 ακολουθεί και η Cyber Monday 2019.

H Black Friday είναι ένα αμερικανικό καταναλωτικό έθιμο, οι ρίζες του οποίου πιθανώς ανάγονται στον 19ο αιώνα και το οποίο έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και εδώ και τέσσερα χρόνια έρχεται και στην Ελλάδα.

Τι ξόδεψαν οι Ελληνες πέρυσι στην Black Friday
Πάντως κάθε χρόνο πολλά καταστήματα συνηθίζουν να ξεκινούν τις προσφορές αρκετές ημέρες νωρίτερα, οπότε από τις 22-23 Νοεμβρίου αναμένονται οι πρώτες σημαντικές εκπτώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Black-Friday.Global, οι Έλληνες ξόδεψαν 206 ευρώ κατά μέσο όρο την Black Friday του 2018, ενώ σε σχέση με μία κανονική Παρασκευή ο τζίρος ήταν αυξημένος κατά 1.600%.

Αμέσως μετά την Black Friday, ακολουθεί η Cyber Monday. Και φέτος η Cyber Monday 2019 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Η ιστορία της Black Friday
Η Black Friday εκτός από μία μεγάλη γιορτή προσφορών, σηματοδοτεί την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Πρόκειται για την επόμενη ημέρα μετά την επίσημη γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ με αναφορές να δείχνουν πως το έθιμο αυτό έχει ξεκινήσει σχεδόν 100 χρόνια πριν.

Ο όρος Black Friday έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετούς λόγους κατά το παρελθόν με τον επικρατέστερο από αυτούς να έχει να κάνει με τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπου και ανθούσαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ουσιαστικά χρησιμοποιούσαν κόκκινο στυλό όταν σημείωναν στα βιβλία τους τα ελλείμματα και μαύρο όταν είχαν πλεόνασμα. Ως εκ τούτου και λόγω του ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας, όλοι χρησιμοποιούσαν το μαύρο στυλό λόγω του αυξημένου τζίρου, η συγκεκριμένη Παρασκευή πήρε αυτό το όνομα.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας το 1961 ενώ η πρώτη επίσημη αναφορά έγινε από τους New York Times το 1975. Αξιοσημείωτο βέβαια ότι ακόμη και 10 χρόνια έπειτα υπήρχαν αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ που δεν γνώριζαν τι ακριβώς είναι η Μαύρη Παρασκευή. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και η τεράστια αυτή μέρα εκπτώσεων, έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις