ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού λόγω κορωνοϊού – Δες αν την δικαιούσαι

Αποζημίωση ειδικού σκοπού λόγω κορωνοϊού – Δες αν την δικαιούσαι

Newsroom

Ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων θεσπίζεται, για όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων έχει απαγορευθεί η λειτουργία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.   Ο μηχανισμός στήριξης περιλαμβάνει αποζημίωση ειδικού σκοπού, ασφαλιστική κάλυψη, έκτακτα επιδόματα και επιταγές κατάρτισης.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του ιού, οι επιχειρήσεις που επιβάλλεται το μέτρο προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας υποχρεούνται να υποβάλλουν σχετική δήλωση στην «ΕΡΓΑΝΗ» και αυτόματα θα αντληθούν τα στοιχεία των εργαζομένων τους από το σύστημα.   Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.  

Ποιοι εξαιρούνται  

Από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται: όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως, όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια, όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, καθορίζονται οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται το είδος, το ύψος και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων.  

Έκτακτη εφαρμογή προγραμμάτων τηλεκατάρτισης  

Με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται η έκτακτη εφαρμογή μεθόδου τηλεκατάρτισης στα προγράμματα ανέργων ή εργαζομένων.  

Προγράμματα ανέργων ή εργαζομένων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που είτε βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας για ένταξη σε χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, είτε έχουν ήδη ενταχθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, μπορούν να υλοποιούνται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως (τηλεκατάρτιση), κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε γενικής ή ειδικής διάταξης, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.     Η τηλεκατάρτιση μπορεί να υλοποιείται με τη μορφή είτε της ασύγχρονης είτε της σύγχρονης τηλεκατάρτισης. H πιστοποίηση με την εξ αποστάσεως μέθοδο υλοποιείται, μέσω διαδικτυακού συστήματος επιτήρησης, οι προδιαγραφές του οποίου έχουν διαπιστευθεί από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις