ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Θες να μεγαλώσεις ένα παιδί; Η “Κιβωτός του Κόσμου” σε κάνει γονιό!

Θες να μεγαλώσεις ένα παιδί; Η “Κιβωτός του Κόσμου” σε κάνει γονιό!

Newsroom

Λαμβάνοντας υπόψη τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την εθνική Νομοθεσία, η «Κιβωτός του Κόσμου», σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Περιφερειών, που διενεργούν την προβλεπόμενη από το Νόμο κοινωνική έρευνα, προσφάτως ξεκίνησε να εφαρμόζει πρόγραμμα αναδοχής για τα παιδιά που προστατεύει, έτσι ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν ψυχοκινητικά και συναισθηματικά στο πλαίσιο ενός ασφαλούς οικογενειακού περιβάλλοντος, ικανού να τους προσφέρει την αποκλειστική φροντίδα, την αγάπη και τα ερεθίσματα που κάθε παιδί έχει ανάγκη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η «Κιβωτός του Κόσμου» αναζητά ως συνεργάτες οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή μεμονωμένα άτομα, οι οποίες επιθυμούν να αναλάβουν τη φροντίδα και την ανατροφή ενός παιδιού προσχολικής ή σχολικής ηλικίας.

Το εν λόγω πρόγραμμα δεν αποτελεί πρόγραμμα υιοθεσίας, αλλά πρόγραμμα μέσω του οποίου η ανάδοχη οικογένεια αναλαμβάνει την πραγματική φροντίδα ενός παιδιού είτε μόνιμα, είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να διακόπτονται οι έννομες σχέσεις του παιδιού με τη φυσική του οικογένεια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η «Κιβωτός του Κόσμου» αναζητά ως συνεργάτες οικογένειες οι οποίες αποτελούνται από συζύγους ή μεμονωμένα άτομα, που θέλουν να αναλάβουν τη φροντίδα και την ανατροφή ενός παιδιού προσχολικής ή σχολικής ηλικίας.

Ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα αναδοχής πραγματοποιείται την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, 4.00-5.00 μ.μ, στις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Κολωνό, οδός Ζηνοδώρου 3 και Καλλικλέους,

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής τους στην ενημερωτική συνάντηση στα τηλέφωνα 210-5141935 και 210-5141953.

Στις 27 Νοεμβρίου 2016, το γεμάτο αγάπη και ζεστασιά καραβάκι της Κιβωτού του Κόσμου, με καπετάνιο τον πατέρα Αντώνιο, αγκυροβόλησε στο λιμάνι της πόλης του Βόλου, στο κέντρο της Ελλάδας.

Η Κιβωτός του Κόσμου- Βόλου, βρίσκεται στο Διμήνι Μαγνησίας και απέχει τρία (3) μόλις χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου. Η λειτουργία της καινούριας δομής πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δωρεά της κατοικίας του γνωτού Έλληνα αλευβροβιομήχανου κ. Κ. Λούλη.Το πρότυπο Κέντρο Παιδικής Προστασίας, με την χάρη και την ευλογία του Θεού, αποτελεί μια ιδιαίτερα ξεχωριστή και πρωτοποριακή δομή φιλοξενίας παιδιών για τα ελληνικά δεδομένα. Απευθύνεται σε παιδιά που έχουν βρεθεί σε κίνδυνο, έχουν βιώσει έντονα τραυματικά γεγονότα στη ζωή τους και έρχονται στην αγκαλιά μας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Στο Σπίτι φιλοξενούνται αποκλειστικά αγόρια από τη νηπιακή ηλικία έως και την ενηλικίωση τους. Αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν είκοσυ επτά (27) αγόρια ενώ η δυναμικότητα του σπιτιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τριάντα πέντε (35) παιδιά.Κύριο μέλημα μας, είναι τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε μια όμορφη και γεμάτη αγάπη οικογένεια μεσα από την οποία θα νιώσουν την ασφάλεια, την στοργή, την γαλήνη, την προστασία και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα τα βοηθήσουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής με αξιοπρέπεια.

Μεγάλο βάρος δίνεται στην ανατροφή των παιδιών, στην ψυχοκοινωνική τους φροντίδα καθώς και στην εκπαίδευση τους ώστε να εξελιχθούν σε ανθρώπους ενάρετους, ικανούς να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής και να είναι χρήσιμοι στον πλησίον τους.

Το Γεωργικό Σχολείο
Στις εγκαταστάσεις του Σπιτιού των παιδιών βρίσκεται το Γεωργικό Σχολείο. Το Γεωργικό σχολείο έχει δυο βασικούς στόχους. Αφενός, να προσφέρει στα παιδιά μέσα από την επαφή τους με τα ζωάκια και την φύση την ηρεμία που χρειάζονται ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στην καθημερινότητα τους.Μέσα από αυτή τη θεραπευτική διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν να είναι είναι υπεύθυνα, να νιώθουν το αίσθημα της προσφοράς και να αποκτούν σημαντικές αρετές όπως είναι ο σεβασμός, η υπομονή,η επιμονή και η εργατικότητα.

Παράλληλα τα παιδιά μέσα από την εκπαίδευση τους κατευθύνονται σε επαγγέλματα του Πρωτογενή τομέα, μαθαίνοντας ευχάριστα και δημιουργικά βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής, τα οποία τους προσφέρουν την δυνατότητα να λάβουν σημαντικά ερεθίσματα και δεξιότητες, πολύτιμά αγαθά που θα τους εξασφαλίσουν μελλοντικά ένα επάγγελμα ώστε να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Το Γεωργικό μας σχολείο αποτελείται από δέκα τρια (13) εργαστήρια και με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα. Όλα τα εργαστήρια μας διαθέτουν σύγχρονο και κατάλληλο εξοπλισμό. Ακόμη, το κτήμα μας περιλαμβάνει ελαιώνα, αμπελοκαλλιέργεια, θερμοκήπιο και οπωρόνα.

Το ελαιοτριβείο μας:Καθ΄ όλη την καλλιεργιτική περίοδο τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν το ευλογημένο δένδρο της ελιάς. Κάθε παιδί έχει την δυνατότητα να υιοθετήσει ένα δένδρο για το οποίο θα έχει την ευθύνη της ανάπτυξης του. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν τις ανάγκες του φυτού μέχρι την ωρίμανση και την συγκομοιδή του καρπού, όπου θα οδηγηθεί με την σειρά του στα τέλη κάθε φθινοπώρου στη μονάδα του σύγχρονου ελαιοτριβείου μας και θα παραχθεί εξαιρετικής ποιότητας, αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Το Τυροκομείο μας: τα παιδιά μας έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν στο παραδοσιακό επάγγελμα του τυροκόμου. Η εκπαίδευση τους αφορά την παρασκευή λευκών και κίτρινων τυριών, γιαουρτιού, γαλοτυριού, μιζήθρας και βουτύρου.
Οινοποιείο:με την αμπελοκαλλίεργεια τα παιδιά αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις στο κλάδεμα, το βλαστολόγημα, το κορυφολόγημα και σε όλες τις άλλες απαιτήσεις της καλλιέργειας, από την συγκομοιδή του σταφυλιού μέχρι και την διαδικασία του τρύγου. Στο οινοποιείο μας, πραγματοποιείται η επεξεργασία του σταφυλιού για την παραγωγή μούστου και οίνου. Επίσης, οι ποσότητες είναι αρκετές για την παραγωγή σταφίδας, χυμού σταφυλιού και ξυδιού.
Καλλιέργεια Κήπων- Λαχανακομεία-Οπωρόνας: Στο σύγχρονο Θερμοκήπιο μας διαθέτουμε σπορείο και υδρονεύφωση που δίνει στα παιδιά την δυνατότητα να αναπαράγουν και να πολλαπλασιάσουν τα φυτά, από την τράπεζα σπόρων. Υιοθετούν κομμάτια γης σε ομάδες και είναι υπέυθυνα για την καλλιέργεια και την παραγωγή λαχανοκομικών φυτών ( λάχανο, μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, πατάτα, καρπούζι, φράουλές και πολλά άλλα ανάλογα με την καλλιεργιτική περίοδο).
Ακόμη, τα παιδιά μαθαίνουν να εφαρμόζουν τεχνικές δενδροκομίας, όπως και να μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα είδη των οπωροφόρων δένδρων. Τα φρούτα των δένδρων έπειτα από την συγκομιδή τους καταναλώνονται νωπά ή χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδας ή κομπόστας.

Ο κήπος με τα αρωματικά φυτά- βότανα: οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη αρωματικών φυτών, τα οποία και υπάρχουν διάσπαρτα στο αγρόκτημα. Τα φυτά μας είτε είναι αυτοφυή, όπως ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, χαμομήλι, είτε καλλιεργούμενα όπως δυόσμος, λουΐζα, λεβάντα, μέντα. Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αιθέριων ελαίων όπως επίσης και αποξηραμένα για την παραγωγή αφεψημάτων.
Τράπεζα Σπόρων: το Γεωργικό μας Σχολείο διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο χώρο που φυλλάσονται διαφορετικά είδη και ποικιλιές φυτών. Φροντίζουμε μέσω ανταλλαγής με οργανισμούς και ομάδες να ανανεώνουμε και να εμπλουτίζουμε τον αριθμό των ήδη υπάρχοντων σπόρων, οι οποίοι ανέρχονται σε 120 διαφορετικά είδη. Σκοπός μας είναι σεβόμενοι πάντα την παράδοση να αυξήσουμε τον αριθμό τους. Οι σπόροι προέρχονται από παραδοσιακές ποικιλίες και όχι από υβρίδια.
Πετρόμυλος: στο χώρο μας βρίσκεται ο παραδοσιακός πετρόμυλος, ο οποίος είναι υδροκίνητος. Τα παιδιά αφού επερξεργαστούν το σιτάρι πάντα με γνώμονα το σεβασμό στην παράδοση, παράγουν αλεύρι, το οποίο μας δίνει το ψωμί, τον τραχανά κτλ.
Εργαστήριο Παρασκευής Ζυμαρικών: μια ακόμη δραστηριότητα των μικρών μας παρασκευαστών είναι η εκπαίδευση τους στην παρασκευή παραδοσιακών και φρέσκων ζυμαρικών (μακαρόνια, τραχανά, χυλοπίτες, πλεξούδες ζυμαρικών) και αφού ξηρανθούν και συσκευαστούν χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αγαπημένων μαγειρικών δημιουργιών.
Εργαστήριο Παρασκευής Παραδοσιακών Προϊόντων: από το πανέμορφο μας περιβόλι, με τις διάφορες ποικιλίες φρούτων (μήλα, αχλάδια σταφύλια, φράουλες, ντοματάκι, καρπούζι, κολοκύθι), δημιουργούμε με πολύ έμπνευση και φαντασία λαχταριστές σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χυμούς, προϊόντα με τα οποία στολίζουμε το τραπέζι μας και καλωσορίζουμε τους καλεσμένους μας.
Εργαστήριο Παραγωγής Ζωοτροφών: στο εργαστήριο εισέρχονται αγνές και βιολογικές πρώτες ύλες όπου με την κατάλληλη επεξεργασία παράγονται πίτουρα, ζωάλευρο, κουνελίνι, φύραμα. Οι ζωοτροφές μας μας καραναλώνονται από τα ζωάκια της φάρμας μας.
Η Φάρμα μας:Καθημερινά τα παιδιά μας εκπαιδεύονται και απολαμβάνουν τη φροντίδα των ζώων της φάρμας η οποία αποτελείται από: κότες, χήνες, πάπιες, γαλοπούλες, μοσχαράκια, πρόβατα, κατσίκια, κύκνο, γουρουνάκια, πόνυ, αλογάκι κ.α. Μια δραστηριότητα με πολύ σημαντικά οφέλη για την ψυχοσύνθεση των παιδιών και ιδιαίτερα επιμορφωτική για την υπευθυνότητα, τη φροντίδα και το σεβασμό απέναντι στους άλλους.
Εκδρομή_στο_Πήλιο.jpg

Κοινωνική Υπηρεσία
Η κοινωνική υπηρεσία της Κιβωτού του Κόσμου, βρίσκεται μέσα στο σπίτι των παιδιών. Βασική μέριμνα της είναι να αγκαλιάσει και να αφουγκραστεί τις ανάγκες των παιδιών και με την κατάλληλη προσέγγιση και τα απαραίτητα προγράμματα να τους παρέχει την μέγιστη δυνατή υποστήριξη. Συγκεκριμένα:

Αναλαμβάνει την υποδοχή και την ομαλή ένταξη των καινούριων παιδιών στην μεγάλη οικογένεια μας ώστε να αισθανθούν την ανιδιοτελή αγάπη, την προστασία και την ηρεμία που τους προσφέρεται στο καινούριο τους σπίτι.
Φροντίζει για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών.
Συνεργάζεται με ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές προκειμένου να παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών.
Μεριμνά για τα ιατρικά τους ζητήματα και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με αρμόδιους γιατρούς που παρακολουθούν τα παιδιά.
Ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την σχολική επίδοση των παιδιών.
Είναι υπεύθυνη για την διαφύλαξη της ασφαλούς επικοινωνίας των παιδιών με τα πρόσωπα του υποστηρικτικού τους δικτύου.
Υποδέχεται, κατευθύνει και εκπαιδεύει του εθελοντές, ανάλογα με το αντικείμενο της εθελοντικής τους εργασίας.
Είναι υπεύθυνη για την οργάνωση των δραστηριοτήτων των παιδιών, τις εκδρομές και τις διακοπές τους.
Καλωσορίζει τους επισκέπτες προσφέροντας τους, την απαραίτητη ενημέρωση για το έργο μας. Παράλληλα ενημερώνει την τοπική κοινωνία για το σπουδαίο έργο που πραγματοποιείται.
Η κοινωνική υπηρεσία με βάση τις αρχές, το πνεύμα και την πνευματική καθοδήγηση του πατρός Αντωνίου, βρίσκεται πάντα δίπλα στα παιδιά με συνέπεια, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη, διασφαλίζοντας τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια και δίνοντας τους τα κίνητρα και τα ερεθίσματα ώστε να είναι σωστοί και ενάρετοι άνθρωποι.

Εθελοντισμός
Ο εθελοντισμός αποτελεί άρρηκτο συνδετικό κρίκο για την λειτουργία της Κιβωτού του Κόσμου. Αποτελεί μια απλή, ταπεινή πράξη με μοναδικό κίνητρο και εφόδιο των εθελοντών μας, την ανιδιοτελή αγάπη και τη διάθεση για προσφορά προς τα παιδιά μας. Οι εθελοντές μας από την ίδρυση του Οργανισμού μας μέχρι και σήμερα είναι δίπλα μας πολύτιμοι αρωγοί και συμπαραστάτες μας στηρίζουν, με μοναδικό τους κίνητρο, την αγάπη στον καθημερινό δύσκολο αγώνα μας για την ανατροφή των παιδιών μας:

Οι τομείς εθελοντικής εργασίας είναι οι εξής:

v Η ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών

v Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια κοινωνικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων(θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού, χειροτεχνίες, χορό, κατασκευές, κτλ)

v Προσφορά υπηρεσιών από ιατρούς, νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές

v Συνοδείες σε ιατρικά ραντεβού αλλά και επίβλεψη των παιδιών μας κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας

v Βοήθεια στην προετοιμασία του σπιτιού ( μαγείρεμα, καθαριότητα, σιδέρωμα)

v Βοήθεια στη συντήρηση του σπιτιού ( καθαρισμοί εξωτερικών χώρων, προσφορά τεχνικών υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές).

v Η φροντίδα των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων

Οι ανάγκες μας….

1.Για την ανατροφή των παιδιών μας και την σωστή διαπαιδαγώγηση τους, σε καθημερινή βάση απασχολούνται 17 άτομα επιστημονικό και εργατικό προσωπικό ( παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγος, γεωπόνος, μάγειρας, καθαρίστρια, οδηγός, προσωπικό γενικών καθηκόντων). Ωστόσο, βρισκόμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση οικονομικών πόρων οι οποίοι θα μας βοηθήσουν για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού μας.

2. Χρειαζόμαστε υποστήριξη για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του σπιτιού μας, (λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΚΟ), για τα καύσιμα των μετακινήσεων, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα αναλώσιμα.

3. Επιπλέον, για την λειτουργία και συντήρηση του Γεωργικού σχολείου (συντήρηση εργαστηρίων, προμήθεια ζωοτροφών, μηχανημάτων, εργαλείων, σπόρων κτλ), χρειαζόμαστε την στήριξη σας, για την κάλυψη των εξόδων τους.

4. Για τις μετακινήσεις των παιδιών μας, χρειαζόμαστε ακόμη ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Κιβωτός του Κόσμου- Βόλος

Διμήνι Βόλος- Τ.Κ: 38 500

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2421077020-30

Email:[email protected]

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις