Η Ομάδα του ARDUStech αποτελείται από τον Βασίλη Σιόρο, Food Technologist με εμπειρία για πάνω από 10 χρόνια στην βιομηχανία τροφίμων και τον Άκη Καπέτα, Civil Engineer, με πτυχίο Master Degree και πιστοποιημένο ως “European Energy Manager” από το Greek AHK. Οι δυο τους μίλησαν στο epixeiro.gr για την εταιρεία τους, την ARDUStech.
Όταν ο FDA (Foods Drugs Admin of USA) έβγαλε νόμο που απαγορεύει μετά το τέλος του 2019 την χρήση των trans λιπαρών, με αποτέλεσμα όλες οι βιομηχανίες τροφίμων και όχι μόνο, να αναγκαστούν να αντικαταστήσουν ή να τα αφαιρέσουν από τις συνταγές τους, ο Βασίλης με τον Άκη σκέφτηκαν ότι είναι πολύ καλό το timing για να δημιουργήσουν ελαιόλαδο σε στερεά μορφή προσφέροντας έτσι μία λύση σε αυτό το πρόβλημα. Δημιουργώντας δηλαδή ένα υγιεινό και premium συστατικό για τη φόρμουλά τους.
Η ARDUStech είναι μια Β2Β εταιρεία που παράγει μικροενθυλακωμένο ελαιόλαδο μέσω της τεχνικής του spray drying (θέρμανση δια ψεκασμού). Παράγει δηλαδή ελαιόλαδο σε στερεή μορφή (πούδρα) χωρίς να αλλάξει ούτε τη χημική σύσταση του ελαιολάδου αλλά ούτε και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Απευθύνεται στις βιομηχανίες τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών. Σκοπός της εταιρείας είναι να αναπτύξει μια σειρά καινοτόμων συστατικών τροφίμων, φαρμάκων και καλλιντικών, τα οποία θα προέρχονται από την πλούσια ελληνική αγροτική κληρονομιά.
Ποιο είναι το όραμά σας και τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Το όραμα μας είναι η δημιουργία νέων σειρών premium προϊόντων, μεγαλύτερης διατροφικής αξίας, συμβάλλοντας σε έναν υγειηνότερο τρόπο ζωής ενώ επιτυχία για εμάς είναι να καθιερωθούμε στην αγορά των ξηρών μειγμάτων (dry mixes) και να ανοίξουμε ένα καινούργιο κανάλι διανομής στην αγορά του ελαιολάδου. Για την ώρα είμαστε μια μικρή ομάδα. Θέτουμε μικρούς στόχους κάθε φορά. Έτσι σε περίπτωση αποτυχίας η απογοήτευση είναι μικρή, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, η χαρά μεγάλη.
Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;
Συνήθως ο κόσμος πιστεύει ότι μια εταιρεία start-up δε βάζει μεγάλο αρχικό κεφάλαιο, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι λάθος. Πολλοί άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας, παραιτούνται από τις δουλειές τους, όπως και εμείς, για να κάνουν μια νέα αρχή και έχουν αφιερώσει αμέτρητες εργατώρες για να καταφέρουν να στήσουν την επιχείρησή τους ή να την πάνε ένα βήμα πάρα πέρα. Η ανεύρεση επενδυτή δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Είναι κάτι που έρχεται στην πορεία. Επίσης υπάρχουν αρκετά προγράμματα incubators, accelerators, όπως είναι το egg που στηρίζουν έμπρακτα την επιχειρηματικότητα με κεφάλαια και υποδομές.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;
Η συμβουλή μας είναι το κουράγιο, η υπομονή και η επιμονή, γιατί οι start-up συνήθως αργούν να καρποφορήσουν ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η διαδραστικότητα.