Της Αφροδίτης Κράβαρη
Γνώρισα το Στράτο τυχαία πριν 3 χρόνια σε κάποιο διάδρομο του Seitanidis Home.
Μου μίλησε, με ξενάγησε στο χώρο, με κέρασε καφέ στο εστιατόριο «Στρατής» στον 1ο όροφο του Seitanidis Home & έκτοτε μετά από 3 χρόνια φιλίας, τον έχω απέναντί μου, πίνουμε καφέ & επιτέλους τον έπεισα για αυτήν τη συνέντευξη…γιατί εγώ μπορεί να είμαι social geek, αλλά εκείνος είναι μετρημένος, μετριόφρων και δε μιλάει αν δεν έχει κάτι να πει.
Ήθελα να δείξω στον κόσμο ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν τη μεγάλη ελληνική επιχειρηματική επιτυχία.
Ήθελα να ακούσει ο κόσμος πώς βλέπει τα πράγματα, τι σκέφτεται, τι τον προβληματίζει.
Από πού ξεκίνησε & τι σχέδια έχει για το μέλλον.
Ο Στράτος είναι το παιδί της διπλανής πόρτας.
Άμεσος, φιλικός, εξυπηρετικός και δουλευταράς. Με τον πατέρα του γυρνούσαν όλη την Ελλάδα και έκαναν εκθέσεις ζωγραφικής σε πλατείες. Το εμπόριο κυλούσε στις φλέβες του από πολύ μικρός και η ενασχόληση με αυτό ήρθε πολύ νωρίς. Αν τον ρωτήσεις, θα σου πει με απόλυτη ειλικρίνεια πως έφυγε από την Κόρινθο χωρίς δραχμή στην τσέπη και όνειρό του ήταν να δημιουργήσει κάτι τόσο μεγάλο ώστε να μπορούσε να στεγάσει πολλές βιομηχανίες και εργοστάσια.
Καθόλου κοινότυπο για το όνειρο ενός παιδιού, έτσι δεν είναι;
Κι επειδή ξέρω πόσο ευαισθητοποιημένος είναι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα & την επιχειρηματικότητα, ξεκίνησα την κουβέντα μας με μια ερώτηση-κλειδί.
Ταξιδεύεις πολύ. Βλέπεις τι γίνεται στο εξωτερικό. Αφουγκράζεσαι τον κόσμο. Πώς θεωρείς πως η χώρα μας μπορεί να βγει από την κρίση;
Όπως γνωρίζεις είμαι συνέχεια σε ένα αεροπλάνο. Έχω δει από κοντά πολλά εργοστάσια και τον τρόπο που κάθε χώρα αξιοποιεί το επιχειρείν. Η χώρα μας πρέπει να στραφεί στους νέους και να τους δώσει το κίνητρο ώστε να ξεκινήσει ξανά στην Ελλάδα η βιοτεχνία- κάτι που έχει εκλείψει μετά τη Μεταπολίτευση. Είμαι κατά του να στρέφονται οι νέοι μόνο στον τουρισμό, την εστίαση ή στα χωράφια. Πρέπει να βρουν καινοτόμα προϊόντα να κατασκευάζουν, να τα εξάγουν στο εξωτερικό κι έτσι να φέρνουν συνάλλαγμα και νέο χρήμα πίσω, κάτι που λείπει τώρα από τη χώρα. Έχουμε ένα τεράστιο πλούτο κι αντί να εξάγουμε, εισάγουμε διαρκώς.
Πες μου πώς πάει η δουλειά. Ανταποκρίνεται ο κόσμος;
Τα προβλήματα με τη δουλειά είναι δύο: α) οι νέοι δεν παντρεύονται εύκολα, άρα δεν ανοίγουν νέα σπιτικά & β) λόγω της μεγάλης φορολογίας δεν υπάρχει οικοδομή, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν πληγεί πάνω από 500 επαγγέλματα. Παρόλα αυτά, ο κόσμος από το υστέρημά του στηρίζει την επιχείρηση και ταυτόχρονα στηρίζει 50 εργαζόμενους και γύρω στους 300 Έλληνες προμηθευτές. Άρα καταλαβαίνεις πως μόνο με σωστή διαχείριση μπορούμε να στεκόμαστε όρθιοι απέναντι σε κολοσσούς ανταγωνιστές, όπως το ΙΚΕΑ, το Praktiker ή το Leroy Merlin.
Όσα πτυχία και αν έχεις, αν δεν υπάρχει σκληρή δουλειά, δεν πετυχαίνεις.
Το Seitanidis Home είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρία. Πες μου πότε αποφάσισες να κάνεις το μεγάλο βήμα και πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν.
Πίσω από αυτό που βλέπεις δεν υπήρχε ούτε απόθεμα, ούτε λεφτά στην άκρη, ούτε οι πλάτες κανενός. Βήμα-βήμα, με θέληση, πείσμα και πολλή δουλειά ξεκίνησε η ιδέα το 2014 χωρίς δανεισμό. Αυτή τη στιγμή το Seitanidis Home δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Λευκωσία και την Κωνσταντινούπολη.
Σοβαρά τώρα, δεν πήρες δάνειο;
Όχι. Έγινε χωρίς δανεισμό και μέσα από τη δουλειά όλο αυτό αποδεικνύει πως μέσα στην κρίση η προσπάθεια πέτυχε. Αυτή τη στιγμή αριθμούμε πάνω από 30.000 είδη στο εμπορικό κομμάτι και τα περισσότερα είναι ελληνικής κατασκευής. Όσα πτυχία και αν έχεις, αν δεν υπάρχει σκληρή δουλειά, δεν πετυχαίνεις. Το πτυχίο δεν είναι πανάκεια για επιτυχία…και ειδικά στο εμπόριο δεν υπάρχουν δεδομένα. Το τοπίο είναι ευμετάβλητο και αλλάζει καθημερινά. Πρέπει να αφουγκραζόμαστε την εποχή και να εξελίσσουμε αυτό που έχουμε.
Οκ. Και τώρα τι; Αφού σε ξέρω. Σίγουρα θα ετοιμάζεις και κάτι νέο.
Ναι, ετοιμάζω. Ξεκινώ μια νέα αλυσίδα σε κεντρικά σημεία της Ελλάδας με αφετηρία το Κεφαλάρι.
Που θα έχει σχέση με τι;
Με έξυπνες ιδέες σπιτιού & gadgets σε πολύ οικονομικές τιμές. Η κρίση έχει επηρεάσει τις μετακινήσεις γενικότερα και διαπιστώνεις κι εσύ πως έχουν ξαναζωντανέψει οι πλατείες και οι γειτονιές κάθε περιοχής. Από αυτό ξεκίνησε η ιδέα. Να πάμε εμείς στη γειτονιά του πελάτη. Η επωνυμία θα είναι ZEYS Factory και θα περιλαμβάνει από είδη σπιτιού, γραφείου μέχρι παιχνίδια και αξεσουάρ κινητών.
ι σου έχει μείνει από τα ταξίδια που κάνεις; Τι σε εντυπωσιάζει στο εξωτερικό;
Αυτό που με εντυπωσιάζει, θαυμάζω και ζηλεύω ταυτόχρονα είναι το γεγονός ότι το κράτος στηρίζει τις εταιρίες. Έχω εντυπωσιαστεί από την Κωνσταντινούπολη, τη Φρανκφούρτη και την Κύπρο που ιδρύεις εταιρία μέσα σε μια μέρα. Αυτή ακριβώς είναι η πληγή της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Το κράτος βάζει τρικλοποδιές.
Πώς ξεκινά η μέρα σου; Τι ώρα ξυπνάς;
Ξυπνάω πολύ νωρίς, πριν τις 7. Μέχρι τις 9 πίνω καφέ και αυτές οι πρωινές ώρες είναι συνήθως οι πιο παραγωγικές γιατί σκέφτομαι όλα τα δημιουργικά πράγματα που έχω στο μυαλό μου να κάνω.
Είσαι ένας επιχειρηματίας που δουλεύει non-stop και δεν αφήνεις τα πράγματα στη μοίρα τους. Με τι χαλαρώνεις όμως;
Μου αρέσει το καλό φαγητό. Από τα ταξίδια μου μπορώ να πω πλέον με σιγουριά πως η Ελλάδα έχει το καλύτερο φαγητό στον κόσμο καθώς διαθέτει τις καλύτερες πρώτες ύλες και μια τεράστια κληρονομιά συνταγών από τους προγόνους μας. Επομένως χαλαρώνω με ένα καλό φαγητό κι ένα ποτήρι καλό κρασί.
Ξέρεις πως μου αρέσουν και οι παραστάσεις. Πηγαίνω συχνά στην Επίδαυρο & αγαπώ τις ποιοτικές και αξιόλογες παραστάσεις.
Τι σε ενοχλεί στην καθημερινότητά σου; Πες μου τι είναι αυτό που σε εξοργίζει για να κλείσουμε.
Είμαι εξοργισμένος με το γεγονός ότι η χώρα είναι τόσο βρώμικη όσο ποτέ άλλοτε. Βλέπεις παντού σκουπίδια, παρατημένα κτήρια και φυσικά τη μάστιγα της εποχής… βανδαλισμοί & graffiti κτηρίων. Κι όταν ταξιδεύεις φαίνεται αισθητά η διαφορά των ευρωπαϊκών χωρών στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής.