ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Το μοναδικό Αρχοντικό Πρίγκου στη Ζαγορά μας και η ιστορία του!

Το μοναδικό Αρχοντικό Πρίγκου στη Ζαγορά μας και η ιστορία του!

Newsroom

Αρχοντικό Πρίγκου!

Στη όμορφη και γραφική μας Ζαγορά!

Αν έχεις μείνει εκεί κάνοντας τις διακοπές σου, σίγουρα θα σου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, αν όχι, στην επόμενη εξόρμηση σου να το προτιμήσεις!

Όμως αυτό το Αρχοντικό, δεν είναι απλά ένα ακόμα Αρχοντικό, δεν είναι απλά μια υπέροχη επιλογή για διαμονή λόγω όσων ανέσεων προσφέρει…είναι ένα Αρχοντικό βαθιά συνδεδεμένο με την ιστορία της Ζαγοράς.

Ειδικότερα είναι συνδεδεμένο, με τον Ιωάννη Πρίγκο (πρόγονο του ιδιοκτήτη) που ήταν από τους μεγαλύτερους Ζαγοριανούς ευεργέτες.

Γεννήθηκε στα 1725 και σε ηλικία μόλις 15 ετών έφυγε από την γενέτειρά του χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία ούτε τις βασικές γραμματικές γνώσεις να πάρει. Η διαδρομή του ήταν Αλεξάνδρεια, Βενετία, Σμύρνη, Άμστερνταμ. Στα 1776 επέστρεψε στη Ζαγορά όπου και πέθανε στα 1789.

Ανήσυχο πνεύμα, ακούραστος με μεγάλο πόθο, αντιλαμβανόμενος την αξία των γραμμάτων για το υπόδουλο έθνος ξεκινάει προσπάθεια να αυτομορφωθεί.

Με λιτή προσωπική ζωή, βαθιά θρησκευόμενος, οργανώνει και βοηθάει την Ελληνική Ορθόδοξη παροικία στο Άμστερνταμ.

Χιλιάδες αντίτυπα έργων της εποχής και πολλών σπανίων βιβλίων τυπώθηκαν στα τυπογραφεία της Ευρώπης για να δωριστούν στην γενέτειρά του.

Με δικά του χρήματα κατασκευάστηκε και το Ελληνομουσείο, γνωστό ως Σχολείο του Ρήγα Φερραίου όπου και σπούδασαν ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Ρήγας Φερραίος, ο Φίλιππος Ιωάννου. Με δωρεές του ίδιου εμπλουτίστηκε η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς από χίλιους χειρόγραφους τόμους και από σπάνια χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 10 αιώνα.

Στο τέλος της ζωής του παρέμεινε στην Ζαγορά όπου και παντρεύτηκε την ανιψιά του Πατριάρχη Καλλίνικου, Αικατερίνη.

Τηλέφωνο:
24260 23627

Περισσότερα:
https://www.facebook.com/archontikoprigkou/

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις