ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μειώσεις φόρων και διευκολύνσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Μειώσεις φόρων και διευκολύνσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Newsroom

Νέες διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού με σπάσιμο της πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις και στοχευμένες μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και των κλάδων του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών δρομολογεί η κυβέρνηση.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης του τουρισμού και της εστίασης τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.

Οι μειώσεις ΦΠΑ από το 24% στο 13% για καφέ, τσάι, αναψυκτικά, και ρόφημα σοκολάτας τα οποία πωλούνται σε καφέ καθώς και για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα ισχύσουν τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται η  βεντάλια των φορολογικών παρεμβάσεων να ανοίξει ακόμα περισσότερο το φθινόπωρο.Advertisement

Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην στήριξη της  απασχόλησης, προκειμένου να «σωθούν» όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας  Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται προγράμματα περισσοτέρων δόσεων για την αποπληρωμή των φετινών φόρων (π.χ. εισόδημα) ή άλλων οφειλών που δημιούργησε η πανδημική κρίση. Τα σχέδια θα υποστηριχθούν με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρίες, αυτοαπασχολούμενους και σε δραστηριότητες όπως είναι η εστίαση και οι μεταφορές (μειώσεις ΦΠΑ) και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, τα σχέδια που εξετάζονται είναι τα εξής: 

  1. Εστίαση: Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους. Αρκεί βέβαια οι καφετέριες να περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση.
  2. Προκαταβολή φόρου: Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% που ισχύει σήμερα στο 70% ή 50%.
  3. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Δρομολογούνται φορο-ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των μισθωμάτων.
  4. Τουρισμός: Στο τραπέζι βρίσκεται η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και αναστολή του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.
  5. Μεταφορές-ακτοπολοία: Μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
  6. Πληρωμές φόρων – οφειλών: Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια διευκολύνσεων που προβλέπουν επιμήκυνση των υφιστάμενων δόσεων πληρωμής για τον φετινό φόρο εισοδήματος από 3 διμηνιαίες σε 6 με 8 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ταυτόχρονα νέο πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης των χρεών με ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες.

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις