ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση στον τουρισμό

Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση στον τουρισμό

Newsroom

Την ώρα που ο προβληματισμός φουντώνει για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας με όρους ασφάλειας και για τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ολοένα και περισσότερο τίθεται το θέμα των μέτρων που θα ληφθούν ώστε να γίνει με ασφάλεια η μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες ξεκίνησε μια σχετική συζήτηση στο υπ. Τουρισμού για το πώς θα διαμορφωθεί μια «βίβλος συμπεριφορών και λειτουργιών» για αερομεταφορές, εστίαση, ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα γίνεται και μια αντίστοιχη συζήτηση σε επίπεδο παραγόντων του τουρισμού, μεγάλων αλυσίδων κτλ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η όλη προσπάθεια για να «ξεκλειδώσει» το σφράγισμα της οικονομίας της φιλοξενίας θα πρέπει να αποκτήσει κρατική σφραγίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Τουρισμού της Αυστρίας, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορέσουν να έρθουν το ερχόμενο καλοκαίρι τουρίστες στην Αυστρία και, αντίστροφα, να ταξιδέψουν οι Αυστριακοί στο εξωτερικό, έκανε λόγο για διμερείς συμφωνίες στο πεδίο του τουρισμού με χώρες στις οποίες καταγράφονται ικανοποιητικές εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού. «Εάν κάποιες χώρες βρίσκονται σε πολύ καλό και θετικό δρόμο, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, τότε υπάρχει ασφαλώς η δυνατότητα να συμφωνήσουμε διμερώς», είπε η υπουργός.

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, η υπουργός προειδοποίησε ωστόσο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν οι επόμενοι μήνες. «Δεν υπάρχει κάποιο ορόσημο. Και δεν μπορεί να αποκλειστεί και νέα κύμα επιδημίας» το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, «δεν αποκλείεται να «οδηγήσει αναγκαστικά σε νέα εκτεταμένα (περιοριστικά) μέτρα».

Προτάσεις

Ταυτόχρονα, χτες, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, σε ανάρτησή του στο Linkedin, ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα για την λειτουργία μεταφορών και τουριστικών επιχειρήσεων.

«Διανύουμε το αμήχανο μεσοδιάστημα μεταξύ αδράνειας και απραγίας επιχειρήσεων και εργαζομένων και προετοιμασίας για επανεκκίνηση. Είναι λογικό, η πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά και η αβεβαιότητα για το αύριο, να δημιουργεί ένα εκκρεμές που κινείται από το φόβο έως τη δημιουργία προσδοκιών. Η απόλυτα πετυχημένη έως σήμερα διαχείριση της κατάστασης από την πολιτεία, υγειονομικά και από άποψη μέτρων, δεν μπορεί να σταματήσει εδώ» αναφέρει ο κ. Ρέτσος και συμπληρώνει:

«Τώρα είναι η στιγμή, πιο επιτακτική από ποτέ, να δοθεί το στίγμα της επόμενης μέρας και να αποδειχθεί πόσο ρεαλιστική και γρήγορη μπορεί να είναι η επάνοδος στην οικονομική κανονικότητα. Με δεδομένο ότι τα καταλύματα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τουλάχιστον έως 31/5 πρέπει:

  • να αποφασιστούν πρωτόκολλα λειτουργίας μεταφορών και τουριστικών επιχειρήσεων ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και βιώσιμα
  • να μειωθεί ο ΦΠΑ στο σύνολο του τουρισμού, ώστε να προκύψει το εργαλείο ανάκτησης μέρους της παγκόσμιας πίτας, σε συνδυασμό και με το ισχυροποιημένο brand της χώρας
  • να επιδοτηθεί η εργασία, έτσι ώστε να διατηρηθούν όσο περισσότερες θέσεις γίνεται και να μην καλλιεργηθεί νέα κουλτούρα επιδοτούμενων ανέργων.

Η τουριστική αγορά αναμένει τις θετικές πρωτοβουλίες, θα στηρίξει τη λογική του burden sharing και θα είναι σύσσωμη παρούσα στην προσπάθεια για την επόμενη μέρα!» καταλήγει ο κ. Ρέτσος.

Σημειώνεται ότι σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα των πρωτοκόλλων λειτουργίας μεταφορών και τουριστικών επιχειρήσεων ρεαλιστικά είναι κομβικό για όσες χώρες – προορισμούς επιλέξουν να ανοίξουν τα σύνορά τους. Έτσι η μεν Ισπανία επιλέγει να μιλά για τουρισμό  για το τέλος της χρονιάς, με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μαρία Τζέους Μοντέρο, να δηλώνει ότι η Ισπανία δεν θα ξαναρχίσει την τουριστική δραστηριότητα έως ότου εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Ισπανών και των επισκεπτών, αλλά άλλες χώρες όπως η Ελλάδα να ετοιμάζονται, όπως λένε τουλάχιστον οι κυβερνητικοί παράγοντες, έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της μέχρι στιγμής ασφάλειας. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να διαφυλαχθεί όπως και η βιωσιμότητα επιχειρήσεων που μπορεί, εφόσον δεν υπάρξει ένα πλήρες πλέγμα δημόσιων πολιτικών, που θα «ακουμπούν» στα υγειονομικά, λειτουργικά, θέματα αλλά και ζητήματα αστικής ευθύνης και ασφαλιστικών αποζημιώσεων, να απειληθεί.

Όμως όπως λένε οι τουριστικοί παράγοντες «άνοιγμα δε γίνεται χωρίς πρωτόκολλα με βούλα του κράτους» και γι’ αυτό ήδη ζητούν σχετικές ενέργειες, όπως αυτή η πρωτοβουλία του Γιάννη Ρέτσου.

Τι κάνουν οι μεγάλες αλυσίδες;

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η Mariott ετοιμάζει σχετικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία της ενώ ήδη η Accor, ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στον ξενοδοχειακό κλάδο της ολιστικής φιλοξενίας (augmented hospitality) και η Bureau Veritas, ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς επιθεώρησης και πιστοποίησης, συνεργάζονται για τη δημιουργία σήματος που θα επικυρώνει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας και της εστίασης έχουν ακολουθήσει τα υψηλά πρότυπα υγείας και ασφάλειας και μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι.

Η πιστοποίηση θα αφορά τόσο τη φιλοξενία όσο και την εστίαση και θα θέσει το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ισχύσει για όλα τα ξενοδοχεία του Ομίλου, αλλά και σε άλλες αλυσίδες και ανεξάρτητα ξενοδοχεία. Το έργο πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή γιατρών και επιδημιολόγων και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Όμιλο Accor αλλά και φορέων, όπως οι UMIH, GNC και GNI.

Παράλληλα, στην αεροπορική βιομηχανία ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα του μεταφορικού έργου. Ήδη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EasyJet, Johan Lundgren, έχει προτείνει οι μεσαίες θέσεις να παραμείνουν κενές για την προφύλαξη των επιβατών, όταν επιστρέψει στη λειτουργία της, μετά την αναστολή των δραστηριοτήτων της εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Lundgren δήλωσε ότι η χαμηλή ζήτηση, για αεροπορικά ταξίδια μετά την άρση των μέτρων περιορισμού και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιλογή να μείνουν κενά τα μεσαία καθίσματα.

Από την πλευρά του ο CEO της Ryanair, Michael O’Leary, χαρακτήρισε τα σενάρια για «αφαίρεση» μεσαίων καθισμάτων «τρελά» και «αναποτελεσματικά» και προειδοποίησε ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν μη οικονομικά αποδοτική για τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες. «Βρισκόμαστε σε διάλογο με τις ρυθμιστικές αρχές που κάθονται στα σπίτια τους και επινοούν περιοριστικά μέτρα όπως η ”αφαίρεση” των μεσαίων καθισμάτων, κάτι που είναι απλώς ανοησία», δήλωσε ο O’Leary στο Reuters.

Πάντως κι εγχώριοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το οικονομικό κόστος για υποχρεωτικά χαμηλά ποσοστά πληρότητας στις πτήσεις είναι οικονομικά δυσβάστακτα και άρα μόνο με κρατικές επιδοτήσεις μπορεί να λειτουργήσουν.

Τι λέει το ΞΕΕ;

«Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να μην βουλιάξει η βάρκα, να καταφέρουμε να μείνουμε όρθιοι. Η ξενοδοχειακή δραστηριότητα θα ανοίξει ξανά δύσκολα και αργά και πολλά πράγματα τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα, θα έχουν αλλάξει» είχε τονίσει πριν λίγες μέρες και ο πρόεδρος του ΞΕΕ κάνοντας λόγο ιδιαίτερα για υγειονομικά πρωτόκολλα για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των ξενοδοχείων.

«Πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να παραμείνει η προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών με υγειονομικούς όρους. Αυτό αφορά σε γενικούς κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης όπως και σε υγειονομικούς όρους λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων. Όπως για παράδειγμα ο τρόπος σερβιρίσματος πρωινού και γευμάτων, οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών – ξαπλωστρών σε παραλίες, ο προσδιορισμός ορίων χωρητικότητας στους χώρους των ξενοδοχείων» σημείωσε ο κ. Βασιλικός. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των τεστ. «Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και τα τεστ. Ανάλογα με την διαθεσιμότητα και το κόστος τους, καλό θα είναι να μπορούν να τεσταριστούν στο άνοιγμα αλλά και να τεστάρεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το προσωπικό του ξενοδοχείου. Το ίδιο πρέπει φυσικά να ισχύσει στις βασικές τουριστικές υποδομές, όπως μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, αεροδρόμια, λιμάνια. Εκεί θα πρέπει επίσης να υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποτρέπουν την συνάθροιση κοινού» ανέφερε ο κ. Βασιλικός.

Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΞΕΕ ζήτησε να ισχύσουν νέοι κανόνες στα πρωτόκολλα απολύμανσης με τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων από εξειδικευμένες εταιρείες, ψεκασμοί και υγειονομικές επεμβάσεις στα δίκτυα νερού αλλά και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, όπως γυμναστήρια, πισίνες, γήπεδα κ.λπ., όπως και ξεχωριστοί κανόνες για το ποια θα είναι η αντιμετώπιση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτώματος κορονοϊού, δυνατότητα απομόνωσης χώρων για φιλοξενία τυχόν κρουσμάτων κ.ο.κ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις