ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η Voliotisa Δημοσιογράφος που βλέπει τον κόσμο μ ένα μάτι…

Η Voliotisa Δημοσιογράφος που βλέπει τον κόσμο μ ένα μάτι…
Newsroom

Newsroom

Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα γεννήθηκε με μονόφθαλμη όραση. Μπορεί όμως να δει τα πάντα και κυρίως να νιώσει τους πάντες.

Τι κι αν δεν μπορεί να δει καθόλου τι συμβαίνει από την δεξιά πλευρά της; Αυτό δεν την εμπόδισε να απολαύσει τη ζωή της και να ζήσει τα όνειρά της.


Η ίδια, στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να αποδεχόμαστε το διαφορετικό για να μπορούμε να δούμε τον κόσμο με ανοιχτά μάτια.

«Εχω ακούσει πάρα πολλές φορές τη φράση…«Αχ την καϋμένη». Ξέρετε κάτι; Ατομα σαν κι εμάς, δεν έχουμε ανάγκη τον οίκτο. Μας είναι παντελώς άχρηστος. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να μας κοιτάζουν στα μάτια. Να μην αποστρέφουν το βλέμμα τους επειδή νιώθουν άβολα ή αμήχανα».

«Για να αποδεχθούμε το διαφορετικό οφείλουμε να διδαχτούμε μία δεξιότητα. Τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Αυτή είναι η δεξιότητα που πρέπει να κατακτήσουμε τον 21ο αιώνα».

Η Φίλια Μητρομάρα είναι -εδώ και χρόνια- wellness editor σε γνωστά media που ασχολούνται με την υγεία και την ομορφιά. Μέσα από αυτή την ομιλία της αποδεικνύει ότι η διαφορετικότητα θα ήταν πρόβλημα, μόνο άν κατάφερνε να την ακινητοποιήσει. 

«Δεν έχω τρισδιάσταστη όραση, που σημαίνει ότι δεν βλέπω ταινίες 3D γιατί οι εικόνες είναι και διπλές είναι και θολές» αναφέρει η δημοσιογράφος και εξηγεί στο κοινό πώς βλέπει. «Βλέπω μονόφθαλμα, αλλά όχι κοντόφθαλμα. Για μένα αυτό θα ήταν πρόβλημα αν πίστευα ότι η διαφορετικότητά μου δεν μου επιτρέπει να αποκτήσω εμπειρίες, να ζήσω, να καταλάβω τους ανθρώπους, να μπω στην θέση τους. Θα ήταν πρόβλημα αν με «ακινητοποιούσε». Αν με κρατούσε «καθηλωμένη» και δεν με άφηνε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Αλλα δεν είναι. Όταν η κόρη μου ήταν δυόμιση ετών με είχε ρωτήσει: Μαμά τι έχει το ματάκι σου; Χάλασε, της είπα. Και τότε μου λέει: Γιατί δεν πας στον μάστορα να σου το φτιάξει; Της εξήγησα ότι δεν μπορούσε να φτιαχτεί και δεν χρειάζεται να φτιαχτεί γιατί με αυτό το μάτι βλέπω αν θέλει να φάει σοκολάτα, τι πραγματικά φοβάται, αλλά και πόσο πολύ μ’ αγαπάει. Και τότε μου απάντησε: Μαμά εγώ θα σ’ αγαπώ με χαλασμένο ματάκι».

Δείτε την ομιλία της Φίλιας Μητρομάρα στο TEDxThessaloniki


Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις