ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Τι προβλέπεται για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι»

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Τι προβλέπεται για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι»
Newsroom

Newsroom

Ρύθμιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό διευκολύνει σημαντικά χιλιάδες ασφαλισμένους με παράλληλη απασχόληση. Η ρύθμιση αυτή θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να απαλλαγεί ένας ασφαλισμένος με παράλληλη απασχόληση από τις διπλές εισφορές.

Η εν λόγω ρύθμιση, που αφορά και μισθωτούς με δεύτερη απασχόληση για την οποία αμείβονται με μπλοκάκι, θέτει ως βασική προϋπόθεση ο συγκεκριμένος μισθωτός να καταβάλλει από τις εισφορές της μισθωτής εργασίας 252 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή το ύψος των εισφορών το οποίο, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, αναλογεί στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι κατέβαλλαν μέχρι σήμερα διπλές εισφορές και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το ύψος του μισθού τους.

Ποια η περίπτωση απαλλαγής

Οι ασφαλισμένοι, λοιπόν, που καλύπτουν από τον μισθό τους το ποσό της εισφοράς των 252 ευρώ θα απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές στο μπλοκάκι. Εάν δεν την καλύπτουν, δηλαδή εάν οι εισφορές τους ως μισθωτοί είναι μικρότερες από 252 ευρώ, τότε θα καλύπτουν το υπόλοιπο ποσό των εισφορών μέχρι τα 252 ευρώ. Το ποσό αυτό θα ισχύει για όσους μισθωτούς ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Για όσους ασκούν αγροτικό επάγγελμα το ύψος της συνολικής εισφοράς καθορίζεται στα 143 ευρώ.

Σε περίπτωση που η δεύτερη απασχόληση παρέχεται προς τον ίδιο εργοδότη ή ακόμη και σε εταιρεία που συνδέεται με αυτόν, τότε ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται για το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί και στις δύο αμοιβές. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και για τις δύο δουλειές εξαρτημένης εργασίας ως μισθωτός.

Πηγή: Reporter.gr

Τελευταία Νέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις