ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τρεις δικοί μας παραγωγοί αποκαλύπτουν τις ιστορίες τους…

Τρεις δικοί μας παραγωγοί αποκαλύπτουν τις ιστορίες τους…

Ελισάβετ Τσάπου

Λένε πως κάθε τι καλό αξίζει να το μοιράζεσαι, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για νέα που αφορούν σε προϊόντα τα οποία βάζουμε κάθε μέρα στο τραπέζι μας και σε ιστορίες που αποδεικνύουν πως όταν κάποιος αγαπάει αυτό που κάνει, τότε το αποτέλεσμα έχει τη γεύση.

Όλοι μας θέλουμε να γνωρίζουμε από πού προέρχονται και πώς παράγονται τα τρόφιμα που καθημερινά καταναλώνουμε. Κυρίως, όμως, επιθυμούμε να ξέρουμε ότι τρώμε αγνά, ελληνικά, υψηλής ποιότητας προϊόντα. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι αισθανθήκαμε ιδιαίτερη χαρά όταν μάθαμε τις ιστορίες τριών Ελλήνων παραγωγών οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που ήξεραν ότι θα αντιμετώπιζαν, δεν δίστασαν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και τη γαλακτοπαραγωγή… και τα κατάφεραν.

Τι ακριβώς πέτυχαν και γιατί οι ιστορίες τους κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου; Μα φυσικά να δουν τα προϊόντα τους να ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο. Ο λόγος για τον Άγγελο Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Δεκόλη και τη Μυρτώ Λύκα, τρεις Έλληνες παραγωγούς οι οποίοι μπήκαν κάτω από το «μικροσκόπιό» μας.

Η νέα γενιά της κτηνοτροφίας

Ο Άγγελος Παπαδόπουλος είναι μόλις 28 ετών. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα άτομα της ηλικίας του, εκείνος δεν θέλησε να εγκαταλείψει την επαρχία για να ζήσει και να δουλέψει σε μία μεγαλούπολη της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Αντιθέτως, έμεινε στον τόπο του -ένα χωριό των Ιωαννίνων- για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ποιο ήταν αυτό; Να δημιουργήσει τη δική του σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα.

Δεν ήθελε, όπως ο ίδιος λέει, να είναι κλεισμένος μέσα σε τέσσερις τοίχους. Έτσι έμεινε στο χωριό του και ξεκινώντας από το μηδέν, έφτιαξε ό,τι ονειρευόταν. Η αρχή δεν ήταν εύκολη, σύντομα όμως κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να εξελίξει τη δουλειά του. Βέβαια, όπως ο ίδιος αναφέρει, σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι άνθρωποι που πίστεψαν σε εκείνον. Γι’ αυτό το λόγο και όπως τονίζει, είναι σημαντικό να γίνονται προσπάθειες υπέρ των Ελλήνων παραγωγών και των ντόπιων προϊόντων.

Το γάλα που «ταξιδεύει» από την Ήπειρο σε όλο τον κόσμο

Για τον Γιάννη Δεκόλη, τον Πρόεδρο των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων της Ηπείρου, η κτηνοτροφία δεν είναι απλώς μια επιχείρηση, αλλά η ίδια του η ζωή. Η ασχολία της οικογένειάς του με το συγκεκριμένο επάγγελμα ξεκίνησε από τον παππού του και τώρα, ο ίδιος και τα παιδιά του συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας και μάλιστα, θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη μονάδα τους για να παράγουν όλο και καλύτερο γάλα, για τις γενιές που θα έρθουν.

Η ζωή για έναν μετακινούμενο κτηνοτρόφο σίγουρα δεν είναι εύκολη. Κάθε μέρα είναι έξω, με το κρύο, τη βροχή, τους ανέμους και τα χιόνια, ακόμα και με χαλάζι ή καύσωνα. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες του, κατάφερε να βρει τη στήριξη που χρειαζόταν, το απάγκιο του στους δύσκολους καιρούς και τώρα, βλέπει το γάλα του να ταξιδεύει σε όλες τις γωνιές του κόσμου και να κουβαλάει μαζί του τη γεύση του τόπου του και τη γεύση του καλού.

Όταν ένα προϊόν προβάλλει τις αξίες ενός τόπου

Η Μυρτώ Λύκα είναι κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς και τα τελευταία χρόνια πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας. Μέσα από τη θέση της, λοιπόν, βλέπει τη σημασία που έχει η γαλακτοβιομηχανία για την τοπική κοινωνία καθημερινά.

Η ίδια αναφέρεται συχνά στα προβλήματα που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας πάντα τη σημασία της «οικογένειάς» της, της γαλακτοβιομηχανίας που τη στήριξε στις δύσκολες στιγμές. Σήμερα, η Μυρτώ ανήκει στους κτηνοτρόφους που περήφανα λένε ότι το αγνό και ποιοτικό προϊόν που βάζουν καθημερινά οι καταναλωτές στο τραπέζι τους, φτιάχνεται με το δικό της γάλα. Και αισθάνεται όμορφα διότι ξέρει πως μέσα από τα προϊόντα της προβάλλει τις αξίες τους τόπου της.

Ναι, όπως το καλό πρέπει να μοιράζεται, έτσι πρέπει να μοιράζεται και η γεύση του. Τόσο η Μυρτώ όσο ο Άγγελος και ο Γιάννης ανήκουν στην οικογένεια των 5.500 -μικρών και μεγάλων- Ελλήνων παραγωγών της ΔΩΔΩΝΗ και προσφέρουν καθημερινά τις γνώσεις, την εμπειρία και τη δεξιοτεχνία τους, διατηρώντας τις παραδόσεις και τις αξίες της Ηπείρου ζωντανές.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις