ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Είδες τη σειρά του πολυβαβρευμένου Βολιώτη Σκηνοθέτη;

Είδες τη σειρά του πολυβαβρευμένου Βολιώτη Σκηνοθέτη;

Newsroom

Αρχίζοντας από τα βασικά: «Προφανώς και στο Άγιον Όρος έχουν ίντερνετ. Εξάλλου ένα τέτοιο Έργο δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς αυτή την τεχνολογική υποστήριξη. Στην αρχή, οι μοναχοί ήταν πολύ επιφυλακτικοί να ανοιχτούν απέναντί μας. Εμείς πηγαίνοντας εκεί προσέξαμε να μη διαταραχθεί η πορεία της καθημερινής ζωής τους, οπότε μέρα με τη μέρα αποκτήθηκε αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι περισσότεροι μάς βοήθησαν πολύ! Πρέπει να γνωρίζετε ακόμη, ότι το Άγιο Όρος ποτέ δεν απέρριψε και δεν περιφρόνησε την Τεχνολογία, το ομολογούν οι ίδιοι οι μοναχοί μέσα στο ντοκιμαντέρ. Αποδέχονται τη σωστή χρήση του μέσου και απορρίπτουν την παράλογη. Στην προκειμένη περίπτωση προέχει να διασωθούν οι ανεκτίμητοι θησαυροί τους από τη φθορά του χρόνου». 

Ο πολυβραβευμένος Βολιώτης σκηνοθέτης Κώστας Αυγέρης μιλά στη HuffPost για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Άγιο Όρος – Ψηφιακή Εποχή», που έκανε πρεμιέρα στο Cosmote History HD την Παρασκευή 10 Απριλίου στις 21.00 προβάλετε στο Cosmote History @YouTube, που μεταδίδεται με 24ωρη ροή προγράμματος- ελεύθερα για το κοινό μέσα από το επίσημο κανάλι της Cosmote TV στο YouTube.– η οποία, μέσα από τρία ωριαία επεισόδια, καταγράφει βήμα-βήμα τις εργασίες της ψηφιακής αποτύπωσης των κειμηλιών της Αθωνικής Κοινότητας, ενώ μέσα από τοποθετήσεις και μαρτυρίες θεολόγων, ιστορικών, συγγραφέων, αρχιτεκτόνων και των ίδιων των μοναχών, αναδεικνύει πτυχές της Αγιορείτικης ιστορίας, παράδοσης και ζωής, ανά τους αιώνες.

Τo πρώτο επεισόδιο κάνει μία αναδρομή στην ιστορία του Αγίου Όρους, παρουσιάζοντας ντοκουμέντα και πληροφορίες που τεκμηριώνουν την παγκόσμια σημασία της Ιερής Πολιτείας. Μεταξύ άλλων, το επεισόδιο μάς ξεναγεί στις Μονές Παντοκράτορος, Ξενοφώντος, Βατοπαιδίου, Αγίου Παύλου, Σιμωνόπετρας, καθώς και στο Πρωτάτο που εδρεύει στις Καρυές.

Η αφήγηση πιάνει το νήμα από την αρχή του χρόνου, τον μυθολογικό Γίγαντα Άθω, γιο του Ουρανού και της Γαίας, την πρώτη αναφορά του βουνού από τον Ηρόδοτο και τη χρήση του τοπωνύμιου από τον Θουκυδίδη, την κατοίκηση του σημείου κατά την προχριστιανική περίοδο όπως αναφέρεται στον Στράβωνα, τον πρώτο ασκητή Όσιο Πέτρο και τον Άγιο Αθανάσιο, πρώτο οικητή του Αγίου Όρους, φίλο του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά και ιδρυτή του πρώτου μεγάλου κοινόβιου στη Λαύρα, το 963 μ.Χ. Περνάει τις στενωπούς της ιστορίας -από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι στην Οθωμανική αυτοκρατορία- την ακμή και παρακμή κατά περιόδους των μονών, για να φτάσει στον 20ό αιώνα και στην ένωση του Αγίου Όρους με το ελληνικό κράτος, τα χρόνια της γερμανικής κατοχής και από εκεί στον παρόντα χρόνο. Και βεβαίως, στους ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς της Κοινότητας -χειρόγραφα, βυζαντινά και οθωμανικά έγγραφα, κώδικες και συναξάρια, πράξεις αυτοκρατόρων, σφραγίδες, ξυλόγλυπτα- και στο έργο της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης τους, με στόχο τη δημιουργία της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού», ενός διαδικτυακού τόπου, που για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να μπει στα άδυτα του ιερού τόπου και να ανακαλύψει τους θησαυρούς του.

Από την δική του καραντίνα, το σπίτι του στο Παγκράτι, ο Κώστας Αυγέρης μιλά για τις συναντήσεις με τους απόκοσμους, για εμάς, θεματοφύλακες της χερσονήσου και μοιράζεται στιγμές από τα γυρίσματα στη μοναστική πολιτεία, που κράτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, έναν ολόκληρο χρόνο. 

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις