Όλα συγκλίνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση το «κλείσιμο» θα αρχίσει να αίρεται γύρω στα μέσα Μαΐου – Το κακό σενάριο, που φτάνει μέχρι και στο εξάμηνο «lockdown» ουδείς θέλει να το σκέφτεται.
Η πρωτοφανής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία λόγω της προσπάθειας των κρατών να αποφύγουν την υγειονομική καταστροφή θα οδηγήσει σίγουρα σε μεγάλες οικονομικές απώλειες και το ερώτημα είναι πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργία της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό και για να προσεγγίσουμε το ζήτημα καταγράφουμε τα στοιχεία που προέκυψαν από επικοινωνίες με κυβερνητικούς παράγοντες στην Ελλάδα και στελέχη επενδυτικών εταιρειών του εξωτερικού που παρακολουθούν στενά τη διεθνή κατάσταση.
Ο δεύτερος άγνωστος είναι το πότε θα υπάρχει διαθέσιμο ένα εμβόλιο. Διότι αυτό θα είναι και το «σήμα» για τους ανθρώπους να αψηφήσουν το ρίσκο της μετάδοσης και να αρχίσουν να λειτουργούν και να κινούνται κανονικά. Το φάρμακο είναι λιγότερο σημαντικό από το εμβόλιο, διότι η ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι αρκετά βαριά για σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, μοιραία για κάποιους και επομένως ουδείς παίρνει αψήφιστα την πιθανότητα να νοσήσει ακόμα κι αν γνωρίζει ότι υπάρχει θεραπεία.
Η υπόθεση εργασίας στο βασικό σενάριο με το οποίο δουλεύουν οι περισσότεροι οργανισμοί και εταιρείες αναλύσεων αλλά και οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι ο ιός τελικά θα νικηθεί, αλλά η ουσιαστική πρόοδος στο μέτωπο αυτό θα αρχίσει να φαίνεται τουλάχιστον μετά από ένα εξάμηνο. Η δεύτερη υπόθεση εργασίας είναι ότι ο ιός θα υποχωρήσει το καλοκαίρι.
Επομένως εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, η αγορά θα αρχίσει να «ανοίγει» από τα μέσα έως τέλη Μαΐου και αυτό θα είναι μια σταδιακή διαδικασία. Αφενός γιατί εμβόλιο δεν θα υπάρχει αλλά και επειδή η ψυχολογική κατάσταση του κόσμου θα είναι βεβαρημένη και ο φόβος θα αιωρείται.
Το άνοιγμα θα είναι σταδιακό και θα βασίζεται στην ατομική ευθύνη του καθενός, ενώ θα ανοίξουν πρώτα οι πιο βασικές λειτουργίες της αγοράς (π.χ. τα μπαράκια θα ανοίξουν τελευταία) ενώ πιθανόν να διατηρηθούν απαγορεύσεις ή αυστηρές συστάσεις για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.
Υπολογίζεται γενικά ότι όλοι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί στα διάφορα κράτη έχουν γίνει με ορίζοντα την «οικονομική άμυνα» απέναντι σε ένα τρίμηνο απαγορεύσεων και περιορισμών. Θεωρητικά, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ένα εμβόλιο πριν τις αρχές του 2021 στην καλύτερη περίπτωση, το πλήρες άνοιγμα της αγοράς δεν θα ήταν ασφαλές πριν περάσει ένα εξάμηνο.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν το αντέχει ούτε η αγορά αλλά ούτε και τα κράτη που έχουν κινητοποιήσει τεράστιους πόρους για να περιορίσουν τη ζημιά και να αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση.